TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Ölümcül hastalık sanıldığı kadar kolay bulaşmıyor

İlk defa 1981 yılında ABD’de eşcinsel erkeklerde ve Haiti’den gelen göçmenlerde rastlanmaya başlanan AİDS (HIV Virüslü) hasta sayısının ülkemizde giderek artış gözlendiği ve 2013 yılı verilerine göre 6 bin 802’ye ulaştığı bildirildi. Ülkemizde ilk defa 1985 yılında rastlanan ve sıklıkla 20-49 yaş arasında görülen HIV/AIDS hastalarının 4901 ’inin erkek olduğu kaydedildi.
Ölümcül hastalık sanıldığı kadar kolay bulaşmıyor
ADANA / İHA - VİRÜSÜN TEDAVİSİ VE AŞISI YOK
Erkeklerde yüzde 70 oranında rastlanan HIV enfeksiyonun sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı demeden herkesi hedef seçebildiğini belirten Özel Medline Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Kılçık, henüz virüsün vücuttan atılmasını sağlayabilecek tedavi ve aşısının bulunamadığı kaydetti.

ÖLÜMLER AZALDI
Son yıllarda geliştirilen yöntemlerle hastalıktan ölüm hadisesinin hemen hemen ortadan kalkıp, yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüştüğünü vurgulayan Dr.Arzu Kılçık, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) her yıl 1 Aralık için bir slogan belirlediğini ve toplumu bilgilendirmeye yönelik faaliyetler yaptığını hatırlattı.

HIV’İN BULAŞMA YOLLARI
Dr. Arzu Kılçık, hastalığının, en sık korunmasız yapılan heteroseksüel cinsel temas ile, ikinci sıklıkta damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör ile, üçüncü sıklıkta ise korunmasız yapılan homoseksüel cinsel temasla bulaştığını söyledi.

Ülkemizde kan yoluyla bulaşmanın önüne geçmek için, 1987 yılından beri tüm kan ve kan ürünlerinin antikor testi yapıldıktan sonra hastaya verildiğini belirten Dr.Kılçık, HIV’in gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirme ile bebeğe geçebildiğini, bu olasılığın ise yüzde 20-30 olduğunu bildirdi.

SARILMAKLA, AYNI BARDAĞI KULLANMAKLA BULAŞMIYOR
HIV birçok vücut sıvısında bulunmasına rağmen yoğun olarak bulunduğu kan, kadın ve erkeğin cinsel salgıları ile bulaşabildiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.Kılçık,” Hastalık, dokunmak, el sıkışmak, sarılmak, aynı yerde oturmak, aynı saunayı, havuzu, banyoyu, tuvaleti paylaşmak, aynı tabağı, bardağı, çatalı, kaşığı kullanmak, aynı giysileri giymek, telefon kulaklığı, gözyaşı, ter, tükürük, sivrisinek, böcek, arı sokması ile bulaşmamaktadır” dedi.

YÜKSEK ATEŞ, HALSİZLİK, KİLO KAYBI
Hastalarda ilk kez doktora başvurmalarına neden olan belirtilerin, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağırlığının %10’undan fazla kilo kaybı , nedeni bulunamayan ateş, bir aydan daha uzun süren ve tedavi edilemeyen ishal olduğunu belirten Dr.Arzu Kılçık, “Deride pullanmalar, ağızda mantar enfeksiyonları en sık karşılaşılan belirti ve bulgulardır.” diye konuştu.

Yaygın kullanımında HIV ile ilgili tüm hastalıklar genel olarak AIDS adı ile anıldığını, aslında virüs vücuda alındıktan sonra geçirilen tüm dönemler HIV enfeksiyonu, bunun son basamağının AIDS dönemi olduğunu söyleyen Dr.Kılçık, günümüzde tedavilerle AIDS’ten ölüm oranlarının azaltılması ve yaşam kalitesinin arttırılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

KORUNMA YÖNTEMLERİ
Dr. Arzu Kılçık, henüz virüsün vücuttan atılmasını sağlayabilecek tedavisi olmayan hastalıktan korunma yöntemleri arasında tek eşlilik, cinsel temasta prezervatif kullanımı, kan yoluyla bulaşmayı engellemek için alınacak tedbirler ve sağlık personelinin hastalara müdahale sırasında çıplak elle temastan kaçınması gibi önlemlerin sayılabileceğini söyledi.
Yorum Yazın