• Asayiş

Uluslararası göçmen kaçakçısı şebekesine 11 tutuklama

İzmir merkezli altı ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmenlerin geçişini yaptığı ileri sürülen 17 şebeke üyesinden 11’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Uluslararası göçmen kaçakçısı şebekesine 11 tutuklama
İZMİR / İHA - Daha önceki operasyonlarda tutuklanan 13 kişi ile birlikte toplam tutuklu sayısı 24’e yükseldi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ekipleri, ortak yaptığı çalışmada yasa dışı yollar ile Türkiye’ye gelen başta Suriye, Irak, Afganistan ve Afrika uyrukluları yasa dışı yollar ile Yunanistan’a götüren bir çeteyi tespit etti. Liderliğini Suriye uyruklu Said S.’nin yaptığı şebekenin İzmir, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis’te faaliyet gösterdiği ayrıca İstanbul ve Mersin’de açtıkları paravan seyahat acentası ile işlerini yürüttükleri belirlendi. İzmir merkezli 6 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı şafak operasyonunda şebeke lideri olduğu iddia edilen Said S.’nin de aralarında bulunduğu 19 Suriye vatandaşı, 9 Türkiye vatandaşı, bir Afganistan vatandaşı ve bir de Filistin vatandaşı 31 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından 14 şüpheli savcılığın talimatı ile serbest bırakılırken şüphelilerden 17’si "Örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yapmak" suçlamasıyla dün adliyeye sevk edildi. Türkiye’de bu zamana kadar yakalanan en büyük uluslararası kaçak göçmen şebekesi çökertilirken mahkeme karşısına çıkan zanlılardan 6 tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken aralarında şebekenin lideri olduğu öne sürülen Said S.’nin de bulunduğu 11 şüpheli tutuklandı. Şebekenin takibi sürecinde daha önce İzmir ve Muğla’da yapılan 9 ayrı operasyonda ise aynı şebekenin elemanı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 19 şüpheliden 13’ünün tutuklandığı böylelikle son operasyonlarla birlikte tutuklu sayısının 24 olduğu bildirildi.

ŞEBEKENİN İŞLEYİŞİ
Yasa dışı yolla Türkiye’ye gelen göçmenlerin ‘yolcu başı’ diye tabir edilen kişiler ile irtibat kurdukları, yolcu başlarının da şebekenin ‘kasa’ olarak tabir edilen şebekenin para toplandığı kişilerle temasa geçtiği belirlendi. Şebekenin en üst birimi olduğu ileri sürülen kasalar, kişi başı bin 200 Euro ile bin 500 Euro arasında para aldığı öğrenildi. Ayrıca, kasaların göçmenlerin kendilerine ait paraları da belirli bir komisyon karşılığında banka gibi aldıkları ve belirli bir şifre verip kaçak göçmenlerin gittikleri ülkelerdeki kasalar ile irtibat kurup verilen şifre ile yatırdıkları paraları aldıkları belirlendi. Suriye uyruklu aşiret olan şebeke üyelerinin kendi aralarında polise yakalanmamak için telefonla hiç konuşmadığı bunun yerine whatsapp ya da viber aracılığı ile iletişime geçtiği anlaşıldı. Kaçak göçmenlerin parayı yatırdıktan sonra ‘ara organizasyon’ diye tabir edilen konaklama ekibi ile temasa geçtiği ve bunların ayarladıkları otel ve evlerde kaldıkları daha sonra ise ‘çıkış organizasyonu’ denilen kişiler ile ayarlanan yat ya da botlar ile Yunanistan’a geçtikleri öğrenildi. Yunanistan’a geçen kaçak göçmenlerin burada Yunan polisine teslim olduğu daha sonra kendilerine verilen kartlar ile serbest bir şekilde Avrupa ülkelerine geçtikleri, gittikleri ülkede bulunan ‘kasaları’ bulan göçmenlerin verilen şifre aracı ile Türkiye’de yatırdıkları paralarını kuruşu kurşuna aldıkları tespit edildi.
Yorum Yazın