TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Valiler buluşması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Merkez bankalarının bağımsızlığı üzerine en ufak tartışma yapmıyoruz. Tartıştığımız husus Türkiye bu kadar yüksek faizlere KOBİ’lerin dayanamayacağı, bu kadar yüksek kredi maliyetleriyle Türkiye, yüzde 5’lik bir kalkınmayı tutturamayacağıdır dedi.
Valiler buluşması
ANKARA / İHA - Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Vilayetler Evi’nde düzenlenen Valiler Buluşması’nda konuştu. Kurtulmuş, sert mizaçlı, halka yakın olmayan devlet görevlileri ile ilgili eleştiride bulunarak, "Bir elit sınıfı oluştururdu. Şehir kulüpleri vardı. Şehri yönetenler sadece şehir kulüplerinde bir araya gelirler, halkın çarşısında, pazarında, halkın düğününde, kahvesinde, halayında, taziyesinde, cenazesinde bulunmazlardı. Şimdi valilerimiz ve üniversite rektörlerimiz halkın içinde bulunuyor. Halk devleti temsil eden adamları şehrinde görebilmeli, derdini anlatabilmeli" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin tüm dünyada medeniyetini aradığını söyleyen Kurtulmuş, Türkiye’nin Avrupa’da, Balkanlar’da medeniyetinin izini sürmeye başladığını vurgulayarak, "Sadece medeniyet hafızamızda değil, nerede mazlum varsa orada Türkiye var. Türkiye, Myanmar’daki Tayet Şehitliği’ni imar etti ve ziyarete açtı. Cezayir Hasan Paşa Camii 130 sene Fransız işgalinde kilise olarak kullanılmış. TİKA vasıtasıyla onarılacak ve cami olarak kullanılması sağlanacak" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için üç temel alanın geliştirilmesinin önemine değinen Kurtulmuş şunları kaydetti:
"KOBi’lerin güçlü bir şekilde ayakta durması, KOBİ’lerin desteklenmesi için her türlü gücü kullanmak mecburiyetindedir. Bunun anahtarı düşük faizli kredilerle KOBi’lerimizin desteklenmesidir. Son zamanlarda Merkez Bankası faiz oranları üzerinde yapılan tartışma aslında Türkiye’nin geleceği ile ilgili bir tartışmadır. Merkez bankalarının bağımsızlığı üzerine en ufak tartışma yapmıyoruz. Tartıştığımız husus, Türkiye bu kadar yüksek faizlere KOBİ’lerin dayanamayacağı, bu kadar yüksek kredi maliyetleriyle Türkiye yüzde 5’lik bir kalkınmayı tutturamayacağıdır. Sadece kağıt üstünde ekonominin makro değerleri üzerinde durarak Türkiye ekonomisinin de, başka bir ekonominin de ileri gitmesi mümkün değildir. Bu nedenle mevcut faiz oranlarının düşürülmesini talep ediyor, bununla ilgili fikirlerimizi gündeme getiriyoruz."

Kurtulmuş, hukuki reformların tamamlanmasına işaret ederek, "Türkiye’nin vesayetlerde mücadele etmesinin bir yolu var. Türkiye’de mevcut siyasal yapıyı, Türkiye’nin siyasi ve hukuki yapısını güçlendirmek zorundayız. Bunun için de Türkiye’nin dört alanda güçlenmesi gerekiyor. Birincisi parlamentonun güçlenmesidir. Güçlü bir parlamento, temsil gücü yüksek bir parlamento. Anayasanın felsefesini, ruhunu anlamak zorundayız. 1982 Anayasası güçler ayrılığı değil, güçler parçalanması prensibine oturmuştur. Anayasanın bu yönünün değiştirilmesi için güçlü bir parlamentoya ihtiyaç var. Parlamentoda milletvekillerinin güçlendirilmesi. Milletvekillerinin yazışma yetkisi yoktur. Milletvekili bir yasama işçisi gibi hareket etmektedir" ifadelerini kullandı.

Seçim sistemi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "Milletvekili dar bölge sistemi ile gelirse, halkın içinden gelen insanlar olur. 28 Şubat’ta tanklar Sincan’a çıkarıldı, balans ayarı yapıldı, insanlar tehdit edildi. 28 Şubat’ı resmi üniformalı generaller değil, parlamento içindeki sivil generaller sonuçlandırdı. 28 Şubat’ın hükümetin yıkılmasını sağlayan esas unsuru bir gecede Doğru Yol Partisi’nin 50 milletvekilinin ikna, tehdit edilerek partilerinden istifa ettirildiler" diye konuştu.

Yürütmenin güçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Kurtulmuş, Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini savundu.
Yorum Yazın