• Siyaset

Sağlık turizminde 2023 hedefi 25 milyar dolar

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin yükselen sağlık turizmine dikkat çekerek, 'Şu anda 2,5 milyar dolar civarında olan sağlık turizm gelirimizi 2018 itibariyle 9-10 milyar dolarlara, 2023 yılında da 20-25 milyar dolarlara götürme hedefindeyiz' dedi.
Sağlık turizminde 2023 hedefi 25 milyar dolar
İHA - Bakan Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte dünyanın tek seferde inşa edilen ve Avrupa’nın en büyük sağlık kompleksi olarak gösterilen Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nün kredi sözleşmesi imza törenine katıldı. 1 milyar 200 milyon Euro’ya mal olacak olan proje finansmanı kredi sözleşmesinde, krediyi sağlayacak bankaların temsilcilerinin de hazır bulunduğu Hiton İstanbul Bomonti Otel’deki imza töreninde söz alan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yaptığı konuşmada sağlık turizminin önemine vurgu yaparak, 2023 yılında hedeflenen rakamın 20-25 milyar dolarlara götürmek olduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, “2018’e Türkiye geldiğinde sağlık yatırımları anlamında bir taraftan kamu özel işbirliği ile yaklaşık 45 bin 46 bin yatak. Diğer tarafta yine kamu kurumunun 45 bin 46 bin yatak kapasitesinin sıfırdan yeniden ileri teknoloji ile yapmış ve ileri teknolojiyle donatmış. İddialı söylüyorum; dünyanın tek ülkesi olacak. Şu anda 2,5 milyar dolar civarında olan sağlık turizmi gelirimizi 2018 itibariyle 9-10 milyar dolarlara, 2023 yılında da 20 - 25 milyar dolarlara götürme hedefimiz var” dedi.

“TÜRKİYE YAKIN COĞRAFYANIN BÖLGE MERKEZİ OLACAK”
Türkiye’nin sağlık turizminde yakın coğrafyanın bölge merkezi olacağını da ifade eden Sağlık Bakanı Müezzinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Sağlık Bakanlığı’nda. Bu anlamda stratejileri belirleyen çalışmaları başlattık. Diğer taraftan da sağlığın akreditasyonu konusunda Enstitüsü Başkanlığı’nda atama sürecini başlattık. İnanıyorum ki; yılsonuna kadar gerek sağlık turizminde Türkiye’nin gelecek yol haritası, gerekse sağlık akreditasyonu uluslararası akreditasyon dinamiklerini de sağlayarak Türkiye sağlık turizminde yakın coğrafyasının bölge merkezi olacak. Yakın coğrafyamıza 3 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1,5 milyar nüfusa hizmet sunabilecek güçlü bir merkez olma iddiasındayız. Sağlıkta mesleki birikim anlamında gerek tecrübe, gerek bilgi birikimi anlamında, Türkiye dünya standartlarını yakalamış bir ülke. Akreditasyonla kaliteyi sunumu ve tanıtımı da çok daha iyi yere taşıyarak inanıyorum ki bu anlamda hedeflediği bu 9-10 milyarları 2018’de, 2023’de 25 milyar dolarlık hedeflere rahatlıkla yürüyecektir.”

“OECD ÜLKELERİ 30, TÜRKİYE 10 YILDA BAŞARDI”
İmza töreninden önce bir konuşma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, bebek ölümlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu konuda OECD ülkelerinin 30 yılda başardığını Türkiye’nin son 10 yılda başardığını kaydeden Bakan Şimşek, “Bebek ölüm oranlarını binde 30’lar civarından, binde 10’ların altına OECD ülkeleri 30 yılda indirmiş. Yani OECD ülkelerine bakarsanız; bu çok önemli bir gösterge. Ortalama yaşam beklentisini belirleyen çok önemli bir faktör. OECD ülkelerinin 30 yılda başardığını Türkiye 10 yılda başardı. Ve Amerika’nın 10’da 1’i maliyetle kapsam, yani hizmetlerin kapsamı ve sağlığa erişim noktasında Türkiye neredeyse o düzeyde bir sağlık hizmeti sunuyor. Yani Kuzey Avrupa ülkeleriyle karşılaştırılabilir kapsam ve sağlığa erişim hizmet kapsamı anlamında gerçekten Türkiye sağlıkta bir devrim yaşamıştır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından dünyanın tek seferde inşa edilen ve Avrupa’nın en büyük sağlık kompleksi olarak gösterilen Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nün kredi sözleşmeleri için imzalar atıldı.
Yorum Yazın