TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

TİKA'dan Kosova'daki köy okullarına yardım

Eğitimden sağlığa kadar bir çok alandaki projeleri hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Prizren Belediyesi’ne bağlı Boşnak köylerindeki öğrencilere yardımda bulundu.
TİKA'dan Kosova'daki köy okullarına yardım
İHA - Eğitimden sağlığa kadar bir çok alandaki projeleri hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Prizren Belediyesi’ne bağlı Boşnak köylerindeki öğrencilere yardımda bulundu.
1500 nüfuslu Boşnak Köyü Planyane ilköğretim okulunda ısıtma sistemi projesini gerçekleştiren TİKA, okulda öğrenim gören yaklaşık 300 öğrenciyi üşümekten kurtardı. İsıtma sistemi projesinin hizmete verilmesi törenine TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa (BADA) Dairesi Başkanı Mahmut Çevik katıldı. Çevik ve beraberindeki TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü’ye öğrenci ve okul yetkilileri tarafından coşkulu karşılama düzenlendi. Türk, Kosova ve TİKA bayraklarını dalgalandıran öğrenciler “Türkiye, Türkiye” tezahüratında bulundu.

2004 yılından itibaren TİKA olarak Kosova’da yaşayan topluluklara ekonomik, sağlık, eğitim, kültür ve altyapı çalışmaları noktasında kalkınma desteği verdiklerini anımsatan BADA Dairesi Başkanı Mahmut Çevik, törende yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi yardım kuruluşu TİKA olarak yaklaşık 20 milyon Euro değerinde Kosova’daki kardeşlerine ve Kosova devletine kalkınma desteği verdiğini belirtti. Bu yardımlar içerisinde her türlü desteğin yer aldığını anımsatan Çevik, eğitime yapılan, öğrencilere, çocuklara yapılan desteklerin en önemlisi olduğuna vurgu yaptı. Çevik, “Öğrencilerimize ve eğitime yapılan destek, o ülkenin geleceğine yapılan destektir. Bugün bu okulumuzun fiziksel altyapısının güçlendirilmesi, ısı ve yalıtım sisteminin yenilenmesi ve çocuklarımızın daha rahat, daha konforlu ortamlarda eğitim almasının sağlanması, o çocukların başarılarına önemli katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Açılış törenin ardından konuklar, hem sınıfları hemde hizmete verilen ısıtma sisteminin yer aldığı binayı gezdi. Tarihi bir gün yaşadıklarını belirten Planyane İlköğretim okulu müdürü Alen Azari ise bu projenin öğrenciler için son derece önemli olduğunu belirtti. Öğrencilerin ısıtma sistemi ile sağlıklı bir ortamda ders yapacaklarını kaydeden Azari, “Her zaman Kosova devletinin yanından olan, okullarımıza, şehirlerimize yardımlarda bulunan Türk halkına candan teşekkürlerimizi ifade ediyoruz” dedi.

DONYE LUBİNYE İLKÖĞRETİM OKULUNA ZEMİN YENİLENMESİ
TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Mahmut Çevik, TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü’nün eşliğinde, TİKA tarafından zemin yenilenmesinin gerçekleştirildiği Boşnak köyü Donye Lubinye’deki “25 Mayıs” ilköğretim okulunu ziyaret etti. 12 sınıfta zemin yenilenmesinin yapıldığı okulda öğrenciler ve okul yetkililerine konuşan BADA Başkanı Çevik, TİKA’nın bu ve diğer okullaradki diğer ihtiyaçların karşılanması için yeni projelere yer vereceklerini belirtti. TİKA’ya teşekkürlerini sunan 9’uncu sınıf öğrencisi Adela Kurtişi, “Eğitim şartlarımız önemli derecede iyileşti. Çok mutluyuz” dedi. İlköğretim okulu Müdürü Zafir Şeho da okula yatırım yapmakla eğitim şartlarını iyileştiren TİKA’ya müteşekkir olduklarını ifade etti.
Yorum Yazın