TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Yaşam

RES'lere karşı ilk yurttaş davası açıldı

İzmir Karaburun’da Hasseki-Sarpıncık-Kızılcadağ mevkiinde yapılması planlanan Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu
RES'lere karşı ilk yurttaş davası açıldı
 Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali talebiyle ilk yurttaş davası açıldı.

İHA - İzmir’de Karaburun Kent Meclisi tarafından yapılan ‘Karaburun Yarımadası’nda RES’ler ve Hukuksal Süreç’ gündemli toplantıda, Karaburun Yarımadası’ndaki RES’lerle ilgili hukuksal mücadelenin yurttaş davası olarak genişletilerek sürdürülmesi görüşü benimsendi. Karaburun Kent Meclisi tarafından yapılan açıklamada “İlk yurttaş davası Hasseki-Sarpıncık-Kızılcadağ mevkiinde yapılması planlanan Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali talebiyle 26 Şubat tarihinde açıldı. 60 Karaburunlu bu davaya davacı taraf olmuştur. Davayı ÇEHAV 34 avukatla gönüllü olarak yürütmektedir” denildi.

“ÖLÜMCÜL TEHDİT ALTINDA”
Karaburun halkının hukuksal mücadelesini çevre ve ekoloji hareketi avukatlarının gönüllü olarak yürüttüğü belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Karaburun Yarımadası’nın neredeyse tamamı, RES’lere tahsis ediliyor. 81 türbin kurulumu tamamlandı. Verilen izinlerle planlanan sayı bunun 2 katı. RES’lere tahsis edilen alan Karaburun Yarımada yüzölçümünün 2/3’ünü aşıyor. Tek bir firmaya verilen “ÇED Gerekli Değildir Kararı” Yarımada’nın yüzde 61’i. Tamamlanan RES’lerde kapasite artış talepleri devam ediyor. Yeni ölçüm direkleri yeni RES’lerin habercisi. Türbinler tüm yaşam alanlarımızı, köylerimizi kuşatıyor. Köylerin 150-200 metre yakınına kadar kurulması planlanan türbinlerin gürültü, titreşim ve gölgeleme etkisiyle sağlıklı yaşam hakkımız elimizden alınıyor. Kısıtlı tarım alanlarımız, otlak ve mera alanları RES’lerin istilasına açılıyor, tahrip edilen doğayla birlikte turizm imkanı da yok ediliyor. Yarımada’nın değerli doğal bitki örtüsü, koruma altındaki türler ve yaban hayatı ölümcül bir tehdit altında.”

“TÜM YARIMADA’YA YAYILIYOR”
Açıklama şöyle devam etti: “Sarpıncık RES, diğer projelerde olduğu gibi doğa, sosyal ve ekonomik yaşam hiçe sayılarak kurulmak isteniyor. Proje sahası, Sarpıncık ve Hasseki köylerini tümüyle içine alarak tarım, mera alanları ve 1. Derece Doğal SİT üzerinde konumlanıyor. RES’ler, Yaylaköy, Tepeboz, Bozköy, Salman, Mordoğan’da genişliyor, Sarpıncık, Hasseki, Eğlenhoca, Kösedere, Ambarseki, Saip, Küçükbahçe ve tüm Yarımada’ya hızla yayılıyor. Enerji Bakanlığı’nı bir kez daha Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve ilgili tüm kurumların olumlu görüş verdiği “Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesi İnceleme ve İlan Gerekçe Raporu” üstündeki olumsuz görüşünü kaldırmaya çağırıyoruz.”
Yorum Yazın