TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Eğitim

Okullarda istenen ihtiyaç listeleri mülteci öğrencileri de zora sokuyor

Diyarbakır’daki bazı okullarda öğrencilerden istenen ihtiyaç listeleri, derslere misafir öğrenci olarak katılan mülteci öğrencileri de zora sokuyor. Suriyeli Menar Ahmet, ihtiyaçları yardımseverler sayesinde karşıladıklarına ve bu konuda destek beklediklerini ifade etti. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır Şube Sekreteri Sadettin Kaya ise, bu durumların yaşanmaması için eğitime yeteri kadar bütçe ayrılması gerektiğini dile getirdi.
Okullarda istenen ihtiyaç listeleri mülteci öğrencileri de zora sokuyor
DİYARBAKIR / İHA - Diyarbakır’daki bazı okullarda eğitim gören öğrencilerden istenen ihtiyaç listeleri, yoksul öğrencilerin yanı sıra Suriye’deki savaştan kaçarak, Türkiye’ye sığınan mültecileri de zora sokuyor.

Bazı okullarda, derslere misafir öğrenci olarak katılan mülteci öğrencilerden de ihtiyaç listesi isteniyor. Yaşamlarını güçlükle idame ettiren mülteciler, bu konuda destek bekliyor. Çocuklarının Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki bir okuldaki derslere misafir öğrenci olarak katıldığını belirten Suriyeli Menar Ahmet, kendilerinin okuldan istenilen ihtiyaç listelerini karşılayamadıklarını ifade etti. Bu nedenle zaman zaman yardım aldıkları bazı sivil toplum örgütlerinden bu konuda da yardım istediklerini anlatan Ahmet, bazı ihtiyaçlarının karşılandığını kaydetti. Eşinin iş bulamadığını da vurgulayan Ahmet, bazı ihtiyaçların kendilerini zora soktuğunu ve destek beklediklerini dile getirdi.

“OKULLARDA BİRÇOK SORUN YAŞANIYOR”
Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Sadettin Kaya ise, eğitimde yaşanan tüm sorunların genel anlamıyla çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Kaya, “Eğitim için bütçeden ayrılan pay zaman zaman bazı artışlar gösterse de enflasyona baktığımızda bu rakam geriliyor. Örneğin, 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bütçeden ayrılan pay yüzde 17 iken, 2014’te bu oran yüzde 9’a düşmüştür. Bunun sonucu olarak da okullarda birçok sorun yaşanmaktadır” dedi.

“ÖĞRETMENLER TAHSİLDAR DURUMA DÜŞÜRÜLDÜ”
Bu sorunların başında da öğretmen ile öğrenci ve velilerin karşı karşıya gelmesinin olduğuna dikkat çeken Kaya, “Çünkü okullara yeteri kadar kaynak aktarılmıyor. Bu yüzden öğretmenler okulların istedikleri ihtiyaç listeleri nedeniyle neredeyse tahsildar durumundalar. Okullara verilmeyen katkılardan dolayı öğretmen öğrencilerden para istiyor bu öğretmen ve öğrenci arasındaki duygu birliğini de bozuyor” diye konuştu.

“SAVAŞ MAĞDURLARINDAN BİLE İSTENİYOR”
Okullarda para istemelerin son zamanlarda ihtiyaç listeleri adı altında gerçekleştiğini ve acı olanın bu listeler yapılırken okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik durumuna bakılmaması olduğunu vurgulayan Kaya, “Artık savaşın mağdurlarından bile ihtiyaç listeleri istenmeye başladı. Bunlar son zamanlarda bize de gelen bilgiler arasında” dedi.

Bunun çözümünün parasız, laik ve demokratik eğitimin sağlanması olduğuna dikkat çeken Kaya, “Hele ki Diyarbakır gibi bir yerde halkın büyük bir çoğunluğu yoksul. Vatandaştan 5-10 TL bile istenmesi bile sıkıntı oluşturuyor. Sene başlarında da kayıtlarda bu yaşanıyor. İhtiyaç listeleri dayatılıyor. Bu uygulamalara son verilmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın