TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Eğitim

Yabancılardan türkçeye yoğun ilgi

Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), 1994'ten bu yana 6 bin yabancı uyrukluya Türkçe öğretti. TÖMER'e Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklular yoğun ilgi gösterdiğini bildiren Gazi Üniversitesi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Türkçeye olan ilginin her geçen gün daha da arttığını vurguladı.
Yabancılardan türkçeye yoğun ilgi
İHA - 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde “Afrika Ülkeleri Elçilik Mensupları, Eş ve Çocuklarına Ücretsiz Türkçe Kursu Projesi”ni gerçekleştirdikleri bilgisini veren Aydemir, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın da katkılarıyla gerçekleşen proje kapsamında 64 yabancı uyrukluya Türkçe öğrettiklerini söyledi. Yaşar Aydemir, Libya Ömer el-Muhtar Üniversitesi ile yapılan bir protokol çerçevesinde ise 45 Libyalı öğrenciye Türkçe kursu verdiklerini ifade etti.

Yaşar Aydemir, ABD, Uruguay, Arnavutluk, Tanzanya, Ukrayna ve Zambiya’nın da aralarında bulunduğu 60’tan fazla ülkeden 500’e yakın öğrenciye de Türkçe öğrettiklerini belirterek, “Merkez olarak, Türkçeyi daha fazla yabancı uyrukluya öğretmeyi amaçladık. Türkçe öğretimi alanında Türkiye’de en fazla yayın üreten kurumuz. Gazi TÖMER olarak Türkçenin yabancılara öğretimini çok özel ve önemli bir alan olarak görüyoruz ve ciddiye alıyoruz. Bu sebeple de bu alanda uzmanlaşmış bir öğretim kadrosuyla bugüne kadar 6 bin öğrenciye Türkçe öğrettik. Bu alanda Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.

Türkiye’de farklı adlarla dil eğitimi gösteren 100’e yakın dil merkezi bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydemir, Gazi TÖMER’in öğretimdeki kalitesiyle bu merkezler arasında öncü bir konumda bulunduğunu dile getirdi. Aydemir, bu bağlamda Gazi TÖMER olarak, diğer merkezlere ve alanda faaliyet gösteren uzmanlara gerek öğretim gerekse de ders materyali konusunda yardımcı olduklarını anlattı.

Merkezce hazırlanan eğitim setlerinden de söz eden Yaşar Aydemir, “Merkezimiz öğretim elemanlarınca “Avrupa Diller İçin Ortak Çerçeve Metni (Avrupa Dil Portfolyosu)” esas alınarak hazırlanan “Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Seti” toplamda on bir kitaptan oluşmaktadır. Bu öğretim seti, yedi temel ders kitabının yanı sıra “Ölçme ve Değerlendirme”, “Öğretmen Kılavuz Kitapları” ve Dinleme CD’leriyle desteklenmektedir. Bu öğretim seti 2013-2014 öğretim yılından itibaren altmışın üzerinde dil merkezi tarafından ders kitabı olarak okutulmaktadır. Kurumumuz yayın üretmenin yanı sıra “Öğretici Eğitimi”ne yönelik de pek çok seminer programı düzenlemektedir” diye konuştu.
Yorum Yazın