TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Şırnak Valisi Hasan İpek, çözüm sürecini değerlendirdi

Şırnak Valisi Hasan İpek, terör örgütünün çözüm sürecinin birinci aşamasını tamamlamadığını ve terör örgütünün silahlarıyla birlikte halen Türk topraklarında bulunduğunu söyledi.
Şırnak Valisi Hasan İpek, çözüm sürecini değerlendirdi
ŞIRNAK / İHA - Şırnak Valisi Hasan İpek, Silopi Kaymakamı ve Cizre Kaymakam Vekili Suat Demirci, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Şehmuz Akdemir ile birlikte ABD'de trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Sare Seyda’nın Cizre’deki taziyesine katılıp, Seyda ailesine taziyede bulundu. Beraberindekilerle birlikte Kale Mahallesi'ndeki Şeyh Seyda Camisi'ne gelen Vali İpek’i AK Parti 23. dönem Milletvekili Abdullah Veli Seyda karşıladı. Vali İpek, Seyda ailesine taziye dileklerini ileterek acılarını paylaştı. Taziye çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Vali İpek, çözüm sürecinin birinci aşamasının tamamlanmadığını belirterek, birinci aşamanın tamamlanması için PKK’nın silahlarını bırakarak veya yanlarına alarak yurt dışına çıkmalarını beklediklerini, ancak hali hazırda terör örgütünün silahları ile birlikte Türk topraklarını terk etmediğini söyledi.

Vali İpek, "Çözüm sürecinin birinci aşaması tam olarak yerine getirilmedi. Sürecin birinci aşaması örgütün silahları ile birlikte yurt dışına çıkmasıydı ve anlaşma bu şekildeydi. Fakat bir buçuk yıldan beri bu tam olarak gerçekleşmedi, sadece çatışmasızlık ortamı var. Yani yapılan bu haberler spekülatiftir. Hali hazırda terör örgütü silahları ile birlikte Türk topraklarını terk etmiş değil. Bu da çözüm sürecinin birinci aşamasıydı ve birinci aşamanın tam olarak gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Hükümetin ve Başbakanın çözüm sürecinin birinci aşamasının tamamlandıktan sonraki süreçte yapılacak olan birçok reformlar olduğunu belirten İpek, ısrarla çözüm sürecinin birinci aşamasının tamamlanmasını, terör örgütünün silahlarını bırakarak veya silahlarını beraberlerinde götürerek yurt dışına çıkmasını beklediklerini kaydetti. Bazı yayın organlarında örgütün yapılanma içinde olduğu bilgilerinin, kendilerine intikal ettiği kadar çok doğru yaklaşımlar olmadığına vurgu yapan İpek, örgüt üyelerinin hali hazırda eskiden beri bulundukları yerlerde durduğunu söyledi.

İpek, "Ama herhangi bir silahlı çatışma yok, ama bunu da ısrarla vurguluyoruz hem hükümet olarak hem de devlet olarak çözüm sürecinin birinci aşamasının tamamlanmasını bekliyoruz. PKK’nın Şırnak merkez ve ilçelerindeki hakim tepelere ağır silah yerleştirdiği iddiaları ve yapılan haberler asılsızdır. Örgüt çözüm sürecinin başladığı 21 Mart 2013 tarihindeki konumlarından çok büyük bir şey kaybetmedi. Yüzde 20-30 gibi bir grup yurt dışına çıktı, onun dışındaki grup zaten Türkiye’de idi. Aynı şekilde devam ediyorlar. Hükümet ve devlet anlaşmanın daha önünde gittiği halde terör örgütünün birinci aşamayı gerçekleştirmesi lazım ki çözüm süreci daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde ileriye doğru devam etsin. Bu anlamda da yeni bir gelişme yok ve eski konumları devam ediyor" diye konuştu.

Vali İpek ve beraberindekiler daha sonra Cizre’den ayrıldı
Yorum Yazın