TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

İbrahim Erkal'ın adı memleketinde yaşayacak

Erzurumlu sanatçı İbrahim Erkal’ın adını taşıyan Kültür ve Sanat Merkezi, düzenlenen törenle açıldı. Törene İbrahim Erkal’ın kardeşi Abdullah Erkal da katıldı.
İbrahim Erkal'ın adı memleketinde yaşayacak
İHA - Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’nin açılışında konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Kültür ve sanat bir milletin en önemli değeridir. Bir millet kültüre sanata ne kadar değer verirse o kadar uzun ömürlü olur. Kültürden sanattan yoksun bir milleti ayakta tutmak mümkün değildir” dedi.

Erzurumlu sanatçıların isimlerinin eserlerde yaşatıldığını ifade eden Başkan Sekmen, şunları kaydetti:
“Erzurumlu sanatçılarımızın isimlerini yaşatıyoruz. Ahmet Hulusi Seven abimiz vardı o da rahmetli oldu. Vefat etmeden belediyemizde bir kültür sanat bölümü oluşturduk onun ismini verdik. Yine Behçet Mahir’in adını tiyatro salonumuza verdik. Yine Sebahattin Bulut’un adını taşıyan bir sahne oluşturduk. Müzik alanında bir üstad olan Faruk Kaleli’nin adını müzik salonuna verdik ve ismini yaşatmaya gayret ediyoruz. Şimdi burada da İbrahim Erkal kardeşimizin ismini yaşatacağız. Kıymetli kardeşime Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun. Hakk’a inanan birisi olduğuna şahitlik ederim. Ben kardeşimin sözüne başlarken Hak ile başladığını bilirim. Hele hele Alvarlı Efe Hazretleri’ni anmadan geçmediğini de bilirim. Ben bu kültür merkezinin yapımında emeği geçen tüm arkadaşlarıma, meclis üyelerimize ve bürokratlarımıza huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyorum. Bunlar emekle meydana geliyor. Bugün insanların gelip gezdiğinde gurur duyacağı bir sanat merkezi oluşturuldu. Ve bununla kalmadı yeni bir sanat merkezi, nikâh salonu ve 1500-2000 kişinin bir anda toplanabileceği ve yemek yiyebileceği bir kültür merkezini de inşallah Yoncalık’ta hizmete açacağız. 2018 yılı bir atak yılı olacak. Şehre öyle dokunuşlar yapacağız ki bunları gören hem içerden hem dışarıdan ya bunlar nereden aklınıza geldi diyecek ve şehre olan ilgi ve alaka daha da artacak Allah’ın izniyle. İnşallah Erzurum daha güzel, güçlü, gelişmiş ve kalkınmış bir şehir olacak.”


“İBRAHİM ERKAL ERZURUM’UN EN BÜYÜK DEĞERİDİR”

AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz de, “Erzurum sınır şehri olmasına rağmen kültürünü sanatını irfanını sıkı sıkıya koruyan dışarıdan destek almasına rağmen kendi içerisinde kendi rengini veren bir şehirdir” dedi.

Başkan Öz, şöyle devam etti:
“Erzurum bu gününü altın çağı olarak anlatacak. Özellikle Cumhuriyet döneminde değer verilmiş ama bunu taraf tutarak söylemiyorum AK Parti döneminde altın çağını yaşıyor. Bu dönemde gelen iktidarlarımız şehre çok büyük katkılar sunmuşlardır. Bugün şehrin renginin değiştiğini şehrin üzerine renk geldiğini görürsünüz. Burada Belediye Başkanımıza ve tüm çalışanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Bu şehre verdiğimiz değerin bir sebebi var. Bu şehre Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın çok büyük bir bağlılığı var. Biz hafta sonu kongrelerimizi yaparken Sayın Başbakan Yardımcımız da söyledi. Erzurum’dan bahsedilince Cumhurbaşkanımızın bakışı ve gözleri başka bir hal alıyor. Büyük bir sempatiyle bakıyor bu şehre. Onun desteği arkamızda olmasaydı bu kadar yol alamazdık. Bu kadar muhteşem eseri ortaya çıkaramazdık. Onun için huzurlarınızda Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı belirtmek istiyorum. İbrahim Erkal bizim içimizden çıkmış diğer sanatçılardan farkı olan bir kişiydi. Bizim geleneğimizle modernliği uzlaştıran bir sanatçıydı İbrahim Erkal. O nedenle o kısa hayatı boyunca bir vefa örneği sergiledi. Geçmişle gelecek arasında bir bağ kurmaya çalıştı. Onun içinde bu şehir onu unutmadı ve bu kadar muhteşem bir kültür merkezine onun adı verildi. Ve bu vefalı davranışından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanıma şükranlarımı sunuyorum. Büyükşehir Belediye Başkanıma ikinci bir teşekkürü daha ifade etmek istiyorum. Dadaş Sineması bizim hatıralarımıza girmiş bir yerdi. Başkanımız sadece İbrahim Erkal’a değil bizim gibi burada hatırası olan insanlara da bir vefa örneği gösterdi. Burayı yeniden ayağı kaldırdı. Onun için kendisine çok teşekkür ediyorum.”

İBRAHİM ERKAL’IN KARDEŞİ DE KONUŞTU

İbrahim Erkal’ın kardeşi Abdullah Erkal da, “Sayın Belediye Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca emeği geçenlere de çok teşekkür ediyorum. Rahmetli, bir ozandı ve ozan olarak da Hakk’a yürüdü. Eserleri bundan 200 sene geçse bile anlaşılacak eserler. İçine girdiğimiz zaman öyle anlıyoruz çünkü o Âşık Emrah’tı. O Âşık Sümmani’ydi ve Aşık Reyhani’ydi. Bendeniz naçizane 12 yaşından beri yanındayım. Ben de emeği çoktur. Allah gani gani rahmet eylesin. Bir insanın iç dünyası farklıdır, dış dünyası farklıdır. Siz sanatçı olarak gördünüz, biz bir abi, bir baba gerçekten bir zat olarak gördük. Teslimiyet çok başka bir şey... Ben şöyle bir açıklama yaptım. Hak’tan aldın halka verdin. Halk da onu Hakk’a teslim etti. Sayın Belediye Başkanım Mehmet Sekmen’e çok teşekkür ediyorum.”

Başkan Sekmen daha sonra İbrahim Erkal’ın adına dikilen fidanın beratını Abdullah Erkal’e verdi. Konuşmaların ardından İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’nin açılışı yapıldı.
Yorum Yazın