TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Türkiye'nin imkanlarından yararlanın

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Koreli şirketlere çok hızlı bir şekilde Türkiye'ye gelmelerini ve Türkiye'nin imkanlarından yararlanmalarını tavsiye ediyoruz dedi.
Türkiye'nin imkanlarından yararlanın
SEUL (AA) - Resmi ziyaret kapsamında Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Zeybekci, Türkiye-Güney Kore İş Forumu'nda, iki ülke arasındaki ticaretin 2013 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) ardından hızla arttığına dikkati çekti.

Kore'nin iki ülke arasındaki kadim dostluğa yakışır şekilde Türkiye'ye pozitif ayrımcılık yapması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, "Yatırımlar ve hizmetler anlaşması ile Türkiye'nin burada birşeyler yakalayabileceğine inanıyoruz. Bu anlaşmayı yeni bir STA'nın başlangıcı olarak görüyorum" diye konuştu.

Hizmetler ve yatırımlar konusundaki anlaşmanın her iki ülkedeki şirketlerin bir araya gelerek ortaklıklar kurmasına olanak tanıyacağını dile getiren Zeybekci, "Biz Türk şirketlerini Koreli şirketlere sonuna kadar açıyoruz. Koreli şirketlere çok hızlı bir şekilde Türkiye'ye gelmelerini ve Türkiye'nin imkanlarından yararlanmalarını tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı.

Önümüzdeki dönemde Güney Kore ile dış ticaretin dengeye oturacağına inandığını kaydeden Zeybekci, Koreli firmaların Türkiye'de yatırım için teşvik belgesi almalarını memnuniyetle karşıladıklarını sözlerine ekledi.

Güney Koreli Bakan Yardımcısı Choi
Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakan Yardımcısı K.L. Choi de Türk heyetinin ziyaretinin iki ülke açısından iş fırsatları yaratmasını diledi.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki STA'nın yürürlüğe girmesinin ardından dış ticaret hacminin yaklaşık yüzde 40 büyüdüğüne işaret eden Choi, "Bugün imzalanan anlaşmalarımız aracılığıyla ikili işbirliğinin daha da artacağına inanıyorum. Gelişen ikili ticari ilişkiler ne yazık ki dengesiz. Kore'nin ihracatı ağırlıkta. Son zamanlarda bazı Koreli firmalarca Türkiye'ye yatırımlar yapılıyor. Ticari ilişkilerdeki dengesizliğin düzelmesini diliyorum" dedi.

Güney Kore'nin Asya'da oldukça geniş bir STA ağı oluşturduğunu vurgulayan Choi, Çin ile yapılan anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Türk iş adamlarının Güney Kore'nin Çin pazarına girme konusundaki avantajlarından yararlanmasını umduğunu söyledi.

Diğer konuşmalar
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Güney Kore'yi, "mesafe açısından uzak ama gönüllerin çok yakın olduğu" bir ülke olarak nitelendirdi.

Güney Kore'nin kalkınma hikayesinin "parmak ısırttığını" dile getiren Büyükekşi, Türkiye'nin de son 12 yılda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirtti.

İki ülke arasındaki dış ticarette Türkiye aleyhine yüksek bir fark olduğunun altını çizen Büyükekşi, "2013 yılında yürürlüğe STA bu konuda  bize önemli fayda sağlayacak. Bugün imzalanan hizmet ticareti ve yatırım anlaşması da bizi çok heyecanlandırdı. Hem yatırım hem de hizmet sektörü konusunda iki tarafın da önemli değerleri var. Anlaşma gerek müteahhitlik gerekse diğer hizmetlerde her iki ülkeye fayda sağlayacaktır" dedi.

Kore İthalatçılar Derneği (KOİMA) Başkanı Tae Yong Shinn de STA'lar aracılığıyla ülkeler arasındaki ticaret hacminin artmasını umduklarını ifade etti.

Türkiye-Güney Kore STA'sının kapsamının genişlemesinin özel sektöre daha fazla olanak sağlayacağını anlatan Shinn, "Bu tarz etkinlikler Koreli ihracatçılar için oldukça faydalı. Türkiye ve Güney Kore çok önemli iş partnerleri" değerlendirmesinde  bulundu.

Bu arada Zeybekci, İş Forumu'nun ardından Samsung firmasının fabrikasını gezdi.
Yorum Yazın