TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Mustafa Akıncı, adada çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini söyledi

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bağımsız adayı Mustafa Akıncı, adada çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini belirterek, Kıbrıs sorununda 11 Şubat 2014 tarihinde taraflar arasında mutabık kalınan iki kesimli, iki toplumlu federatif sistemi ön gören bir yapıyı oluşturmak için müzakere sürecini sürdüreceğini söyledi.
Mustafa Akıncı, adada çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini söyledi
LEFKOŞA / İHA - KKTC’de 26 Nisan’da yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yarışacak olan Mustafa Akıncı, KKTC’de görev yapan bir grup Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kıbrıs Türk halkının kendi kurumlarını yönetmesini ve iyi yönetmesini istediğini söyleyen Akıncı, "İsteğim; iflas eden Kıbrıs Türk Hava Yolları gibi olayların bir daha yaşanmamasıdır. Kıbrıslı Türkler kendi kurumlarının sahibi olsunlar ve bu adada kendi ayakları üzerinde durmayı becerebilsinler" diye konuştu.

Mustafa Akıncı, adada çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğine işaret ederek, Kıbrıs sorununda 11 Şubat 2014 tarihinde taraflar arasında mutabık kalınan iki kesimli iki toplumlu federatif sistemi de ön gören bir yapıyı oluşturmak için müzakere sürecini sürdüreceğini kaydetti.

CUMHURBAŞKANI, DEMOKRASİNİN GELİŞMESİ İÇİN TARAF OLMALI
Akıncı, Kıbrıs’ta değişimi tepeden başlayarak gerçekleştireceğini belirterek, "Bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanlığı, tüm partiler karşısında eşit durmayı gerektirir. Yeter ki demokratik gerekleri içselleştirelim. Hükümetlerin yerine geçen değil ama hükümetlerle işbirliği içerisinde bir cumhurbaşkanlığı getirelim. Kökenimiz, rengimiz, dilimiz, dinimiz, cinsiyetimiz, olaylara bakış açımız ne olursa olsun bu ülkede geleceği birlikte çözümleyeceğimizin sözünü veririz" dedi.

Cumhurbaşkanının ülkede demokrasinin gelişmesi için taraf olması gerektiğini savunan Akıncı, "Cumhurbaşkanı toplumsal cinsiyet konusunda taraf olmalıdır. Çevre duyarlılığı, çocuk hakları ve hayvan hakları, sosyal adalet sisteminin geliştirilmesi için taraf olmalıdır. Pasif değil aktif bir cumhurbaşkanlığı modeli ön görüyorum. Anayasal yetkiler çerçevesinde bu ülkede kamu düzenini kesintisiz sürmesi ve çok daha iyi bir geleceğe ulaşabilmemiz için var gücümüzle uğraşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında gerçek anlamda söz sahibi olmadığına dikkati çekerek, KKTC’de polisin, itfaiyenin hala daha Güvenlik Kuvvetleri üstünden Genelkurmay’a bağlı olduğunu vurguladı.

KKTC’de polisini, itfaiyesini bile idare edemeyen bir toplum gördüğünü söyleyen Akıncı, "Güvenlik Kuvvetleri’nde yetişmiş Kıbrıslı bir subayın albaylıktan sonraki en yüksek mertebesi emekliliktir. Daha yukarıya gidemiyor. Burada Merkez Bankası’nın başına Kıbrıslı biri gelemiyor. Artık yetişmiş, kendini kanıtlamış Kıbrıslı Türklerin de buralara gelebilmesi gerekir" diye konuştu.

Türkiye ile sağlıklı, kişilikli ilişkililerin kurulması gerektiğine işaret eden Mustafa Akıncı şunları söyledi:
"KKTC’yi tek taraflı yardım alan toplum olarak görmüyorum. Türkiye bize yardım yapıyor ama ithalatımızın tamamına yakınını Türkiye tarafından karşılıyoruz. Her yıl 1 milyar, 2 milyar doların üstünde ithalatımız var. Türkiye ile tarihten gelen kültürel bağlarımız, yakınlığımız var. Bu topraklarda Kıbrıs Türk varlığı kesinlikle kendi kendine yeten, kendi kendini yönetebilen, kendi ayakları üstünde durabilen bir toplum olması gerekir. Gerek iç düzenimiz bakımından gerekse güneyle ilişkiler bakımından yeni bir döneme doğru ilk adımlarımızı atmaya başlayacağız. Bölgede Türkiye’nin önemini bilen bir siyasetçiyim. Türkiye ile çatışmacı bir anlayış içerisinde olamam. Türkiye ile kuracağımız ilişki karşılıklı saygı temelinde kişilikli bir ilişki olacak. Yani ne çatışmacı ne de teslimiyetçi bir çizgiden bahsediyorum."

Akıncı, Kıbrıs’ta Türkiye’nin de çözümden yana olduğunu belirterek, adada 10 yıl önce var olan AB dinamiği yerine şu an tüm tarafların ortak payda da yararlanabileceği "doğalgaz" dinamiğinin olduğunu anlattı.

Gelecek kuşaklara yeni bir Kıbrıs oluşturulması gerektiğini dile getiren Akıncı, "Öyle bir Kıbrıs yaratmamız lazım ki bu Türkiye ve Yunanistan ilişkilerini de daha iyi noktaya götürsün ve her iki ülkenin ekonomilerine daha çok katkılar sunsun. Kıbrıs Türkler ile Rumlar da bu adada eşit federatif bir yapı içerisinde bu topraklarda birlikte var olsun" şeklinde konuştu.

Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların cumhurbaşkanı olabilmek için gerekli yüzde 50 barajını geçememesi üzerine seçim ikinci tura kalmıştı. Derviş Eroğlu, yüzde 28,15 oy oranıyla seçimi birinci tamamlarken, ikinci turdaki rakibi Mustafa Akıncı ise oyların yüzde 26,94’ünü almıştı.
Yorum Yazın