TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

Halil İnalcık'ın Hayatı Konferansı

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Öğrenci Konseyi ve Düşünce Topluluğunun organize ettiği 'Halil İnalcık'ın Hayatı Konferansı', İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde gerçekleştirildi.
Halil İnalcık'ın Hayatı Konferansı
İHA - ÇAKÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Özcan ve Halil İnalcık'ın doktora öğrenciliğini yapmış Doç. Dr. Uğur Altuğ'un konuşmacı olarak katıldığı konferans öğrencilerden yoğun ilgi gördü.

Doç. Dr. Ahmet Özcan, Doç. Dr. Uğur Altuğ'un doktora öğrencisi olmasının yanında son günlerine kadar yanında bulunduğunu belirterek Altuğ'un Halil İnalcık ile geçirdiği zamanın kendi dilinden anlatılacak olmasının önemli olduğunu söyledi. Osmanlı tarihinin bugün en gelişkin olarak çalışıldığı yerin Amerika olduğunu ifade eden Özcan, Osmanlı tarihinin Amerika'da tanınmasında Halil İnalcık'ın emeğine vurgu yaptı. 1980'li yıllardan sonra İnalcık'ın Türkiye'ye geldiğini belirten Ahmet Özcan, Uğur Altuğ'un İnalcık ile ilgili anlatacaklarının öğrencilerin geleceklerini planlamasında faydalı olacağı inancını taşıdığını dile getirdi.

Doç. Dr. Uğur Altuğ, Halil İnalcık hocanın sadece tarihçi yönüyle değil, yaptıkları ve yaşantısı ile Türk tarihine geçmiş önemli şahsiyetlerinden birisi olduğunu söyledi. İnalcık'ın yaşamında bu onura kavuştuğunu belirten Altuğ, İnalcık'ı konuşmanın da oldukça zor olduğunu belirtti. İnalcık'ın Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi kurulduktan sonra bu fakülteye kaydolan ilk öğrencilerden ve ilk mezunlardan olduğunu ifade eden Altuğ, Fuat Köprülü tarafından aynı fakülteye asistan seçildiğinin de altını çizdi. Arşiv çalışmalarından sonra İnalcık'ın Osmanlı Tarihine odaklandığını söyleyen Doç. Dr. Uğur Altuğ, Halil İnalcık hocanın her geçen gün ivmesini artıran ve dünya çapında dikkat çeken çalışmalarını 1950'li yıllarda yaptığını belirtti. İnalcık'ı lise yıllarındaki yazılarından tanıdığını ve onun öğrencisi olmanın bir hayali olduğunu belirten Altuğ, İnalcık'ı sadece çalışmaları ile değil karakteri ile de büyük bir insan olduğunu ifade etti. İnalcık'ın her zaman içten ve yardımsever birisi olduğuna da değinen Altuğ, birçok öğrenciyi okuttuğunu ancak bunu çok kişinin bilmediğini belirtti. İnalcık'ın büyük bir disipline sahip olduğunun da altını çizen Doç. Dr. Uğur Altuğ, hocanın motivasyonunu hiç kaybetmediğini de sözlerine ekledi.

Konferans toplu fotoğraf çekimi ile sona erdİ.
Yorum Yazın