TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Trafik gürültüsü obezite riski yaratıyor

Otoyollardaki taşıtlardan, tren ve uçaklardan çevrede yaşayanlara yansıyan gürültünün, özellikle bel bölgesinde yağlanmaya yol açabileceği bildirildi.
Trafik gürültüsü obezite riski yaratıyor
BBC TÜRKÇE - İngiliz Independent gazetesinde yer alan habere göre, otoyol, tren yolu ve havalimanı yakınlarında yaşayıp, ulaşım araçlarının gürültüsüne maruz kalan kişilerde obezite riski daha fazla.

Occupational & Environmental Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, stresin yanı sıra uykunun da gürültüden etkilenmesiyle, vücut metabolizmasının bozulduğu ve bunun sonucunda daha fazla salgılanan kortizol hormonunun karın bölgesindeki yağlanmayı artırabileceği kaydedildi.
'Bulgularımız, kamu sağlığı açısından önemli'

Norveç ve İsveçli araştırmacıların 2002-2006 yılları arasında 5 bini aşkın kişi üzerinde yaptıkları araştırmaya göre, kara veya hava trafiği gürültüsüne maruz kalanlarda, "yedek lastik" diye adlandırılan, bel bölgesinde yağlanma olması riski yüzde 25 ila 50 daha yüksek.

Karolinska Enstitüsü'nden Professor Göran Pershagen, Independent gazetesine yaptığı açıklamada "Bel ölçümünün artmasının (merkezi obezite), Tip 2 diyabet hastalığı ile çeşitli kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski yarattığı bilinen bir gerçek. Dolayısıyla, trafik gürültüsünün yaygınlığı ve giderek daha da artmasının yarattığı sonuçlara ilişkin bulgularımız kamu sağlığı açısından önem taşıyor." dedi.
Yorum Yazın