TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Taiz'de çatışmalar sebebiyle diyaliz merkezi kapanma noktasına geldi

Yemen'de iç savaşın şiddetli olduğu Taiz kentinde oluşan insani kriz en çok böbrek yetmezliği çeken hastaları tehdit ediyor.
Taiz'de çatışmalar sebebiyle diyaliz merkezi kapanma noktasına geldi
AA - Taiz'deki El-Cumhuri hastanesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından teçhiz edilen diyaliz merkezi, kent genelinde yaşanan mağduriyetlerden dolayı çalışamaz duruma geldi.

Kentin çatışmalar nedeniyle dünya ile bağının kopması bölgeye ilaç ve tıbbi malzeme giriş çıkışını tamamen durdururken, cihazlarda kullanılan solüsyonların temin edilememesinin üzerine elektrik kesintilerinin de eklenmesiyle Taiz'deki El-Cumhuri hastanesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından teçhiz edilen diyaliz merkezi kapanma noktasına geldi.

Üç günlük solüsyon kaldı
Cumhuri hastanesi diyaliz merkezinde incelemelerde bulunan AA muhabiri, 200 hastanın yararlandığı merkezdeki durumunun hastalar için kritik bir noktada olduğunu belirtti. AA muhabirine açıklamalarda bulunan merkezdeki doktorlardan Essam Mahyub Dahane, diyaliz cihazlarını istikrarlı olarak kullanamadıklarından şikayet ediyor.

Merkezin şiddet olaylarının beraberinde getirdiği tıbbi malzeme sıkıntısıyla mücadele ettiğini belirten Dahane, tüm bunların üzerine kentteki elektrik kesintilerinin ve jeneratörleri çalıştırmakta kullanılan mazot kıtlığının eklendiğini ifade etti.

Dahane, ''Bu diyaliz merkezi kurulduğunda böbrek yetmezliğinin oldukça yüksek olduğu Taiz kentine adeta ilaç olmuştu. Merkezin kurulmasından dolayı Türk ajansı TİKA'ya ne kadar teşekkür etsek az. Ancak maalesef ülkemiz oldukça zor günler yaşıyor. Taiz bu zorlukların ortasında kaldı. Durumumuz çok kritik, diyaliz cihazlarını en fazla 3 gün daha işletebiliriz. Ondan sonrası hastalarımız için tam bir ölüm kalım mücadelesi olacak'' şeklinde konuştu.

Türk STK'ları kapsamlı bir yardım hazırlığı içinde
Türkiye'deki bazı Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) Yemen'e yönelik kapsamlı bir ortak tıbbi ve insani yardım hazırlığı içinde olduğu belirtildi.

TİKA'nın Yemen'de bulunan diyaliz merkezlerine solüsyon ve diğer malzemelerden oluşan tıbbi yardımları, STK'ların bu ortak yardımıyla gönderme hazırlığında olduğu ve yardım gemisi ile bu malzemelerin ulaştırılmasının hedeflendiği de öğrenildi.
Yorum Yazın