TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Türkiye'de doğumda beklenen yaşam süresi 76.8'e yükseldi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, DSÖ 2014 yıllığında 2012 yılı için doğumda beklenen yaşam süresinin Türkiye’de 76,8’e yükseldiğini söyledi.
Türkiye'de doğumda beklenen yaşam süresi 76.8'e yükseldi
ANKARA / İHA - TBMM Genel Kurulu’nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinde hükümet adına söz alan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hükümetin sağlık politikaları ve Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaları anlattı.

“DOĞUMDA BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ 76.8’E YÜKSELDİ”
“Önce insan diyerek yola çıktık ve devasa bir dönüşüm gerçekleştirdik” ifadelerini kullanan ve sağlıktaki devasa dönüşümü tek bir rakam ile açıklayan Bakan Müezzinoğlu, “Bu devasa dönüşümü çok sayıda rakamla anlatmak mümkündür elbet. Ancak ben konu iyi anlaşılsın diye size sadece tek bir rakam vereceğim. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), en önemli sağlık göstergesi olarak doğumda beklenen yaşam süresini kabul ediyor. DSÖ 2014 yıllığına göre, Türkiye’nin de dahil olduğu orta-üst gelir grubu ülkelerde 2000 yılında doğumda beklenen yaşam süresi 71, üst gelir grubu ülkelerde ise 76 idi. TÜİK ülkemiz için bu rakamın orta-üst gelir grubu ülkelerin ortalamasıyla aynı yani 71 olduğunu söylüyor. DSÖ 2014 yıllığında, 2012 yılı için orta-üst gelir grubu ülkelerde doğumda beklenen yaşam süresi 74’e yükselirken, iftiharla söylüyorum; ülkemizde bu rakam 76,8’e yükseldi. Üst gelir grubu ülkelerin ortalaması ise 79 oldu. En önemli sağlık göstergesi açısından dün orta-üst gelir grubu ülkelerle aynı seviyedeydik. Bugün üst gelir grubu ülkelerini yakalama sınırındayız” diye konuştu.

“TEDAVİ MERKEZLERİNİN SAYI VE ETKİNLİKLERİNİ ARTIRIYORUZ”
Bağımlılıkla mücadele için hükümet olarak Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) kurduklarını açıklayan Bakan Müezzinoğlu, “Tedavi merkezlerinin sayı ve etkinliklerini artırıyoruz. Bu kapsamda Sayın Başbakanımızın da katılımıyla Birinci Uyuşturucu ile Mücadele Şurasını yaptık” şeklinde konuştu.

Bulaşıcı hastalıkların gözetimi ve kontrolüne hız verdiklerini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, “Bu kapsamda; ebola ve mers hastalıklarına yönelik acil eylem planları hazırlayarak gerekli tedbirleri aldık” açıklamasında bulundu.

“2015 YILINDA İSE 840 YENİ AMBULANS ALMAYI PLANLIYORUZ”
Ambulansların sürekli olarak yenilendiğini kaydederek, 2014 yılı içerisinde ambulans filosuna dahil edilen yeni ambulans sayısının 798 olduğunu açıklayan Müezzinoğlu, “2015 yılında ise 840 yeni ambulans almayı planlıyoruz. Sisteme, hava ve deniz ambulansları ekledik, eklemeye de devam ediyoruz. Hava ambulansında gece hizmeti ile dünyada gece uçuşu yapabilen 14. ülke, Avrupa’da da 11. ülke olma yolunda ilerliyoruz. 2007 yılından günümüze 4 deniz bot ambulans ile 4 bin 26 vakanın müdahale ve naklini gerçekleştirdik. 2015 yılında 6 deniz bot ambulansı ile hizmet sunmaya devam edeceğiz. Avrupa’nın en büyük medikal kurtarma ekibini kurduk. 81 ilimizde özel eğitimli 6 bin 391 sağlık personeli yetiştirdik. Bu ekiplerimiz ülke içinde ve dışında göğsümüzü kabartan kurtarma operasyonlarına katıldılar” ifadelerini kullandı.

“KİMLERE YARDIM ELİMİZİ UZATMIYORUZ Kİ”
“Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 800 binden fazla kardeşimizi ülkemize kabul ettik” açıklamasında bulunan Bakan Müezzinoğlu, bu rakamın daha iyi anlaşılması için Birleşmiş Milletlere üye 193 devletten 46’sının nüfusunun 1 milyon 650 binin altında olduğunu hatırlatarak, “Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Çankırı, Gümüşhane, Iğdır, Kilis, Sinop ve Tunceli olmak üzere 11 ilimizin toplam nüfusuna denk bir rakamdan bahsediyorum. Gerçekten büyük bir rakam. Kimlere yardım elimizi uzatmıyoruz ki; Suriyeliler, Iraklılar, Türkmenler, Kürtler, Ezidiler, Süryaniler… ‘Önce İnsan’ diyerek din, dil, ırk, renk ve mezhep ayrımı yapmadan herkesi ülkemize kabul ediyoruz. İşte, büyük devlet olmanın sorumluluğu, işte büyük Türkiye Cumhuriyeti” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın