TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Organik kiraz yetiştiriciliği çiftçilerin yüzünü güldürdü

İç Ege'nin meyve ambarı olan Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde ilk kez uygulanmaya başlanan organik kiraz yetiştiriciliği çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Organik kiraz yetiştiriciliği çiftçilerin yüzünü güldürdü
Sultan Gedik - KÜTAHYA / İHA - Son yılların en kötü sezonunu yaşayan kiraz piyasasında kirazın kilosu 50 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulurken, organik kiraz yetiştiriciliği yapan üreticilerin ürünleri 1 lira 75 kuruştan satılıyor.
İhracat firması önderliğinde Pazarlar ilçesinde gönüllü ve istekli 20 üretici tarafından başlatılan organik kiraz üretiminde, ihracat firması tarafından verilen organik ilaçlar kullanıldı. Ayrıca, ziraat mühendislerinin kontrolünde üretim yapıldı. Kirazlardan alınan numunelerden ilaç kalıntısının çıkmadığı bildirildi.

Kiraz üreticisi Abdullah Altıntaş, “Her yıl kiraz sezonunu bizim için kabus gibi geçiyordu. Bu yıl organik kiraz uygulamasına katılarak adeta kirazlarımızı dalında sattık. Kirazlarımızda hiçbir ilaç kalıntının olmaması ile hem kendimiz rahatlıkla yiyebiliyoruz hem de tüketici rahatlıkla yiyebilecekler. İhracat firmasının bizlere verdikleri organik ilaçları harfiyen uyguladık. Hem biz kazanıyoruz hem de ülke ekonomimiz kazanacak” dedi.

Pazarlar ilçesinde organik kiraz üretiminin koordinatörlüğünü yapan Çelik Ticaret’in sahibi Arif Çelik, “Bütün üreticilerimize ilerleyen yıllarda yasal olarak iyi tarım ve organik tarım yapma zorunluluğu getirilecek. Şimdiden hepimizin bu altyapıyı hazırlamamız gerekiyor. Bizler insanlara sağlıklı yaşam için kiraz üretimi yapıyoruz. İnsanlara daha temiz ve daha doğal kiraz sunmak için çalışıyoruz. İlçemizde ilk defa uygulamaya başlattığımız Organik Kiraz üretimi gönüllü ve istekli 20 üreticimizle bu yola çıktık. Başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Kullandığımız organik ilaçlar uluslara arası standartlara uygun organik ilaçlardır. Organik kiraz, hiçbir şekilde gübre ve ilaç kalıntısı olmadan üretilen kirazdır. İnsan sağlığına hiçbir zararı yoktur. Hayatlara renk katmak istiyoruz” diye konuştu.

Çelik, “Son yılların en kötü sezonunu yaşayan kiraz sezonunda kirazın kilosu 50 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulurken, organik kiraz üretimi yapan üreticilerimizin kirazlarını 1 lira 75 kuruştan alıyoruz. Organik kiraz fiyatları Türkiye'nin her tarafında aynıdır” şeklinde konuştu.

Organik kirazların tamamının yurt dışına ihraç edildiğini kaydeden Arif Çelik, “Yıllardır kiraz üretimi yapıyoruz. Her yıl kirazdaki ilaç kalıntılarından büyük mağduriyetler yaşadık. Organik kiraz ile bu problemin kökünü kazımış oluyoruz. Organik kirazlarımızın tamamını yurt dışına ihraç ediyoruz. Hem biz kazanıyoruz, hem de ülke ekonomi kazanıyor ve insanlar da tamamen doğal kiraz yiyorlar” ifadelerinin kullandı.
Yorum Yazın