TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Prof. Dr. Ban açıklamaları

Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, müttefik kuvvetlerin Yemen’e yönelik askeri operasyonu sonrasında artış kaydeden dolardaki kısa süre için bu seviyelerde olacağını kaydederek, “Bu, elinde dolar bulunanlar için bir satış fırsatıdır! Paniğe kapılıp dolara yönelen zarar etti, edecek” dedi.
Prof. Dr. Ban açıklamaları
ANKARA / İHA - Aşağı doğru hareket etmeye başlayan doların ateşini ise Yemen’e yapılan askeri operasyon yükseltti. Operasyonun ardından tekrar yükselişe başlayan dolar fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ban, bazı medya kuruluşların ““Dolarda hedef 4 lira”, “Dolar kurundaki yükseliş durmayacak”, “1994 ve 2001 krizlerini tekrar yaşıyoruz”, “Dolardan her gün yeni bir rekor”…” gibi söylemlerini “zırva” olarak nitelendirdi.

DOLAR YATIRIMCISINI SIKINTIYA SOKTU
Dolardaki yükselişin arkasındaki ana etkenlere vurgu yapmak yerine, vatandaşı manipüle etmeye yönelik yayınlar yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ban “Faturayı iç dinamiklere keserek yaklaşan genel seçimleri etkilemeye çalıştı.Siyasi ve ekonomik istikrarın hedef alındığı o günlerde, dolar kurundaki hareketin dışsal nedenlerden kaynaklandığını ve yükselişin çok uzun sürmeyeceğini ısrarla vurguladık.Evet, dolar kuru 2,54 ile son üç haftanın en düşük seviyesini test etmiş bulunuyor.

Bugün, “üç kâğıtçı”ların yorumlarına aldanarak dolara hücum edenlerin hayli sıkıntıya girdiklerini görüyoruz.Elindeki birikimi dolara yatırarak zarar eden vatandaşlarımıza ne diyebiliriz ki?..Bari bundan sonra “biraz daha” dikkatli olsunlar, birilerinin oyunlarını bari bundan sonra görsünler.Maalesef karşı karşıya kaldığımız bu durum ilk değil, son da olmayacak…” ifadesini kullandı.

“IMF ile olan borcun bittiği günden bu yana ülkemize ve milletimize, bir başka ifade ile Güçlü Türkiye’ye karşı kurulan tezgâhların iyice arttığını gözlemliyoruz.” diyen Prof. Dr. Ban şunları kaydetti:
“Özellikle de organize ettikleri Gezi Parkı ve 17-25 Aralık darbe girişimlerinin başarısızlık ile sonuçlanması sonrasında daha da hırslanan güç odakları, siyasi ve ekonomik istikrarı bozmak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar.”

GENEL SEÇİMLER YAKLAŞTIKÇA SALDIRILAR ARTACAK
Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar (Fergusson, 2008; Frot ve Santiso, 2008; Santa-Clara ve Valkanov, 2003) gelişmekte olan ülkelerdeki seçim süreçlerinde, seçmenleri manipüle etmek adına finansal piyasalarda suni düşüşler meydana getirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ban şöyle devam etti:

“Bu durum, genel seçimlerin yapılacağı 7 Haziran tarihine kadar hisse senetleri piyasası, dolar kuru ve faiz oranlarının hedefte olmaya devam edebileceği anlamına geliyor. Finansal piyasalar üzerinden seçmenlere uygulanacak olan psikolojik baskının yanında sokak terörünü tırmandırmaya çalışacaklarını da tahmin etmek güç değil.“Derin” odakların kontrolündeki örgütlerin gerçekleştirecekleri terör eylemleri ile çözüm sürecine de zarar vermek isteyeceklerdir.

Güçlü Türkiye hedefi ile yola çıkıldığı günden bu yana karşı karşıya kalınan komplo, tezgâh ve ekonomik suikastlar büyük bir başarı ile geri püskürtülmüştür. Önümüzdeki günlerde organize edilecek olan saldırılar da başarılı olamayacaktır. Milletimiz oynanan oyunların farkına varmıştır.Ülke menfaatini korumak için küresel finans çetelerini karşısına alan siyasi iradeye güçlü destek sürmektedir.Genel seçimde yine “siyasi ve ekonomik istikrar” kazanacaktır.”
Yorum Yazın