TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

TİKA Myanmar’da kütüphane kurdu

TİKA, Myanmar’a yönelik gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor.
TİKA Myanmar’da kütüphane kurdu
Sultan Gedik - ANKARA / İHA - Myanmar'ın eski başkenti Yangon Şehri'nin Kuzey Batısında yer alan Magway Bölgesi içerisinde bulunan Tayet Şehri Kasabası'nda kasaba halkının ve öğrencilerinin kullanabileceği kütüphane Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilerek Myanmar'ın eğitim ve öğretim faaliyetlerine önemli katkıda bulunuldu.

Bu kapsamda Myanmar’da önemli projelere imza atan TİKA tarafından Myanmar'ın eski başkenti Yangon Şehri'nin Kuzey Batısında yer alan Magway Bölgesi içerisinde bulunan Tayet Şehri Kasabası'nda kasaba halkının ve öğrencilerinin kullanabileceği bir kütüphane inşa edilerek Myanmar'ın eğitim ve öğretim faaliyetlerine önemli katkıda bulunuldu.

1940'larda kurulan eski kütüphane hizmet veremiyordu. Bu kapsamda söz konusu kütüphane proje kapsamında en kısa sürede TİKA tarafından inşa edilerek halkın hizmetine sunuldu. Eski bina yerine yapılan betonarme yeni modern bina ile birlikte içerisinde ihtiyaç duyulan kitap rafları, çalışma masaları ve sandalyeleri, yeteri derecede aydınlatma lambaları, toplantı masası, yönetici odası ve mobilyaları, sıcak havadan korunmak için soğutma klimalarına ilave olarak içerisinde bilgisayar masaları ve sandalyeleri dahil olmak üzere 10 adet masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan oluşan mini bir bilgisayar laboratuvarı kurularak, gelecek olan öğrenci ve halka hem bilgisayar eğitimi hem de kolay internete ulaşım imkanları da sağlanmış oldu. Ayrıca temin edilen faks makinesi ve yazıcılar ile de kütüphane işlemleri daha rahat yürütülmesi sağlandı.

Tayet şehir merkezi tam içerisinde yer alan kütüphanenin, öğrenci ve halkın rahat ulaşım mesafesinde olup, yapılan hizmetten dolayı halkın, yöneticilerin ve öğrencilerin memnun olduğu belirtildi. Sessiz, sakin, aydınlatılmış, temiz ve soğuk ortamda ders yapılmasına imkan veren kütüphane hizmetinden dolayı özellikle kasaba öğrencileri arasında çok büyük sevinç yarattığı vurgulandı. Bilgisayar laboratuvarının da yer alması ise evde ve okulda bilgisayar kullanma imkanı olmayan öğrencilere ayrıca çağın gerektirdiği eğitim desteği verilmesi de ayrıca faydalı bir hizmet olduğu söylenildi.

Tayet Kasabası'nın, Osmanlı ve Türk tarihinde çok önemli bir yer kapsaması da ayrıca yapılan hizmete önem katıyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından Arap Yarımadasında ve Balkanlarda Osmanlı savaş esirlerini Hindistan üzerinden Myanmar'a (Burma) getirerek bir kısmını Tayet Kasabası'nda inşa ettikleri esir kamplarında tutmuşlardı. Esirlerimizden birkaç yüzü, ağır iş koşulları, açlık, salgın hastalıklar ve kötü muameleler neticesinde sözkonusu şehirde şehit düşerek buraya defnedilmişlerdi. Bahse konu Tayet Türk Şehitliğimiz geçen sene yine TİKA desteği ile yeniden inşa edilerek, aziz şehitlerimizin ruhları şad edilerek ecdadımıza sahip çıkıldı.

1935 yılında Türkiye tarafından kurulan ve 1940-1950 yılları arasında eğitimci-danışman olarak Türk subaylarının görevlendirildiği Kabil Askeri Lisesi Afganistan’ın en eski eğitim kurumu olarak biliniyor. Kabil Askeri Lisesi İnşaat Projesine, TİKA koordinesinde 17 Mayıs 2008 tarihinde çok sayıda üst düzey konuğun iştirakiyle temel atılarak başlanmış ve bu kapsamında 17 adet bina ve tesis yeni inşa edilmiş, 6 adet bina ise onarıma tabi tutuldu. Söz konusu lise 2008 yılından sonra büyük çaplı tamirat ve ilave inşaat projeleriyle günümüzdeki görüntüsüne kavuştu. Son dönemde TİKA’nın eşgüdümünde yeni projeler gerçekleştirilen Kabil Askeri Lisesi, Afganistan’ın en eski eğitim kurumu olarak bilinirken uzman askeri personel ihtiyacının karşılandığı önemli bir eğitim kurumu olma özelliğini taşıyor. Ülkenin tek askeri lisesi bütün aşamaları ile TİKA tarafından yapılarak hizmete sunuldu.

Bununla birlikte, Vardak Tarım Meslek Lisesinin İnşaatı, Cevizcan Vilayeti Akça Habibe Kadiri Lisesinin İşletim, Faryab Vilayetinde bir Eğitim Enstitüsünün İnşaatı, Vardak Vilayeti İl İmar Ekibi (PRT) Binalarının Hamid Karzai Lisesi Olarak Dönüşümü TİKA tarafından yapıldı.

Afganistan’ın eğitim sisteminin iyileştirilmesine yönelik 2015 yılı il altı aylık döneminde tamamlanan projeler ise; Kabil Üniversitesi Ziraat Fakültesi Deneme Bahçesi oluşturulması, Kabil Nazo Ana Lisesi'nin bilgisayar ve biyoloji laboratuvarları kurulmuş ve sıra masa alınması, Kabil Abdulhadi Davi Lisesine 40 kişilik bilgisayar laboratuvarının kurulması, Aziz Afgan Orta Okulu'nun dersliklerine 40 adet yazı tahtası, konferans salonuna 100 adet sandalye hediye edilmesi, Afganistanlı yetim çocuklar için kitap ve kırtasiye malzemeleri alınması, Bagrami İlçesi Şevaki Köyü Nazo Bibi Okulu'nun tadilatı, Kabil Sufi İslam Okulu'na 30 PC'lik bilgisayar laboratuvarı, kimya, fizik ve biyoloji laboratuvarları kurulması, Kabil İli Pagman İlçesi Çevk-i Argandi Lisesi'nin tadilatı yapıldı.

Diğer yandan güvenlik gerekçesi ile veya coğrafi şartlardan dolayı eğitimden uzak kalan çocuklar için geçici çözümler üretildi. Bu kapsamda özellikle konar-göçer bir yaşam tarzı sürdüren Kuçi halkının çocuklarına son bir yılda 220 adet sınıf-çadır temin edilmiş ve böylece ortama iki vardiya eğitim görüldüğü varsayımıyla on bin civarında çocuk yararlandı. 2015 yılı ikinci dönemi için ise çok sayıda tamirat, tadilat ve donanım planlanmış olup, tamamlandıkça hizmete sunulması amacıyla teslim ediliyor.
Yorum Yazın