TİC Holding Header
  • USD 32.329
  • EUR 35.157
  • Altın 2302.146
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Uzmanından bonzai uyarısı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tülin Fidan, Bonzainin artan tüketiminin kamu sağlığı kurumları için ciddi bir problem haline gelmekte olduğunu belirterek, “Bonzai adı ile satılan ürünler, son yıllarda diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de mücadele edilmesi gereken önemli bir sorun haline gelmiştir” diye belirtti.
Uzmanından bonzai uyarısı
ESKİŞEHİR / İHA - Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Fidan, sentetik kannabinoidlerin (SK) genel olarak Avrupa’da “Spice”, ABD’de “K2”, Türkiye’de ise “Bonzai” ya da “Jamaika” olarak adlandırıldığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Tülin Fidan, Bonzainin toz halinde üretilip dünyaya dağıtıldığını, daha sonra bu tozun, aseton ya da metanol gibi çözücüler kullanılarak bitki yapraklarının üzerine püskürtülüp kurutularak oluşan karışımların paketlenerek satıldığını anlattı. Bonzainin içine etkisini artırmak için fare zehiri gibi 400’den fazla kimyasal madde katıldığı tespit edildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Fidan,”Bu maddelere internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilmekte olup, söz konusu maddeler; tütsü, parfüm, bitki büyüme düzenleyicisi ve potpori adı altında satılmaktadır. Üstelik bu maddeler “insanların kullanımı için uygun değildir” ya da “18 yaş altındakiler için uygun değildir” gibi aldatıcı ibareler içeren paketlerle satılmaktadır. Dozaj ve içerik açısından yapıları tam olarak bilinmeyen bu maddelere özgü düzenlemelerin bulunmaması nedeniyle, kötüye kullanılan tasarım/sentetik maddeler olarak Bonzainin artan tüketimi, kamu sağlığı kurumları için ciddi bir problem haline gelmektedir” diye belirtti.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ SANİYELER İÇİNDE BAŞLAYABİLİR
Bonzai akut zehirlenme belirtilerinin saniyeler, dakikalar ya da saatler içerisinde başlayabileceğini ve süresi değişken olsa da etkilerinin saatlerce sürebileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr Fidan “Hatta 24 saate kadar uzayabilir. SK’lerin bildirilen psikoaktif etkileri aşırı neşelilik ile korku, panik hali, gerçeği değerlendirmede bozulma, olmayan sesler duyma ve hayaller görme, zihinsel becerilerde bozulma, bilinç değişiklikleri (uykuya eğilim, koma gibi) şeklinde olabilirken; akut fiziksel etkileri aşırı terleme, bulantı-kusma, iştah değişiklikleri, göz bebeklerinde büyüme, ağız kuruluğu, hipertansiyon/hipotansiyon, göğüs ağrısı, kalp atım hızında artma/azalma, solunum durması olabilmektedir. Bonzai dikkat, konsantrasyon, hafıza ve motor becerilerde bozulmalara yol açmaktadır. Bonzai kullanımına bağlı epileptik nöbetler görülebilmektedir. Bonzai kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden durumlara yol açabilmektedir. Bonzai ayrıca kullanan kişiyi olası tehlikeli durumlara sokabilen ve hatta ölüme yol açabilen düşünce bozukluğu ve hayallerle ilişkili olduğu için tehlikelidir” diye anlattı.

İNTİHAR SAYILARI ARTTI
Yrd. Doç. Dr. Fidan, son zamanlarda bildirilen zehirlenmelerin yanında, Bonzai kullanımını takip eden intiharların sayısında da artış görüldüğünü ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Uzun süreli Bonzai kullanımından sonra bağımlılık belirtilerinin geliştiği bildirilmiştir. Bağımlılık oldukça hızlı gelişmektedir. Bonzai alınmadığında iç huzursuzluk, yoğun terleme, madde aşermesi, titreme, baş ağrısı, kabuslar, uykusuzluk, huzursuzluk, dikkat sorunları, bulantı ve mutsuzluk hissetme gibi yoksunluk belirtileri görülmektedir. İçeriklerine sürekli olarak yeni ve ölümcül maddeler eklenmesi, internetten kolay ulaşılabilir olmaları, esrara benzer şekilde ancak daha güçlü etki yaratmaları ve esrara göre daha tehlikeli olmaları, hayatı tehdit eden/ölümcül sonuçları nedeniyle Bonzai adı ile satılan ürünler son yıllarda diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de mücadele edilmesi gereken önemli bir sorun haline gelmiştir”.
Yorum Yazın