TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Soma'da esnaf tekrar kredi ötelemesi istiyor

Soma’da meydana gelen maden faciasının üzerinden geçen bir yıla rağmen ticari yaşamın normale dönmediğini belirten esnaf, devletten tekrar kredi ötelemesi bekledikleri yönünde talepte bulundu.
Soma'da esnaf tekrar kredi ötelemesi istiyor
MANİSA / İHA - Soma’nın esnaflara yönelik hizmet veren sivil toplum kuruluşlarından Soma Ticaret ve Sanayi Odası, Soma Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Soma Şoförler Odası, Soma Nakliyeciler Kooperatifi, Soma Seyahat Kooperatifi, Soma Minibüsçüler Kooperatifi, Soma Berberler ve Kuaförler Odası ve Soma Pazarcılar Odası, bir araya gelerek kredilerinin ötelenmesi noktasında ortak bir basın açıklaması yaptı.

Kooperatif, dernek ve odalar adına açıklama yapan Soma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan, üzerinden bir yıl geçen Soma faciası sonrasında ilçede ticari hayatın durma noktasına geldiğini belirterek, "13 Mayıs 2014 günü Soma’da meydana gelen maden kazası sonucu ticari yaşam oldukça zorlaşmış durma noktasına gelmiştir. 2014 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile esnaf kredilerinin 1 yıl faizsiz ötelenmesi çok faydalı olmuştur.

Ancak aradan geçen 1 yıllık zaman içinde işçilerin bir bölümünün çalışmaması, madenlerdeki üretim azlığı, nakliyeci esnafının çalışamaması, nakliyecilerin ve diğer alacaklı esnafın kazanın meydana geldiği maden firmasından alacaklarını alamaması nakliyeci esnafının, sanayi sitesi esnaflarının, çarşı esnafının, pazarcı esnafının dolaylı olarak çok küçük bir kapasite ile çalışması nedeniyle büyük bir işsizlik yaşanmaktadır. Ticari yaşam normale dönememiştir." dedi.

"KREDİLERİN TEKRAR ÖTELENMESİNİ İSTİYORUZ"
Ertelenen esnaf kredilerinin ödeme zamanının gelmesi, KOSGEB ödemelerinin yakında başlayacak olması nedeniyle esnafların büyük bir endişe içinde olduğuna dikkat çeken Ayan," Soma’nın maden kazası sonucu içinde bulunduğu işsizlik ve ekonomik dar boğaz ortamında bu kredilerin ödenmesinin mümkün olmadığını gözlemlemiş bulunmaktayız. Soma için yaptığınız destekler için minnetimizi ifade eder sivil toplum kuruluşları yöneticileri olarak Soma esnafı adına Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin kredilerinin bir kez daha 1 yıl süre ile ötelenmesini hükümetimizden arz ve talep ediyoruz" dedi.

ESNAF SIKINTILARINI DİLE GETİRDİ
Dernek, oda ve kooperatif yöneticilerin talepleri doğrultusunda Soma esnaflarından aldığımız görüşler de Soma’da işlerin iyi gitmediği yönünde.
İHA kameralarına konuşan ve Soma’da esnaflık yapan Nuray Sarıyer, işlerinde aksamalar olduğunu belirterek, "Eskisi gibi piyasada para dönmüyor.

Faciadan doğrudan etkilendik. Ölen 301 kişinin yakınları ve madenciler 15 bin insanı kapsıyor. Facianın olumsuzlukları derken dışarıdan insanlar gelmiyor. Bir an önce durumun düzelmesini bekliyoruz" dedi.
Yorum Yazın