TİC Holding Header
  • USD 32.354
  • EUR 35.154
  • Altın 2307.984
  • BIST 100 8880.09
  • Koronavirüs

Virüs günlüğü - 347. gün

Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.
Virüs günlüğü - 347. gün
Ozan Koltuk - Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Rusya'nın geliştirdiği Sputnik-V aşısının ilk sevkiyatı Meksika'ya ulaştı
Meksika'ya Rusya'nın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği Sputnik V aşısından 200 bin dozluk ilk sevkiyat, başkent Meksiko'daki Uluslararası Havalimanı'na ulaştı.

TTB: Rakamlar normalleşme için fazla, 14-28 günlük tam kapanmanın daha uygun olduğunu düşünüyoruz
Koronavirüs vakalarındaki artışı değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, açıklanan rakamların 'normalleşme için fazla' olduğunu belirtti ve 'Biz kesinlikle 14-28 günlük tam kapanmanın hala daha uygun olduğunu düşünüyoruz' dedi.

Almanya'da son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 422 kişi öldü
Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Almanya’da koronavirüs (Covid-19) salgınında 24 saatte 422 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Öğretmenlere Kovid-19 aşısı uygulanmasına başlandı
Kovid-19 aşısının ilk dozunu olan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, öğretmenlerin sağlık kuruluşlarında aşılarını yaptırabileceklerini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Covid-19 aşısı yaptırdı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çorum'un Sungurlu ilçesindeki Arifegazili İlkokulunda Covid-19 aşısı yaptırdı. Bakan Selçuk, 'Öğretmenlerimiz ilgili sağlık kuruluşlarında aşılarının yapılması söz konusu olacak. Aşı tedarik sürecine bağlı olarak Sağlık Bakanlığı bu konuyla ilgili planlamayı yapıyor' dedi.

Türkiye aşı sevkiyatında 8'inci sırada
7,5 milyona yakın kişinin aşılandığı Türkiye'nin dünyada yapılan aşı sevkiyatlarında 8'inci sırada olduğu bildirildi. İlk üç sırada ise ABD, Çin ve AB bulunuyor.

TÜBİTAK'ın 'COVID-19 ve Toplum' etkinliği salgının sosyal etkilerine ışık tuttu
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, yeni tip koronavirüs salgını sürecinin sosyal, ekonomik ve beşeri ilişkiler açısından değerlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, düzenledikleri etkinlikte salgının sosyal yansımalarını ele aldıklarını bildirdi.

Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Aydoğan: Ek bir hastalığı olmayan insanlar da virüsten etkilendi
Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde görev yapan Uzm. Dr. Uğur Aydoğan, 'Yaşlı hastaların yanı sıra genç hastalarımız da oldu. Ek bir hastalığı olmayan insanlar da virüsten etkilendi' dedi.

COVAX programından sağlanan ilk aşılar Gana'ya ulaştı
Koronavirüs aşına adil erişim için kurulan uluslararası COVAX oluşumu tarafından yoksul ülkelere sağlanan ilk aşılar Gana’ya ulaştı. Ülkede ilk aşılar, Cuma günü sağlık çalışanlarına ve yüksek riskli gruptakilere yapılmaya başlanacak.

Kovid-19 aşılama takviminde ilk aşamanın sonuna gelindi
Aşı uygulanacak grup sıralamasında ikinci aşamaya geçilmesiyle yüz yüze eğitimde görev alacak öğretmenlerin yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı personeli ve kritik görevlerdekilerin aşılanması sağlanacak.

AB ile AstraZeneca arasında aşı teslimatı karmaşası
Şirket, yılın ikinci çeyreği için taahhüt edilen dozların yarısının teslim edileceğine yönelik haberleri yalanladı.

Fas, Hollanda ve Almanya ile uçuşları geçici olarak askıya aldı
Fas, mutasyonlu koronavirüs sayısındaki artış nedeniyle Hollanda ve Almanya ile uçuşları geçici süre ile karşılıklı olarak askıya aldı.

Vaka sayısı en düşük il olan Hakkari'de normalleşme beklentileri arttı
Vali ve Belediye Başkan Vekili Akbıyık, 'Bundan sonra da biz Hakkari halkı olarak kurallara uyacağız ve inşallah birinciliği bırakmayacağız. Belirlenecek prensipler doğrultusunda, Bilim Kurulu'nun önerileriyle biz de ilk normalleşecek iliz.' dedi.

AB liderleri, salgın önlemlerini ve aşıları tartışacak
Aşı üretiminin artırılması, dağıtımın hızlanması, mutasyonlara karşı aşıların güncellenmesi, aşı sertifikası ve seyahat kısıtlamaları, AB liderlerinin masasındaki ana konuları oluşturacak.

Malezya'da Covid-19 aşılamaları başladı
Malezya'da koronavirüse (Covid-19) karşı aşılama kampanyası, Malezya Başbakanı Muhyiddin Yassin'in Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını vurulması ile başladı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, Gazze'ye daha fazla aşı tedarik edilmesi çağrısı yaptı
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Gazze Direktörü Schmale, abluka altındaki bölge sakinleri için yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı daha fazla aşı sağlanması çağrısında bulundu.

İsrail Meclisi Kovid-19 aşısı yaptırmayanların bilgilerinin paylaşılmasını öngören tasarıyı onayladı
Yasa, yerel makamların ve sağlık kurumlarının aşı yaptırmamış İsraillilere ulaşarak onları ikna etmelerine imkan veriyor.

Başkan Özcan koronavirüs aşısı oldu
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, koronavirüs aşısının ilk dozunu yaptırdı.

Japonya'da bir aşı üreticisi daha klinik testlere başladı
Japon ilaç üreticisi Takeda, ABD'li biyoteknoloji firması Novavax tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının ülkedeki klinik testlerine başladığını duyurdu. Çalışmalara, 20 yaş ve üzeri 200 Japon'un katılacağı belirtildi.

Macaristan Çin aşısını uygulayan ilk AB ülkesi oldu
Macaristan, Çin şirketi Sinopharm'ın yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdiği aşıyı uygulayan ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu.

Bilim Kurulu üyesi Taşova: Kurallara uyulmazsa üçüncü dalga kaçınılmaz
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, pandemiden kurtulmak için toplumun yüzde 70'ten fazlasının bağışıklık kazanması gerektiğini söyledi ve 'Bağışıklığın verdiği rehavet ve insanların birtakım kurallara uymaması durumunda, üçüncü dalga kaçınılmaz olarak yakın bir zamanda olabilir' dedi.

DSÖ: Kovid-19'la ilgili durum belirsizliğini koruyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pandeminin düşüşte olduğunu ancak koronavirüsün yeni mutasyonlarının daha fazla ülkeye yayıldığını açıkladı.

Ankara ve Zonguldak'ta mutasyon paniği
Ankara'dan Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Belen köyüne misafirliğe gelip bir gün sonra geri dönün F.A. adlı kadında mutasyonlu virüs tespit edildi. Bunun üzerine Belen köyünde 28 kişiye test yapılırken, Muhtar Hikmet Öz, tüm sonuçların negatif çıktığını söyledi.

İsviçre 1 Mart'ta normalleşmeye başlıyor
İsviçre hükümeti 1 Mart itibariyle koronavirüs yasaklarının gevşetileceğini duyurdu. Plana göre mağazalar, müzeler ve kütüphaneler açılacak, açık havada 15 kişiye kadar insanın bir araya gelmesine izin verilecek.

Adıyaman'da bir belde ile 49 adres karantinaya alındı
Adıyaman’da bir belde ile 49 adres koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Rize'de Kovid-19 vakalarındaki artış nedeniyle tedbirler yeniden ele alındı
Rize Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Vali Kemal Çeber başkanlığında toplandı.

FDA: 'Johnson&Johnson'ın tek dozluk aşısı güvenli ve etkili'
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson&Johnson tarafından korona virüse karşı geliştirilen tek dozluk aşının Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları da dahil ciddi vakalarda kullanımının güvenli ve etkili olduğunu bildirdi.

Bulgaristan'da Kovid-19 önlemleri gevşetiliyor
Bulgaristan hükümeti, 1 Mart'ta lokantaların, 1 Nisan'da ise eğlence yerlerinin açılmasını kararlaştırdı.

İran Dışişleri Bakanı, Güney Koreli mevkidaşıyla 'ülkesinin bloke edilen parasını' görüştü
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Güney Koreli mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde İran'ın bu kaynağa ihtiyacı olduğunu ifade etti.

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 502 bin 698'e yükseldi
ABD'de Johns Hopkins Üniversitesinin verilerine göre yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 255 artarak 502 bin 698'e çıktı.

Nijeryalı öğrenciler, sağlık çalışanlarının Kovid-19 hastalarıyla temasını en aza indirmek için robot tasarladı
Sanal gerçeklik (VR) gözlüğü yardımıyla uzaktan kumanda edilebilen 'MAIROBOT'ta ateş ölçüm cihazı, hasta ile görüşmek için kamera ile ilaçların konulduğu bölmeler bulunuyor.

California'da Kovid-19'un daha tehlikeli yeni bir türünün bulunduğu iddia edildi
Yeni türün İngiltere ve Güney Amerika’da ortaya çıkan Kovid-19 varyantlarından farklı bir mutasyon modeli sergilediğinin altı çizildi.

Türkiye'de son 24 saatte 9 bin 561 kişinin testi pozitif çıktı, 72 kişi hayatını kaybetti
Son 24 saatte 9 bin 561 kişinin testi pozitif çıktı, 72 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 297 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 540 bin 293'e yükseldi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi: Johnson and Johnson'ın Kovid-19 aşısı güvenli ve etkili
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson and Johnson ilaç firması tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının "güvenli ve etkili" olduğunu ve hastalığa karşı yüzde 66 koruma sağladığını bildirdi.
Yorum Yazın