TİC Holding Header
  • USD 32.379
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.064
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

​Sosyal fobi nasıl yenilir

Sosyal fobi, bir çeşit utanma ve kişinin kendisini baskı altına alarak sosyal hayattan uzak tutması denilebilir.
​Sosyal fobi nasıl yenilir
Necdet Emre Aygün - Sosyal fobi yaşayan kişiler; toplum içerisinde birçok davranıştan kaçar. Yemek yiyemez, konuşamaz, gülünç duruma düşme korkusu yaşayarak sürekli tedirgin haldedir ve hiç bir fikre karşı çıkamaz; çalıştığı ortamda üstleriyle bağlantı kuramaz.

Sosyal fobisi olan kişi; üzerlerinde bakış olması halinde şaşkınlıkla hareket ederek ne yapacaklarını bilemezler. Bu durum genelde kişinin aile yapısından ve yaşadığı olaylardan kaynaklanan bir durumdur. Ailede öz güven aşılanmayan ve sürekli geçimsiz bir aile yapısına sahip olan kişilerde; ortaya çıkan bir psikolojik hastalıktır. Ailenin baskısı ve sürekli eleştirel tutumu, hakaret edilerek çoğun küçümsenmesi, başka çocuklarla kıyaslanma ve daha bir çok etken bu durumu tetikleyen en önemli unsurlardandır.

Zayıf bir kişiliğe sahip bir çocuk topluma kazandırılamaz. Teşvik ve motive edilmeyen çocuk sürekli içine kapanarak kendini toplumdan soyutlayarak yaşamaya başlar. Yetişkin olması ile de bu durumun etkilerini hayatı boyunca taşır ve yaşar.



Sosyal fobi; psikoterapi ve bir takım ilaçları kullanarak yenilebilecek bir rahatsızlıktır. Kişinin bu durumdan kurtulmasını sağlamak için psikoterapistlerin önerilerini dikkate alarak hareket etmeleri gerekir. Ayrıca; kişinin kendine olan öz güvenini sağlaması için, kendini geliştirmesi ve  yaşamı içerisinde bazı deneyimleri tatbik etmesiyle, belli süre sonunda hızlı bir şekilde olmasa da yavaş yavaş düzelme yaşanabilmektedir.
Yorum Yazın