TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Samsun-Sinop doğalgaz boru hattına Kızılırmak engeli

Samsun Bafra-Sinop Doğalgaz Boru Hattı’nın Kızılırmak Nehri geçişiyle ilgili çalışmaların son aşamasında doğalgaz borusunun nehre çekilişi sırasında halatın kopması çalışmaların durmasına neden oldu.
Samsun-Sinop doğalgaz boru hattına Kızılırmak engeli
Ozan Koltuk - SAMSUN / İHA - Samsun'un Bafra ilçesinden Sinop Küçük Sanayi Sitesi'ne kadar olan 112 kilometrelik doğalgaz boru hattını tamamlayacak olan Kızılırmak geçişi sırasında meydana gelen aksilik, çalışmaların ertelenmesine sebep oldu. Kopan çelik halatın yenisi gelene kadar çalışmalara ara verdi.

Bafra Aktekke mevkisinde 270 metrelik Kızılırmak dere yatağında iki aylık yapılan çalışmalar neticesinde betonlanan 370 metrelik doğalgaz borusu yüzdürme yöntemiyle nehir yatağına çektikten sonra dubaları kesilerek borunun kendi ağırlığıyla 9 metre derinlikte nehir yatağına inmesi sağlanacaktı. Bütün hazırlıkların tamamlanmasıyla borunun nehre indirme çalışmaları başladı.

Türkiye’de ilk defa bu kadar uzun bir mesafeye su altından döşenecek olan doğalgaz borusunun nehre çekilişi sırasında çelik halat koptu. Alınan tedbirler nedeniyle her hangi bir olumsuzluk yaşanmazken, kopan çelik halat çalışmaların durmasına neden oldu.

Samsun’dan Sinop’a bağlanan doğalgaz boru hattının da en önemli ayağı olan çalışmalar kopan çelik halat değiştirildikten sonra tekrar yüzdürme yöntemiyle nehre çekilerek, doğalgaz boru hattının da en önemli ayağı tamamlanmış olacak.

Kopan halatın en kısa sürede değiştirilerek boru hattının nehre indirilişinin tamamlayacağını söyleyen şantiye şefi makine mühendisi İrfan Çakır, “Boru hattının nehir geçişinden sonra bir takım çalışmalarımız devam edecektir. Bu çalışmalar sonlanmış olmayacak, yaklaşık iki ay içerisinde biz boru hattının geçici kabulünü yaptırıp gaz vermiş olacağız. Sinop temmuz ayı içerisinde gaz almış olacak” dedi.
Yorum Yazın