TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
  • Otomobil

Türkiye'de öğrenciler tarafından üretildi

İstanbul Üniversitesince üretilen ve tek şarjla 500 kilometre yol katedebilen yerli otomobil T-1, Samsun'da tanıtıldı
Türkiye'de öğrenciler tarafından üretildi
İstanbul Üniversitesi tarafından üretilen ve tek şarjla  500 kilometre yol katedebilen yüzde 100 yerli tasarım elektrikli otomobil T-1,  Samsun'da tanıtıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen tanıtıma vatandaşlar yoğun ilgi  gösterirken öğrenciler üretimini yaptıkları, ağırlığı 500 kilogramı aşan, 4 metre  uzunluğundaki T-1 adını verdikleri otomobil ile meydan üzerinde tanıtım turu  attı.

Aracın tasarım ve üretim aşamasının dışında sürücülüğünü de üstlenen  İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Serdar  Zurnacı, gazetecilere, aracın üretimi ve teknik özellikleri konusunda bilgi  verdi. İstanbul Üniversitesi olarak öğrenci ve akademisyenlerden oluşan bir  grup ile elektrikli otomobil ürettiklerini ve söz konusu araçla 13 ilde 5 bin  kilometre yol katetmeyi planladıklarını anlatan Zurnacı, "Yaptığımız araç ile üç  gün önce yola çıktık. 440 kilometre yol katederek önce Ankara'ya ulaştık. Bugün  Ankara'dan yola çıkarak Samsun'a geldik. Cumhuriyet Meydanı'nda aracımızı  halkımıza tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.  

Türkiye'de elektrikli bir otomobil geliştirmenin gururunu  yaşadıklarını anlatan Zurnacı, şöyle konuştu:
"Çok mutluyuz. Elektrikle çalışan bir otomobil yaptığımız ve bu araç  ile 500 kilometre gibi uzun bir menzili tek şarjla katedebildiğimiz için. Bizi  destekleyen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bizim aracımız 500 kilogram  ağırlığında, maksimum 4 yolcu kapasitesi var. Tek şarjla 500 kilometre yol  gidebiliyor. Şarj istasyonu yanında olduğunda 4 saatte şarj olabiliyor. Maksimum  hızı saatte 120 kilometre. Aracın bize maliyeti 450 bin lira oldu. 20 kişi  yaklaşık 1,5 yılda bu aracı tasarlayarak üretebildik."

Hedeflerinin ileride yapılacak yerli elektrikli araçların alt  sistemlerini şimdiden geliştirerek hazır hale getirmek olduğunu, bunun için de  araştırma ve geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Zurnacı, "Türkiye'de  şimdiden uygun bir elektrikli aracın nasıl olacağını ortaya koyabilmeyi ve bu  konuda kaynak oluşturmayı, sonuca ulaşmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Zurnacı, aracın yollarda vatandaşların ve sürücülerin ilgisini  çektiğini, insanların tasarımı yüzde 100 yerli bir otomobil üretilmiş olmasından  dolayı mutluluk duyduğunu ve hatıra fotoğrafları çekindiklerini söyledi.

Söz konusu aracın 2 ay önce TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve 30  üniversiteden elektrikli araçların katıldığı Elektro Mobil Yarışmasında birinci  seçilerek "en verimli araç" unvanını kazandığını hatırlatan Zurnacı, aracın motor  ve batarya kısmı dışında tüm üretimi ile tasarımının yerli olduğunu dile getirdi.

Ev tipi priz ile 8 saatte tam şarj kapasitesine ulaşan elektrikli  aracın Samsun'un ardından Trabzon'da tanıtılacağı öğrenildi.
Yorum Yazın