Hoşgeldiniz; Bugün 25 Mayıs 2012 Cuma
21 °C
15 °C
Gök Gürültülü Sağanak Yağışlı
Karakter Boyutu :

Taşıt vergisi ödeyecekler dikkat!

26 Temmuz 2010 - 21:53
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hakan Tokbaş, tüketicilerin, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi sırasında indirim kapsamında yer alıp almadıklarını mutlaka kontrol etmesi gerektiğini belirterek, ''İncelemelerimize göre, uygulamadan en fazla ya

Tokbaş yaptığı yazılı açıklamada, 2005 yılı başlatılan indirimli MTV uygulamasının, ''otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri motorlu taşıtlar için ödenecek MTV'nin, o yıla ilişkin kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşması halinde, bir alt tarifeden ödenebilmesini'' öngördüğünü anımsattı.

Tüketicilerin bu konuda yeterince bilgilendirilmediğini vurgulayan Tokbaş, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptıkları incelemeye göre, ''son 5 yılda milyonlarca lira fazladan MTV ödendiğini'' kaydetti.

Uygulamadan en fazla yararlanacak araçların, 1801 motor hacmi ve üstünde, 4-11 yaş aralığındaki araçlar olduğunu belirten Tokbaş, tüketicilerin mutlaka indirim kapsamında yer alıp almadıklarını kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Tokbaş, uygulamayı şöyle bir örnekle açıkladı:

''1900 cm3 motor hacmine sahip 4 yaşında (2007 model) arabası olanların 2010 MTV'si 1.384 liradır. Eğer aracın kasko değeri 27.680 TL'den daha az ise aracın kasko değerinin yüzde 5'i, hesaplanan MTV miktarından az demektir. Bu durumda indirimli MTV uygulamasına hak kazanılmış bulunulmaktadır. Yani, 1.384 TL yerine bir alt kademede bulunan 893 TL tutarındaki MTV ödenmelidir.''


ARAÇ SAHİBİ NE YAPACAK?

Açıklamaya göre, ödeyeceği MTV'nin kasko sigorta değerinin yüzde 5'ini aştığını fark eden araç sahibi, ''Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değer Bildirim Formunu'' yetkili sigorta acentasına düzelttirecek. Söz konusu form ve düzeltme dilekçesini, MTV yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine verecek.

Geriye dönük 5 yıllık MTV ve kasko değerleri hesaplanarak, fazladan ödenmiş vergilerin iadesi de talep edilebilecek.

Kasko Sigortası Değer Bildirim Formu ve düzeltme dilekçesi örnekleri, ''www.tuketiciler.org'' adresinden temin edilebilir.







Kaynak :

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?

  • Yorumlar0
  • Onay Bekleyenler0

DİĞER HABERLER

  • 1 milyon 347 tonluk ihracat

    Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sertifika verilen 1 milyon 347 bin 402,87 kilogram kuru incir Nisan ayında ihraç edildi.

  • 90 bin kişiye iş imkanı

    2023 yılına kadar ihracatta 500 milyarın hedefleyen Türkiye için ekonomiyi destekleyecek en önemli etkenlerden biri, markaların ürünlerin ekonomiye saylayacağı katkıyı savunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz,

  • Bakanlıktan çiftçiye büyük destek

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012 tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında yağlı tohumlu bitki üreten 121 bin çiftçiye toplam 735 milyon lira ödeme yapacak.

  • Yeni Ticaret Kanunu uygulama zamanları

    Ali Sait MÖKÜKÇÜ - Yeni Türk Ticaret kanununun uygulamaya başlamasına az bir süre kaldı. Şirketlerin yeni kanuna adapte olmalarını sağlayacak bazı işlemler için belirli süre verilmiş bulunmaktadır.

  • Babacan: S&P'yle sözleşmeyi her an bitirebiliriz

    Başbakan Yardımcısı Babacan, 'S&P'yle sözleşmeyi bitirmeyi gerekirse her an yapabiliriz. Bugün için kararımız yok ama ileride her an yapabiliriz' dedi.

  • 'Standard&Poor's'un adını değiştirdim'

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin notunu kıran kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) yapmış olduğu değerlendirmenin hiçbir mantıklı tarafı olmadığını belirterek,

  • Vodafone gelirlerini artırdı

    Vodafone Türkiye, müşteri memnuniyetine odaklandığı 2009 yılından bu yana uyguladığı uzun dönemli stratejik programının 3. mali yılını güçlü bir büyüme ile tamamladı.

  • 4 kişilik işe 2 bin 686 kişi başvurdu

    Balıkesir’in Edremit Sosyal Yardım Vakfı’nda çalıştırılmak üzere 4 kişinin işe alınacağının duyurulmasıyla birlikte, müracaat süresinin bitmesine 3 gün kala 2 bin 686 kişi başvuru yaptı.

  • 'Kayıt dışı ile mücadele terörle mücadele gibi'

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ile mücadele en temel önceliklerinden biri olduğunu belirterek,

  • İzmir'de istihdam arttı

    Türk İstatistik Kurumu Ege Bölge Müdürlüğü, İzmir’de kayıt dışı istihdam verilerini açıkladı.



ANKET

Bir internet haber sitesinde en çok aradığınız özellik nedir?

Ankete Katıl »