TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Prostat büyümesine HOLEP tedavi yöntemi

Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Uzm. Prof. Dr. Remzi Sağlam, prostat büyümesi tedavisinde geliştirilen HOLEP’in başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.
Prostat büyümesine HOLEP tedavi yöntemi
ANKARA / İHA - Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Uzm. Prof. Dr. Remzi Sağlam, “HOLEP ameliyatı, hastanın idrar yaptığı kanaldan girilerek, Holmium Laserle kapalı olarak yapılır ve büyüyen prostat, kapsülünden ayrılarak çıkarıldığı için hastada hiç prostat dokusu kalmaz” dedi.

Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Uzm. Prof. Dr. Remzi Sağlam, idrar kesesinin altında, idrar yolunu saran, kestane büyüklüğünde erkek salgı bezi olan prostatın, 40-50 yaş sonrası bazı erkeklerde büyümeye başlamasına ve içinden geçen idrarı, idrar yolunu sıkıştırmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, 50 yaşını aşmış erkeklerde prostat büyümesinin bir hayli fazla görüldüğüne ve kişinin hayat şartlarını olumsuz hale getirdiğine dikkat çekti.

Sağlam, “Prostat büyümesi genel olarak iki şekilde görülüyor. Prostat büyümesi çoklukla iyi huylu olarak gerçekleşiyor. Bu iyi huylu büyüme kişinin kanser olmadığı anlamına geliyor. Kötü huylu büyüme ise iyi huylu büyümeye nazaran daha az gözlemlenen bir durumdur. Prostat şikayetleri ile başvuran hastaya; PSA testi, prostatın büyüklüğünü görmek için ultrasonografi ve idrarın akış hızını görmek için üroflowmetri testi yapıyoruz. Tetkiklerin sonucuna göre, hafif derecedeki prostat büyümesinde ilaç tedavisi önerilir ve hastanın düzenli kontrolleri yapılarak, prostat takip altına alınır. İdrarın çok zayıf yapılması, mesanede boşaltılamayan idrar kalması veya hastanın şikayetlerinin çok olması halinde cerrahi girişim gerekebilir” ifadelerini kullandı.

" ‘HOLEP’ YÖNTEMİ, BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR”
“Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat büyümesinin tedavisinde geliştirilen ve büyüyen prostatı tamamen çıkaran "HOLEP" yöntemi, başarılı sonuçlar veriyor” diyen Sağlam, şunları kaydetti:
“TUR, Greenlight ve plazmakinetik gibi yöntemlerde prostat dokusunun tamamen çıkarılamaması ve Laser teknolojisindeki gelişmeler sonucunda geliştirilen HOLEP ameliyatı, hastanın idrar yaptığı kanaldan girilerek, Holmium Laserle kapalı olarak yapılır ve büyüyen prostat, kapsülünden ayrılarak çıkarıldığı için hastada hiç prostat dokusu kalmaz. Son 10 yılda bütün Avrupa ülkeleri ve Amerika’da yaygın olarak kullanılmakta ve prostat tedavisinde yeni altın standart olarak görülmektedir. Holmium Laserin doku derinliği 0,4 milimetre olduğundan erkeklikle ilgili sinirler üzerinde hiçbir zararlı tesiri yoktur. HOLEP yöntemi 80-250 mililitre arasında her büyüklükteki prostatlara uygulanabilmektedir.”
Medicana International Ankara Hastanesinde 4 yıldan beri başarılı olarak uygulanan HOLEP yöntemi sayesinde hastanın kısa sürede taburcu olduğunu söyleyen Üroloji uzmanı Prof. Dr. Sağlam, yeni yöntemle prostatın tamamen çıkarılabildiğini ifade etti.

“YÖNTEMİN KAPALI OLARAK YAPILMASI HASTANIN HEMEN ERTESİ GÜN EVİNE GİDEBİLMESİ GİBİ AVANTAJLAR SAĞLAR”
Yöntemle ilgili bilgi veren Sağlam, “Aynen açık ameliyatta olduğu gibi prostatın tamamı çıkarılır ancak yöntemin kapalı olarak yapılması hastanın hemen ertesi gün evine gidebilmesi, çok rahat idrar yapması ve erkeklik üzerine zararının olmaması gibi avantajlar sağlar. Büyümüş olan prostat dokusu, normal idrar yolundan girilerek prostat kapsülünden ayrılır, lazer kullanıldığı için kanama olmaz. İdrar kesesine itilen prostat dokusu “Morsellatör” denilen özel bir aletle kıyma haline getirilir. Çıkarılan bu prostat dokusu tahlile gönderilerek prostat kanseri olup olmadığı da anlaşılır” dedi.

Sağlam ayrıca 50 yaşın üzerinde her erkeğin senede bir kere üroloji uzmanına muayene olması ve PSA testi yaptırması gerektiğini tavsiye ederek, bu basit kan testi ile prostat kanserinin erken teşhis edilebileceğini bildirdi.
Yorum Yazın