TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Orman ve Su işleri Bakanlığı’ndan 'Mavi Yemiş' eylem planı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yeni bir eylem planını daha hayata geçiriyor.
Orman ve Su işleri Bakanlığı’ndan 'Mavi Yemiş' eylem planı
Aleyna Özsoy - ANKARA / İHA - Uygulamaya koyulan eylem planı ile 400 bin mavi yemiş fidanı üretilecek.  Türkiye’de mavi yemiş, ligarba, ayı üzümü, morsivit, çalı çileği, Trabzon çayı gibi isimlerle, yurt dışında ise blueberry olarak tanınan yaban mersini (Likapa) gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayisi açısından sahip olduğu güçlü pazar dolayısıyla üreticiler açısından yüksek gelir sağlıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı da üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve köylülerin refah düzeyinin üst seviyelere çıkması amacıyla ve Türkiye’de mavi yemişin daha geniş alanlarda ve yoğun olarak üretilmesi için bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya koydu.

TRABZON VE RİZE’DE FİDANLIKLARDA 400 BİN MAVİ YEMİŞ FİDANI ÜRETECEĞİZ
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, birçok bölgede tabii ortamlardan toplanarak satışa sunulan yabani likapaların miktarının gün geçtikçe arttığını belirterek, “Hazırladığımız bu eylem planı ile Trabzon ve Rize’de fidanlıklarda 400 bin mavi yemiş fidanı üreteceğiz.

Ayrıca Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon’da 200 hektar alanda örnek mavi yemiş bahçeleri kurarak işletilmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

120 BİN MAVİ YEMİŞ FİDANINI YEREL HALKA DAĞITACAĞIZ
Tabii alanlarda bulunan potansiyelin tespit edilerek meyve ve yaprak üretimine konu edileceğinin altını çizen Bakan Eroğlu “Bölgede geçimini tarımdan sağlayan köylülerimizin farkındalığını artırarak üretim ve işleme için gerekli altyapı desteğini sağlayacağız. Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon’da mevcut tabii mavi yemiş sahalarının rehabilitasyonunu yapacağız ve bu illerde üretilen 120 bin mavi yemiş fidanını yerel halka dağıtacağız” dedi.

Trabzon’da yerli türlerden oluşan bir klon parkı oluşturacaklarını da bildiren Eroğlu “Eylem planı çerçevesinde 1000 kişiye mavi yemiş yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlanmasına yönelik eğitim verecek ve Rize, Artvin, Giresun’da 3 adet üretici birliği kuracağız” diye konuştu.

Bu eylem planı ile Doğu Karadeniz başta olmak üzere bölgede sıkıntısı çekilen ürün çeşitliliğine katkı sağlanacağını söyleyen Eroğlu “Üniversitelerle işbirliği halinde uygulamayı geliştirici nitelikte araştırmaları destekleyeceğiz. Doğu Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde 2 adet konu ile alakalı araştırma yapılmasını öngörüyoruz” dedi.

ANA GAYEMİZ DAHA MÜREFFEH BİR HAYAT SUNABİLMEK
Yürütülen faaliyetlerin ana gayesinin bütün vatandaşlara daha temiz, daha yeşil, daha yaşanabilir ve daha müreffeh bir hayat sunabilmek olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Ağaçlandırma faaliyetlerimizi yürütürken, sadece orman varlığımızı artırmayı değil, başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere, ekonomik gelirde de artış sağlamayı hedefliyoruz. Bu maksatla bu tür eylem planlarını hazırlıyor ve hayata geçiriyoruz.”

Öte yandan mineral ve vitaminlerce zengin olan ve C vitamini içeriği son derece yüksek bulunan maviyemiş-likapa sodyum içermiyor. Mavi yemiş daha çok taze meyve, meyve suyu ve ilaç sanayisinde, süt ve süt ürünleri ile kuru meyve teknolojisinde, baharat, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.
Yorum Yazın