Hoşgeldiniz; Bugün 24 Mayıs 2012 Perşembe
21 °C
15 °C
Gök Gürültülü Sağanak Yağışlı
Karakter Boyutu :

Savunma Türk'ten

29 Ocak 2012 - 14:55
Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey “sansüre başladınız” diye eleştirilince, dünyanın en büyük mikroblog sitesini ABD’de yaşayan bir Türk öğretim üyesinin kaleme aldığı yazıyla savundu.


(Razi CANİKLİGİL / NEW YORK - HÜRRİYET) - Zeynep Tüfekçi, blog yazısında, Twitter’ın ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı öne sürülen yeni politikasının yanlış anlaşıldığını anlatıyor.

ABD merkezli, 300 milyonu aşkın kullanıcıya sahip mikroblog sitesi Twitter, atılan bir “tweet” o ülkenin yasalarını ihlal ediyorsa, sadece o ülkede bu ‘tweet’e erişimin engelleneceğini açıklamıştı. ABD’nin dünya basın özgürlüğü endeksinde 47. sıraya gerilediği bir dönemde bu uygulama “mikrosansür” diye eleştirildi. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ise sessizliğini tek bir açıklamayla bozdu. Dorsey, Twitter hesabından bizzat yorum yapmasa da, ABD’de yaşayan bir Türk’ün yazısını yeniden yayınlayarak (retweet ederek) pozisyonunu belirledi. O yazı, Kuzey Carolina Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan, aynı zamanda Harvard Üniversitesi “İnternet ve Toplum” bölümünden özel burs kazanan Yrd. Doç. Zeynep Tüfekçi’ye (27) ait. technosociology.org adresli kendi blogunda yazan genç akademisyen, Twitter’daki yeni kısıtlamaların neden ifade özgürlüğü için yararlı olacağını düşündüğünü özetle şöyle anlattı:

Silme yok, aşmak kolay

1- Twitter daha önce mahkeme kararı verilmiş ise bir kullanıcının sansürlenmesi istenen mesajını (tweet) tüm dünyada siliyordu. Yeni uygulamada silme yok. Sadece o ülkede o mesaja erişim engelleniyor.

2- Twitter sonuçta kurulu sistemleri ve ülkelerin kanuni haklarını gözardı edemezdi. Aksi şekilde davransa, daha fazla ülke Twitter’ı tamamen bloke edecekti. Kullanıcılar Twitter’ın tamamına “proxy” gibi yavaş, tâli yollardan bağlanmak zorunda kalacaktı.

3- Yeni uygulama şeffaf bir şekilde yapılacak. “Sansürlenen” tweet’e tıklandığında bu yönde bir mesaj görüntülenecek. Sansürlenen tüm mesajlar “chillingeffects.org/twitter” adresinde listelenecek.

4- “Mikrosansürün” çevresinden dolaşmak mümkün. (Türkiye’de bazı kullanıcıların Youtube’a erişim engellemesini aşarken yaptığı gibi) farklı bir ülkeden Twitter’a bağlanıyor gibi görünmenizi sağlayacak IP ayarlarıyla bu oldukça kolay.

5- Sonuçta Twitter ifade özgürlüğü savaşını tek başına veremez ve ülkelerin yönetimlerini veya kanunlarını değiştiremez.

Karartma protestosu

Twitter, her ülkeden çıkan her mahkeme kararını uygulamayacağını, “haklı” ve “meşru” kararlara göre yerel sansür yapacağını vurguluyor. Fakat Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerdekiler başta olmak üzere birçok ifade özgürlüğü savunucusu öfkeli. Dün binlerce Twitter kullanıcısı #TwitterBlackout etiketini (hashtag) kullanarak siteyi boykot etti. Dünyaca ünlü Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei, Twitter’ın mikrosansür uygulamasının gerçeğe dönüşmesi halinde, hesabını kapatacağını açıkladı.
İlk dakikalarında dünya çapında “trend” olan konunun daha sonra bu listeden çıkması yeni bir sansür tartışması doğurabilir. Yapılan ölçümlere göre önceki gün tüm dünyada sosyal medya kullanıcılarının yüzde 50’si bu konuyu tartıştı.

Atatürk’e hakaret örneğiyle açıkladı

Elektronik Sınır Vakfı (EFF) uzmanı Eva Galperin, Twitter’ı ilginç bir örnekle savundu. Türkiye’de Atatürk’e hakaret içeren bir ifadenin kullanılmasının yasak olduğunu belirten Galperin, mikrosansürün sadece Twitter’ın resmi temsilciliği bulunan İngiltere, İrlanda ve Japonya gibi ülkelerin mahkeme kararlarıyla sınırlı kalacağını öne sürdü. Geçen yıl telif hakkı ihlalinden toplam 4 bin 410 tweet silindi.

Bilgi notu
Suudilerin Twitter’a 300 milyon dolar yatırması ertesinde başlayan uygulamanın, şirketin Çin pazarına giriş hazırlığıyla ilgili olduğu da öne sürülüyor.

 

Kaynak :

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?

  • Yorumlar0
  • Onay Bekleyenler0

DİĞER HABERLER

  • Bakanlıktan çiftçiye büyük destek

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012 tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında yağlı tohumlu bitki üreten 121 bin çiftçiye toplam 735 milyon lira ödeme yapacak.

  • Yeni Ticaret Kanunu uygulama zamanları

    Ali Sait MÖKÜKÇÜ - Yeni Türk Ticaret kanununun uygulamaya başlamasına az bir süre kaldı. Şirketlerin yeni kanuna adapte olmalarını sağlayacak bazı işlemler için belirli süre verilmiş bulunmaktadır.

  • Babacan: S&P'yle sözleşmeyi her an bitirebiliriz

    Başbakan Yardımcısı Babacan, 'S&P'yle sözleşmeyi bitirmeyi gerekirse her an yapabiliriz. Bugün için kararımız yok ama ileride her an yapabiliriz' dedi.

  • 'Standard&Poor's'un adını değiştirdim'

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin notunu kıran kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) yapmış olduğu değerlendirmenin hiçbir mantıklı tarafı olmadığını belirterek,

  • Vodafone gelirlerini artırdı

    Vodafone Türkiye, müşteri memnuniyetine odaklandığı 2009 yılından bu yana uyguladığı uzun dönemli stratejik programının 3. mali yılını güçlü bir büyüme ile tamamladı.

  • 4 kişilik işe 2 bin 686 kişi başvurdu

    Balıkesir’in Edremit Sosyal Yardım Vakfı’nda çalıştırılmak üzere 4 kişinin işe alınacağının duyurulmasıyla birlikte, müracaat süresinin bitmesine 3 gün kala 2 bin 686 kişi başvuru yaptı.

  • 'Kayıt dışı ile mücadele terörle mücadele gibi'

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ile mücadele en temel önceliklerinden biri olduğunu belirterek,

  • İzmir'de istihdam arttı

    Türk İstatistik Kurumu Ege Bölge Müdürlüğü, İzmir’de kayıt dışı istihdam verilerini açıkladı.

  • Toplu sözleşmeden uzlaşma çıkmadı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 21 gün süren toplu görüşme sürecinde 74 milyon vatandaşın taleplerini de dikkate aldıklarını belirtti.

  • Sabancı altın yaka ödülleri verildi

    Sabancı Topluluğu’nun şirket ve çalışanların başarılarını ödüllendirmek ve iyi uygulamaların karşılıklı paylaşılmasını teşvik etmek amacıyla 3’üncüsü gerçekleştirdiği



ANKET

Bir internet haber sitesinde en çok aradığınız özellik nedir?

Ankete Katıl »