TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Yaşlılıkta idrar kaçırma sorunu

Aşırı Aktif Mesane (AAM), işten ayrılma, erken emeklilik ve depresyon sebebi. Çok yaygın olan bu rahatsızlık, genç yaşta okul başarısını etkiliyor, 40 yaş üstünde cinsel hayatı bitiriyor.
Yaşlılıkta idrar kaçırma sorunu
AAM, kadınları ve erkekleri erken emekli olmaya zorluyor, seyahate çıkmayı engelliyor, insanları sosyal olmaktan koparıyor. Tuvalete yetişemeyeceğim kaygısı ile hareket eden AAM hastalarında düşme riski %26, kırık riski %34 daha fazla. AAM toplumun neredeyse 6’da birini etkiliyor ama hekime başvurma oranı oldukça düşük.

En çok kadınlarda görüldüğü düşünülüyor ancak veriler, erkeklerde de görülme oranının kadınları yakaladığını gösteriyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, ‘Bu hastalık erkekleri utandırıyor, kadınları ise depresyona sokuyor’ diyor.

Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor
Günde 8’i geçen sayıda sık idrara çıkma, sıkışarak idrara gitme, gece idrar yapmak için uyanma ile karakterli bir sendrom olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bedreddin Seçkin ‘Yaş ilerledikçe AAM görülme sıklığı artıyor.

Bunun sebepleri arasında mesane dokusunda yaşlanma, pelvik taban adalelerinde bozulmalar, erkeklerde prostat büyümesinin yarattığı değişiklikler, obesite, şeker hastalığı olabilir’ dedi.

Depresyon riski 3 kat fazla
AAM konusunda toplumda bilgi ve bilinç eksikliğinin çok fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bedreddin Seçkin; ‘Toplumun neredeyse 6 da birini etkileyen bu durum için hekime başvuru oranları çok düşük. Şikayetler başladıktan sonra doktora başvurmak için geçen süre ise neredeyse üç yılı buluyor.

Hastaların yalnızca yüzde 10’u tedaviye başlıyor. Hastaların yüzde 40’lık bölümünün ise doktora hiç bir dönemde başvurmadığını söylüyor” dedi.

AAM ile depresyon arasında bir ilişki olduğunu söyleyen Seçkin, bu hastaların normal popülasyona oranla 3 kat fazla depresyon riski taşıdıklarını belirtti.

Düşme riski % 26, kırık riski % 34 daha fazla
İleriki yaşlarda sıkışma sonrası tuvalete yetişmek konusunda problemler yaşandığını belirten Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, ‘Acilen tuvalete gitme ihtiyacı ile ayağa kalkan yaşlı hastanın tansiyon düşmesi, denge problemi ya da takılmak suretiyle düşme ve dolayısıyla kırık-çıkı-zedelenme ihtimali oldukça yüksektir ve AAM hastalarında düşme riski % 26, kırık riski ise % 34 oranında daha fazladır’ dedi.

Sosyal, cinsel ve iş hayatını etkiliyor
Aşırı aktif mesane tedavi edilmezse sosyal, cinsel ve iş hayatında ciddi sorunlara sebep oluyor. Bu sebeple AAM olanlarda erken emekli olma isteği erkeklerde yüzde 7 kadınlarda ise yüzde 5 oranında daha fazla olduğu biliniyor.

Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, AAM’nin neden olduğu depresyonun ek sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Kırıklar, düşmeye bağlı travmalar, idrar kaçırmanın yol açtığı cilt lezyonları da olumsuzluklar arasında sayılmalıdır. Altta yatan sebebin nörolojik bir rahatsızlık olması durumunda ise AAM sebebiyle böbreklerin diyaliz gerektirecek ölçüde bozulmalarına kadar gidecek bir süreç başlayabilir. Tedavi arayışında olmamak bedensel ve ruhsal tahribat sebebidir.”

Medikal tedavilerle başarı oranı yüksek
AAM tedavisinde Diyet, hayat tarzı düzenlemesi ve antimuskarinik olarak isimlendirilen gruptaki ilaçların kullanımı ile yüzde 85’lere varan başarı oranları yakalanabiliyor. Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, “AAM’ye yüksek başarı sağlayan medikal tedaviler varken cerrahi tedavi ile yaklaşmak hem yanlıştır hem de spesifik bir cerrahi tedavisi yoktur” dedi.

Tedavide etkin çözüm: Botulinum Toksin A Enjeksiyonu
AAM konusunda gerek oluş mekanizması ve gerekse tedavide yeni arayışlar sürüyor. Ancak Seçkin’e göre, son yıllardaki en flaş gelişme ilaca dirençli İdiopatik (sebebi belli olmayan) AAM olgularında botulinum toksin kullanımının yüz güldürücü sonuçlar vermesi.

Botulinum Toksin A ile ilgili merak edilenler
- AAM tedavisinde Botulinum toksini enjeksiyonu ile tedavi alternatifi son yılların en önemli tedavi gelişmelerinden biri kabul ediliyor.

- İlaca cevapsız AAM hastalarında botulinum enjeksiyonu dramatik düzelmeler sağlamak suretiyle yüz güldürücü tedavi başarılarını ortaya koyuyor.

- İdrar kesesi içerisine uygun dozlarda ve enjeksiyon konusunda bilgili hekimlerce uygun noktalara yapılacak botulinum toksini injeksiyonu zahmetsiz ve günü birlik işlemlerle tedaviyi sağlıyor.

- Enjeksiyon etkisinin minimum 6 ay devam etmesi bekleniyor. Tekrarlayan enjeksiyonlarda bu sürenin 9 aya kadar uzamaya başladığı da artı yönü olarak değerlendirilebilir.
Yorum Yazın