TİC Holding Header
  • USD 32.407
  • EUR 35.53
  • Altın 2322.291
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

Nakkaşhane, CNR Kitap Fuarı'nda

Yunus Emre Enstitüsü'nce CNR Kitap Fuarı'nda açılan nakkaşhane standında kitabın cilt, hat ve ebru sanatı kullanılarak oluşturulması süreci uygulamalı anlatılıyor.
Nakkaşhane, CNR Kitap Fuarı'nda
İSTANBUL (AA) - Bu yıl ikincisi düzenlenen CNR Kitap Fuarı'nda, Yunus Emre Enstitüsünce oluşturulan nakkaşhane standı, ilgi görüyor.

Nakkaşhane standında kitabın cilt, hat ve ebru sanatı kullanılarak oluşturulması süreci uygulamalı anlatılıyor.  

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CNR Kitap Fuarı'nda nakkaşhane standı açtıklarını söyledi.

Burada Osmanlı döneminde kitap üretim sürecinin uygulamalı gösterildiğini ifade eden Develi, şöyle konuştu:
"Kağıt yapımı, kağıdın aharlanması, yazım için hazırlanmasından, ebrularının ve cildinin, renklerinin, boyalarının, mürekkebinin hazırlanmasına kadar geçen bütün süreç gösterilmeye çalışılıyor. Teknoloji tabanlı matbaanın keşfinden sonra o geleneksel el yazma, cilt sanatlarımız biraz dumura uğradı, azaldı. Günümüzde neredeyse bütünüyle unutuldu. O klasik muhteşem cilt sanatımız bütün unsurlarıyla beraber kayboldu. Hat, sadece levhalarda kaldı, kitap yazımında çok az kullanılıyor. Bunların hepsini fuarı ziyaret edenler bir arada bulabilecek. Ziyaretçiler, bizim kitap medeniyetimizin nasıl oluştuğunu küçük bir örneği ile görmüş olacak. Elbette bundan çok daha zengin ve geniş bir süreç ama buraya ancak bu kadarını sığdırabildik."

Bu standı ilk kez 2014'de Budapeşte Kitap Fuarı'nda kurduklarını hatırlatan Develi, bundan sonra da çeşitli etkinliklere katılarak kitap medeniyetini dünyaya ve Türkiye'deki vatandaşlara daha yakından tanıtma arzusunda olduklarını aktardı. Develi, "Kitabın Osmanlı'da nasıl yapıldığını, hamurunun nasıl hazırlandığını görecekler. Ebru bizde esasen ciltçilikte ve kitap süslemede kullanılan bir materyaldir. Bugün bunu biraz daha duvarlara asılacak bir levha haline getirdik. Bütün bunları burada görmeleri esas amacımız" diye konuştu.
Yorum Yazın