TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Tarım ürünleri için Tarım Ürünleri Piyasasını İzleme Kurulu geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım ürünlerinin piyasadaki takibi için Tarım Ürünleri Piyasalarını İzleme Kurulu oluşturulacağını açıkladı.
Tarım ürünleri için Tarım Ürünleri Piyasasını İzleme Kurulu geliyor
MALATYA / İHA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesine cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker; “Tarım ve gıda ürünlerinin fiyatları serbest piyasa şartlarında arz-talep dengesine göre oluşmakta olup, fiyat değişimlerinde; iklimsel nedenler, doğal afetler, üretim dönemleri, dünyadaki gelişmeler vb. faktörlerin etkisi olabilmektedir. Bakanlığımızca tarım sektöründe, üretim, tüketim, piyasa durumu, maliyetler, kuraklık ve doğal afetler, dünyadaki gelişmeler gibi tüm unsurlar takip edilmekte ve ilgili tüm birimlerle işbirliği içinde ortak çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımız koordinasyonunda ilgili kurumların üst düzey temsilcilerinin yer aldığı “Tarım Ürünleri Piyasalarını İzleme Kurulu” oluşturulacak olup, bu kurul tarafından piyasalar izlenip, alınması gerekli tedbirler belirlenecektir” dedi.

Türkiye’nin kırmızı et üretiminin 2002 yılında 421 bin ton olmasına karşın bu rakamın 2013 yılında 996 bin tona yükseldiğini aktaran Bakan Eker, “Türkiye ekonomisinde son 12 yılda yaşanan gelişme, refah seviyesi ve kişi başına düşen gelirde yaşanan artışlar tüketim alışkanlıklarının değişmesine ve protein ağırlıklı diyetlerin yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Bu durum hayvansal protein ağırlıklı ürün talebinde önemli bir artışa neden olmaktadır. Ülkemizin kırmızı et üretimi her yıl artmaktadır. 2002 yılında 421 bin ton olan kırmızı et üretimimiz, 2010 yılında 781 bin tona, 2013 yılında 996 bin tona yükselmiş olup, et üretimimizin artmadığı iddiası doğru değildir. Hayvancılığa yönelik düşük faizli tarımsal kredilere ait uygulamalar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yürütülmekte olup, bu kapsamdaki kredilere ilişkin takip ve tahsil işlemleri bu kuruluşlar tarafından yapılmaktadır” şeklinde bilgi verdi.
Yorum Yazın