TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

TSE'den Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları paneli

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, 'Standartların gereğini yerine getirmeden küresel pazarda yer alamayız' dedi.
TSE'den Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları paneli
Ozan Koltuk - DENİZLİ / İHA - TSE ve Denizli Ticaret Odası’nın düzenlediği "Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları" konulu panel, Denizli Ticaret Odası toplantı salonunda yapıldı.

Panele AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından DTO Başkanı Necdet Özer panelin açılış konuşmasını yaptı. Üretilen ürünün ihracata kazandırılması, ithal edilen hammaddenin etkin kullanımı için standartın uygunluğunun önemli olduğunu belirten Özer, şöyle konuştu: "Bugün, yurt dışına satılanın dünya standartlarına, yurt dışından alınanın da ülke standartlarına uygunluğunun gözetilmesi, içselleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Artık yalnızca üretmek yeterli olmamakta, bunun ülke ve dünya standartlarında üretilmesi önemlidir. Ayrıca, markalaşma, uygun maliyetle üretim ve karlılık için de standart gerekmektedir. Üretilen mal ya da hizmeti, üreten, satan, kullanan her kişi ya da kurumun aynı şekilde görmesi, algılaması ve değerlendirmesi ancak bunun standart şekilde üretilip sunumu ile mümkündür. Oda olarak biz ilk kez 2003 yılında uygulamaya başladığımız entegre yönetim sistemi (Kalite Yönetim Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi) belgelerimizi TSE'den aldığımız eğitim gibi desteklerle ulaştık."

Panel öncesi değerlendirmelerde bulunan TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise, şunları söyledi: "Markaların standartlara uygunluğunun tarafsız kurumlarca test edilmesi, belgelendirilmesi ve gözetim hizmeti verilerek tescil edilmesi gerekir. Bu şartları karşılayamayan ülkelerin küresel rekabette başarılı olma şansları yoktur. Standartların gerek tüketici sağlığı ve güvenliği açısından taşıdığı stratejik önem gerek ekonominin kalitesini yükseltmesi ve markaların doğuşuna zemin hazırlaması yönünden sağlamış olduğu imkanları biliyorsunuz."

Standartların gereğini yerine getirmeden küresel pazarda yer alınamayacağını ifade eden Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Standartların gereğini yerine getirmediğimiz sürece ülke pazarımızı rakip ülkelerin kuruluşları karşısında koruyamayız. Bunun sonucunda da Türkiye’de üretimin fason üretime dönmesi demektir. Markalara karşı bugün Pakistan ve Hindistan’ın düştüğü duruma düşeriz. Türkiye bu tuzağa düşmez. Ancak bunun için standardizasyon konusunda ülkemizde tüm kurumların sorumluluğunu kuşanması gerekir. İşbirlikleri yapılmalı"

TSE Başkanı Hulusi Şentürk sözlerini şöyle tamamladı: "Herkes TSE’yi tekel zannedersiniz ancak TSE yıllık 120 milyon dolarlık yıllık faaliyet gelirine sahiptir. Biz pazarımızın sadece yüzde 5’ine hizmet veriyoruz. Bu pazarın büyük bir bölümü her sene milyonlarca dolarlık bölümü doğrudan ya da dolaylı olarak yurt dışındaki kuruluşlara para transfer etmek zorunda kaldığımız hizmetlere dönüşüyor."

Konuşmaların ardından DTO Başkanı Necdet Özer, TSE Başkanı Hulusi Şentürk’e plaket takdim etti.
Yorum Yazın