TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Koronavirüs

Virüs günlüğü - 384. gün

Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.
Virüs günlüğü - 384. gün
Ozan Koltuk - Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Latin Amerika ülkelerinde Kovid-19'a bağlı can kayıpları artıyor
Latin Amerika ülkelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve virüse bağlı can kayıpları artmaya devam ediyor.

Pfizer'dan sipariş edilen Kovid-19 aşılarının yedinci kısmı Japonya'ya ulaştı
Japonya, Amerikan ilaç şirketi Pfizer'dan sipariş ettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının yedinci kısmını teslim aldı.

Edirne'de yeme içme yerleri yeni tedbirler kapsamında müşteri kabul etmeye başladı
Edirne'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede yeni açıklanan tedbirler kapsamında açılan yeme içme yerleri müşteri kabul etmeye başladı.

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro kabinesindeki 6 değişikliği açıkladı
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, aralarında istifa eden savunma bakanı ile istifa ettiği iddia edilen dışişleri bakanı da olmak üzere, kabinesindeki 6 değişikliği duyurdu.

Eskişehirspor'da 7 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı
TFF 1. Lig ekiplerinden Eskişehirspor'da 4 futbolcu ve 1 yardımcı antrenör ile 2 destek ekibi personelinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı.

Çaykur Rizespor'da bir futbolcunun Kovid-19 testi pozitif çıktı
Çaykur Rizespor Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Türüt, bir futbolcunun yeni tip koronavirüs testinin pozitif çıktığını bildirdi.

Kanada'da AstraZeneca aşısının 55 yaş altı kişilere uygulanması durduruldu
Kanada, Oxford üniversitesinin AstraZeneca ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs aşısının, 55 yaş altı kişilerde kullanımını askıya aldı.

Kahvehane ve çay bahçeleriyle ilgili yeni karar
Kahvehane ve çay bahçeleri renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de açılıyor.

Suriye Devlet Başkanlığı: Esad çiftinin PCR testi negatife döndü
Koronavirüse yakalanan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile eşi Esma Esad'ın PCR testlerinin negatife döndüğü, çiftin bugünden itibaren normal çalışma düzenine geçtiği açıklandı.

Hindistan'da Kovid-19 vaka sayıları yeniden artışa geçti
Ülkede son 24 saatte Kovid-19 vaka sayısı 56 bini aştı. En çok vakanın görüldüğü Maharaştra eyaletinde son 24 saatte 31 bin 643 yeni vaka tespit edildi.

Bakan Varank'tan flaş aşı açıklaması
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İntranazal aşı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) onayı beklediklerini belirterek, 'Eğer onayımızı alırsak İnşallah Nisan ayında insanlı denemelere başlamış olacağız' dedi.

Prof. Dr. Yorulmaz mutant virüse karşı çocukların korunması için çağrı yaptı
TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, mutant virüsle vaka artışlarının görüldüğü çocukların Kovid-19'dan korunmasında daha dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Araştırma: Türkiye'de 10 kişiden altısı salgın döneminde ortalama 6.6 kilo aldı
Türkiye'de toplumun yüzde 60'ının salgın başladığından bu yana ortalama 6.6 kilo aldığı tespit edildi. Bu dönemde ortalama kilo 3.26 arttı.

Aşı stratejisinde başarısız olan Avrupa, Kovid-19'la mücadelede alternatif test seçeneklerine yöneldi
Kovid-19 aşılarının tedarik sorunlarının yanı sıra 'adil dağıtım' tartışmalarının yaşandığı Avrupa'da, virüsün yayılmasını önlemek için kısa sürede sonuçlanan testler yaygınlaştırılırken, bunun birçok alanda zorunlu hale getirilmesi hedefleniyor.

Yoğun bakım hemşireleri Kovid-19'a yakalanan hastaların pişmanlıklarına da tanıklık ediyorlar
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde salgınla mücadelede görev alan hemşireler, zorlu tedavilerine tanıklık ettikleri hastaların yaşadıklarını örnek göstererek vatandaşların tedbiri elden bırakmamasını öneriyor.

'Kovid-19'u atlatmamın üzerinden 4 ay geçmesine rağmen halen merdiven çıkarken yoruluyorum'
Yeni tip koronavirüsü yenip görevine dönen Kars İl Müftüsü Yusuf Eviş, hastalığa yakalandığı süreçte çok zorlandığını belirterek, salgınla mücadele için vatandaşların tüm tedbirlere uyması gerektiğini söyledi.

Rusya'da 8 bin 277 yeni koronavirüs vakası
Rusya'nın 84 bölgesinde vaka sayısı gün içinde 8 bin 277 arttı. Pandemi boyunca kaydedilen vaka sayısı 4 milyon 536 bin 820'ye yükseldi.

Türkiye'de gerçekleştirilen sistem ile Covid-19'un 3 varyantı tek test ile tespit edilebiliyor
Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yer alan Covid-19 Test Merkezi’nde kullanılmaya başlanan tanı kiti sayesinde tek seferde Covid-19 virüsünün 3 varyantı da tespit edilebiliyor.

İtalya Başbakanı Draghi, AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısından yaptırdı
İtalya Başbakanı Mario Draghi, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı AstraZeneca aşısı oldu.

İstanbul'daki havalimanlarında 4 bin 875 yolcunun PCR testi pozitif çıktı
İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na kurulan PCR test merkezlerinde 9 aylık dönemde 469 bin 735 yolcu koronavirüs testi yapılırken, 4 bin 875 yolcunun testinin pozitif çıktığı öğrenildi.

BioNTech Covid-19 aşı üretim kapasitesini 2.5 milyar doza yükseltiyor
Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, ABD'li ortağı Pfizer ile korona virüs aşı üretim kapasitesini 2021 yılının sonuna kadar 2.5 milyar doza çıkarmayı hedeflediklerini duyurdu.

Şırnak'ın 'mavi' kategoride kalmasının 6 nedeni
Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan vaka oranı haritasında 'düşük riskli' il olarak mavi kategoride yer alan tek il Şırnak'ta, sokakların boş olduğu gözlendi. Vali Pehlivan, 'Koronavirüs ile mücadele ülkemiz genelinde olduğu gibi Şırnak ilimizde de devam ediyor. Aman tedbiri elden bırakmayalım. Mavi rengi birlikte yakaladık, birlikte koruyalım' dedi.

Gintsburg: Rusya tüm dünyaya Sputnik V aşısı sağlayabilir
Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Araştırma Merkezi'nin Başkanı Aleksandr Gintsburg, Rus bilim insanlarının aşıyı tüm dünyaya sağlamak için üretim hacmini artırabileceğini, aşının güvenliği ve kalitesinin hiçbir şüphe uyandırmadığını ifade etti.

BioNTech ve Pfizer aşı üretim hedefini 2,5 milyar doza çıkardı
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in, Kovid-19 salgınına karşı geliştirdiği aşının 2021 yılı üretim hedefinin 2,3 milyar dozdan 2,5 milyar doza çıkarıldığı bildirildi.

İtalya'da Covid soruşturması: Sicilya'nın karantinaya alınmaması için 'veriler zamana yayıldı'
İtalya'nın Sicilya adasında, bölgenin karantinaya alınmasını önlemek için Covid-19 verilerinin tahrif edildiği iddiasıyla soruşturma açıldı. 3 kişi gözaltına alındı. Sicilya bölgesi sağlık işleri sorumlusunun faaliyetleri de soruşturuluyor.

DSÖ: ABD ve Çin salgınlara karşı uluslararası antlaşma fikrine olumlu yaklaşıyor
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel salgınlara karşı hazırlık ve mücadele konusunda yeni uluslararası antlaşma getirilmesi fikrine ABD ve Çin'in olumlu yaklaştığını bildirdi.

İtalya AB ülkelerinden gelecekler için yeni Kovid-19 tedbirleri uygulayacak
İtalya, Avrupa Birliği ülkelerinden gelenlerin, ülkeye girmeden önce yeni tip koronavirüs PCR testi, geldikten sonra 5 günlük karantinanın ardından da bir test daha yaptırmasını zorunlu hale getirdi.

İsrail'de Kovid-19'un mutasyona uğramış yeni bir türü tespit edildi
İsrail'de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğramış yeni bir türünün tespit edildiği ancak bu virüsün diğerlerine oranla daha az bulaşıcı olduğu ve aşıya karşı dirençli olmadığı açıklandı.

Berlin 60 yaş altı kişiler için AstraZeneca aşısının kullanımını durdurdu
Almanya'nın Berlin eyaletinde beyin damarlarındaki kan pıhtılaşması vakaları nedeniyle 60 yaş altındakilere AstraZeneca’nın ürettiği koronavirüs aşısının uygulanması askıya alındı.

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 550 bini geçti
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 753 artarak 550 bin 88'e çıktı.

Son 24 saatte koronavirüsten 155 kişi hayatını kaybetti
Türkiye'de 30 Mart itibariyle koronavirüsten ölenlerin sayısı, 155 kişi artarak 31 bin 385'e yükseldi.

İngiltere'de son 24 saatte 4 bin 40 yeni vaka
İngiltere’de koronavirüs salgınında son 24 saatte 4 bin 40 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 4 milyon 341 bin 736’ya yükseldi.

DSÖ, Covid-19'un kökenine ilişkin daha fazla araştırma yapılmasını talep etti
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’un kökenine ilişkin daha fazla araştırma yapılmasını talep ederek, tüm hipotezlerin açık kaldığını hatırlattı.

İtalya'da son 24 saatte 529 can kaybı
İtalya’da koronavirüs salgınında son 24 saatte 529 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 108 bin 879’a yükseldi.

İsrail'de Covid-19'un yeni bir mutasyonu tespit edildi
İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’de Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türünün tespit edildiği aktarıldı.
Yorum Yazın