TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
  • Kıbrıs

Artık karar verme zamanı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le müzakereler çerçevesinde yaptığı görüşmenin ardından, 'Bugüne kadar yaptığımız çalışmayı değerlendirdik. Artık karar verme zamanı' dedi.
Artık karar verme zamanı
İHA - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le bugüne kadar yaptıkları çalışmayı değerlendirdiklerini, müzakerecilerin ise mülkiyet konusunda yaptıkları çalışmayı kendilerine aktardığını söyleyerek, müzakerelerde artık karar verme zamanının geldiğini vurguladı. Ara bölgede BM tarafından müzakereler için tahsis edilen binada yer alan ve dün akşam saat 18.00’de başlayan görüşme, yaklaşık 4 saat 15 dakika sürdü.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde açıklamalarda bulundu. 17 Mayıs’ta gerçekleştirilecek bir sonraki görüşmeye kadar ne yapmaları gerektiğinin talimatını müzakerecilere verdiklerini ifade eden Akıncı, 17 Mayıs’a kadar müzakerecilerin bir kaç kez bir araya gelerek yoğun bir çalışma yapacaklarını da ifade etti.

Akıncı, bugün müzakerelerin başlayışının ikinci yılının dolduğunu anımsattı. 2 yılda 60’dan fazla liderler, 150’den fazla müzakereciler görüşmesi gerçekleştirildiğini kaydeden Akıncı, bu süre içerisinde bir çok komitenin de bir çok alanda uğraş verdiğini dile getirdi. Başardıkları ve başaramadıkları konular olduğunu ifade eden Akıncı, artık bir sonuca varıp varamayacaklarının kararını vermeleri gerektiğini söyledi.

Ellerinde biriken malzemenin artık bundan sonrası için kendilerini karar aşamasına getirdiğini belirten Akıncı, sürecin ucu açık şekilde ilanihaye gidemeyeceğini vurguladı ve adı konmasa da bir takvim olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının çözüm kararlılığının bilindiğini, bunu defalarca kanıtladıklarını kaydeden Akıncı, çözüm için zamandan çok politika kararlılık ve siyasi irade ve bunları kanıtlamak gerektiğinin altını çizdi. Önümüzdeki dönemde gerekli olan bu siyasi kararlılık sergilenirse, bir neticenin ortaya çıkacağını dile getiren Akıncı, çözüm için ortaya konan yoğun çabanın ve elde edilen birikimin heba olmasını kimsenin istemediğini söyledi. Akıncı, önümüzdeki birkaç haftanın kritik olduğunun ve Kıbrıs Türk toplumuyla Rum toplumuna çözüm için bir şans vermek gerektiğinin bilinci içerisinde müzakere masasında olduğunu da ifade etti. İnatla müzakereleri yürütüyorlarsa bunun önlerindeki birkaç haftanın öneminin bilincinde olmalarından kaynaklandığını söyleyen Akıncı, tüm bunları bu akşam konuştuklarını kaydetti. Akıncı ilerleyen günlerin iyi haberler verebilecekleri günler olmasını da diledi ve aksini de halkla paylaşma sorumluluğunda olduklarını kaydetti.
Yorum Yazın