TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Perakende günleri başladı

Boyner Grup Başkanı Cem Boyner, perakendecilikte gelecek satış yönetimini hem mağaza zinciri olup hem de iyi bir web sitesi ve mobil satış uygulamasına sahip olanların kontrolünde olacağını söyledi.
Perakende günleri başladı
İSTANBUL / İHA - Soysal Danışmanlık tarafından bu yıl on dördüncüsü düzenlenen Perakende Günleri Lüftü Kırdar Kongre Merkezinde başladı.

İlk günün sabah oturumunda konuşan Boyner Grup Başkanı Cem Boyner şu anda internette inceleyip mağazadan satın alan grubun yüzde 24 ler seviyesinde Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerine oranla daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Şu anda Türkiye’de ROPO oranı dediğimiz internette ürünü inceleyip mağazadan alanların seviyesi yüzde 24 lerdedir. Bizim Boyner grubu olarak internetten satış oranımız yüzde 6 seviyesindedir. Ancak 2015 de yüzde 10’u yakalayacağımızı düşünüyoruz. Bu oranı 2018 de ise yüzde 20 olarak planladık. Gelecek all-line, her iki tarafta da bulunanların olacaktır. Yalnız internet sitesi olup satış yapanların işi gelecekte zorlaşacak. Bunu şuradan anlıyoruz, mağaza zincirimiz olan markalarımızın, internetteki satışlarında kapıda ödemeyi getirdiğimizde yüzde 35 lik yeni bir müşteri kitlesi yakaladık. Yani satın alanlar mağazaların varlığından güç alıyorlar, kapıda ödeme ile kendilerini güvende hissederek internette satın alma yapıyorlar. Biz Morhipo’da kapıda ödemeyi başlattığımızda bir gün firmanın kapısına ödeme yapmaya gelen müşterimiz oldu. Türkiye’de internette satış, ucuz hatta akıl almaz ucuz uygulamaları ile başladı. Geçen 3 yıllık süreçten sonra ucuzun yanı sıra, alış verişte kolaylık sebebiyle internetten satışlar arttı. Bu arada mobil uygulamalardan satışımız çok iyi gelişiyor. Biz hafta sonu ve tatil günlerinde Beymen’de internet satışının yüzde 50 sini mobil uygulamalardan yapmaya başladık. Ben kendimden örnek vereyim, işlerimi ve alışverişlerimi artık cep telefonumdaki mobil uygulamalardan hallediyorum. Büromda bile küçük akıllı telefonumla işlerimi görüyorum. Kapıda ödeme uygulamasında yakın zamanda nakitin yanı sıra kredi kartı pos makinasını da devreye aldık. Buradan da ciddi bir müşteri gelmesini bekliyoruz. Ancak en önemlisi insanlar, internetten satın aldıkları ürünleri sevdikleri bir mağazadan teslim almak istiyorlar. Şimdi bunu görüyoruz. Bu uygulamaya başlıyoruz. İnternette satın alınan malları mağazalarımızdan teslim ediyoruz. Ayrıca internetten alınan malların iadesini mağazalarımızdan yapmaya başlayacağız. Böylece internet ile mağaza arası irtibatlarla müşterinin güveninin sağlayarak satışlarımızı hızlıca arttırabiliyoruz. Onun için gelecek all-line dediğimiz mağaza ve internet bağlantılı satıcıların olacaktır. Bu arada henüz web sitesini kurmayan perakendeci arkadaşlarımıza, sitedeki ürün yelpazesini mobil uygulamaya sığdırmakta güçlük yaşayacaklarını düşünüyorlar ise, direk mobil uygulama dan başlamalarını tavsiye ederim. Çünkü artık bilgisayarların yerini akıllı telefonlar alıyor. İnternet satışının yüzde 50 sinin mobil uygulamalardan olmasıbunun ispatıdır" dedi.

Tüm AVM ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Vahap Küçük ise, 2014 yılında yüzde 4’lük büyümeye karşılık perakende sektörünün yüzde 8 büyüyerek ortalamanın iki katı performans göstereceğini belirtti. Küçük, "2015 yılında da yüzde 4 lük genel büyümeye karşılık perakende yüzde 8’lik büyümeyi hedeflemektedir. Bunların nerelerden geleceğini tahmin ediyoruz, 20 yeni AVM açılıyor. Yabancı ilgisi artıyor, kaliteli turist sayısı yükseliyor. Güneydoğu’daki çözüm süreci ile birlikte insanların moralinin yükselerek satışların artacağını düşünüyoruz. Ayrıca Haziran ayında düzenlenen İstanbul Shoping’in bu yıl daha iyi olacağını ümit ediyoruz. 2014 de 1.1 milyon ziyaretçi ile 10 milyar 200 milyon liralık bir hacim oluştu. Bu rakam bu yıl daha da artacak" diye konuştu.

Vahap Küçük, Türkiye’nin üretim kapasitesi ve deneyimli işgücü, jepolitik konumu, genç dinamik nüfus, modern alış veriş merkezleri ve alım gücünün artması ile ümit verdiğini söyledi. Bölgedeki olumsuzluklar, öngörülmeyen kur dalgalanmaları, küresel ısınmanın moda zamanlamasını bozması, önlenemeyen taklit ürünler, korumacılık tedbirleri ve kar oranlarının düşmesini de tehditler olarak sıralayan Vahap Küçük, büyümenin sektörde genel ortalamanın 2 katı olmasının sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

Finansbank’tan Erkin Aydın’da perakendecilerle birlikte yürümelerinin banka olarak kendilerine yeni müşteriler kazandırdığına işaret ettiği konuşmasında "İki ürünümüz çok başarılı oldu. Hediye para uygulamamız ile kredi kartı harcamalarında belli rakamların üzerindeki müşterilerimize ciddi imkanlar sunduk. Onların alış verişlerini banka olarak biz ödedik. 2015 yılında da 80 ile 100 milyon lira arasında bir alış verişin bu uygulama ile kartlarımız üzerinden olmasını bekliyoruz. Ayrıca telefon başta olmak üzere cihaz satışlarında mağazalarda anında kredilendirme uygulaması ile 2014 yılında 350 milyon liralık kredi verdik. Bu uygulamayı ilk yapan banka olarak özellikle akıllı telefon satışlarında 10 dakika içerisinde müşterilerin kredi işlemlerini hallederek, büyük bir müşteri kitlesi yakaladık" dedi. Erkin Aydın ayrıca banka müşterilerinde 11 milyon akıllı cep telefonu kullanıcısının 5 milyon banka uygulaması indirdiğini belirterek, gelecekte bankacılık sektörünün de mobil mecralardan hizmet vereceğine dikkat çekti.

Müşterinizin Aklından Ne Geçiyor sunumu ile Adam Alter ise, firmaların isimlerini ve logolarındaki renkleri seçerken dikkatli davaranarak satışlarını yüzde 30 oranında etkileyebileceğini yapılan araştırmalarla ortaya koydu.

Perakende günlerinde yapılan elektronik oylamada yöneticiler, perakende sektörünün 2015 yılında büyümeye devam edeceğini teyit etti.
Yorum Yazın