TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

Tosun: "hepatit için güvende misiniz? tekrar düşünün"

Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Genel Sekreteri Doç.Dr. Selma Tosun, bulaşıcı sarılık hastalıklarına karşı farkındalığı artırmak için insanları sorularla bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Tosun: "hepatit için güvende misiniz? tekrar düşünün"
Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Genel Sekreteri Doç.Dr. Selma Tosun, bulaşıcı sarılık hastalıklarına karşı farkındalığı artırmak için insanları sorularla bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Tosun ayrıca, hepatit hastalıklarından korunmak için dövme, traş, manikür yaptırırken bile dikkatli olunması gerektiğini anlattı.
Dünya Hepatit Farkındalık Günü'ne sadece bir gün dikkat çekmenin yeterli olmadığını aktaran Selma Tosun, hepatit hastalığına karşı her zaman dikkatli davranılarak tetkiklerin yaptırılması gerektiğini söyledi.
Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Genel Sekreteri Doç.Dr. Selma Tosun, dünya genelinde hepatite karşı dikkat çekebilmek için son birkaç yıldır 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü’nün kutlandığını belirtti. Tosun, viral hepatitler hakkında farkındalık, önleme, korunma ve tedavi konusunun ele alınması ve bu alanlarda iyileştirme çalışmalarının planlandığını aktardı. Her yıl farklı aktivitelerle toplumun viral hepatitler hakkında bilgi sahibi olması için tema belirlendiğini söyleyen Tosun, bu yılın ana temasının Tekrar Düşünün olduğunu kaydetti.
Günümüzde viral hepatitlerin (bulaşıcı sarılık hastalıkları) ciddi halk sağlığı sorunları arasında yer aldığını aktaran Tosun, şöyle konuştu: “Özellikle hepatit B ve hepatit C mikropları yıllar geçtikçe kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için bu hastalıklardan korunmak oldukça önemlidir. B tipi sarılık hastalığının mikrobuyla karşılaşan kişilerin bazısı kendiliğinden iyileşir ve bağışıklık kazanır ama bazı kişilerde de hastalık mikrobu vücuttan atılamaz ve taşıyıcılık denen durum oluşur. Bu kişilere 'Hepatit B taşıyıcı' denir. Hepatit B taşıyıcısı olan kişilerde ise karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski daha fazladır.”
Hepatit B ve C mikrobunun viral çoğu zaman belirtisiz seyrettiğini söyleyen Tosun, her yıl dünya genelinde Hepatit B nedeniyle 1.5 milyon kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.
“TEKRAR DÜŞÜNÜN”
Bulaşıcı sarılık hastalıklarına karşı farkındalığı artırmak için bu yıl insanları sorularla bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Tosun, şunları söyledi: “Tekrar düşünün. Hepatit B hakkında yeterince bilginiz var mı? Yoksa farkında değil misiniz? Hepatit B için aşılandınız mı? Güvende misiniz yoksa hâla bulaşma riski altında mısınız? Gerek B tipi gerek C tipi sarılık hastalıkları artık tedavi edilebiliyor. Tedavi olarak daha uzun ve daha kaliteli bir yaşama kavuşabilirsiniz. Ama hepatit hastası olduğunuzu bilmez ve takiplere gitmezseniz bu fırsatın farkında olamazsınız. Hepatit B veya hepatit A için aşılanarak korundunuz mu yoksa hâla aşısız ve korunmasız mısınız? Sizde B tipi veya C tipi sarılık hastalıkları var diye utanıyor musunuz, bunu gizlemeye gerek duyuyor musunuz? Kesinlikle bunu yapmayın. Hepatit hastalıkları utanmanızı gerektirecek hastalıklar değildir. Tekrar düşünün. Hepatit hastalıklarının farkında mısınız ? Yani oyunun bir parçası olarak durumun farkında olup bu hastalıklardan nasıl korunacağınızı, nelere dikkat edeceğinizi, eğer hastaysanız takip ve gerekirse tedavinizi nasıl yaptıracağınızı biliyor musunuz yoksa oyunun dışında kalıp bunlarla hiç ilgilenmiyor musunuz? Tekrar düşünün.”
Selma Tosun, hepatit B ile hepatit C hastalıklarının kan ve diğer vücut sıvılarıyla, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda, cinsel ilişki yollarıyla bulaştığını anlattı. Selma Tosun, her iki hepatit mikrobundan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Traş bıçağı, ustura, jilet, diş fırçası, küpe, tırnak makası, manikür-pedikür malzemesi gibi kişisel malzemelerinizi diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınınız. Dövme veya pirsing yaptırırken temiz iğne kullanılıp kullanılmadığına dikkat ediniz. Berbere gittiğinizde tek kullanımlık, temiz traş bıçağı ve ustura kullanıldığından emin olunuz. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif (kondom) kullanınız. Yasa dışı ilaç ve uyuşturucu kullanmayınız, iğne ve şırınga kullanımında dikkatli olunuz. Eğer sağlık görevlisiyseniz, iğne kullanımını güvenli yöntemle gerçekleştiriniz.”
Bir kişide hastalığın olup olmadığını anlamanın tek yolunun kan testi yaptırmak olduğunu vurgulayan Tosun, her gebenin de mutlaka B tipi sarılık mikrobu taşıyıp taşımadığına ilişkin test yaptırması gerektiğini dile getirdi.
B tipi hastalığı önlemenin en iyi ve en kolay yolunun Hepatit B aşısı yapılması olduğunu aktaran Tosun, C tipi sarılıktan korunmak için henüz bir aşının geliştirilmediğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın