TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Yunanistan iflasa doğru gidiyor

Yunanistan’ın IMF’ye olan 1.6 milyar euroluk borcunu ödemesi için son tarih olan 30 Haziran’da bu ödemeyi yapamamasının ardından ülke adım adım iflasa yaklaşıyor.
Yunanistan iflasa doğru gidiyor
İHA - Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, borç ödeme süresinin dolmasına saatler kala IMF’ye olan 1.6 milyar dolarlık ödemeyi yapmayacaklarını açıklamıştı.

Yunanistan’ın IMF’ye ödemesi gereken 1.6 milyar euroluk borç ödeme süresi dün akşam saatlerinde sona ermesine rağmen Yunan hükümeti tarafından herhangi bir ödeme yapılmadı. IMF de saat 00.00 sıralarında Yunanistan’ın borç taksitini ödemediğini teyit etti.

Ödememin yapılmaması üzerine ülke temerrüde düşerken, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasına neden olabilecek süreç de başlamış oldu. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmaya devam edip etmeyeceği, Yunan Başbakanı Alexis Çipras tarafından Cuma günü açıklanan ve Cumartesi günü parlamentoda yapılan oylama ile kabul edilen referandumda belli olacak.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası ve IMF, dün borç ödemesi yapamayan Yunanistan’ın temerrüde düşmesini bir süre açıklamayacak. Bu süre boyunca Yunanistan’ın ikna edilmesi çabaları da devam edecek ve referandum sonucuna göre yeni bir yol haritası izlenecek. Bu gelişmelerin ardından Yunanistan, IMF’ye olan borcunu ödeyemeyerek temerrüde düşen ilk kalkınmış ülke oldu.

REFERANDUMDA “HAYIR” ÇIKARSA
Yunanistan’a kredi sağlayan kuruluşların yeniden nakit akışının sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulların oylanacağı referandumda halkın kemer sıkma önlemlerine “hayır” demesi halinde Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarındaki mevduatlara son verecek ve bankalara acil likidite yardımını da sonlandıracak. Referandumun ardından IMF de Yunanistan’ın resmen temerrüde düştüğünü açıklayacak. Bu açıklamanın ardından kredi derecelendirme kuruluşu Yunanistan’ın kredi notunu hızlı bir biçimde düşürecek.

Eğer halk referandumda kemer sıkma önlemlerine “evet” derse Avrupa Merkez Bankası ve IMF Yunanistan’a mali destek vermeye devam edecek. Çipras, 5 Temmuz’daki referandumdan ‘evet’ çıkması halinde istifa edeceğini açıklamıştı.
Yorum Yazın