TİC Holding Header
  • USD 32.385
  • EUR 35.067
  • Altın 2324.965
  • BIST 100 9129.19
  • Kültür-Sanat

Mardin'de 300 yıllık 'Leyli Gecesi' yaşatılıyor

Mardin Müzesi Müdürlüğü tarafından, unutulmaya yüz tutan 'Leyli Gecesi', haftada bir düzenlenen etkinlikle gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.
Mardin'de 300 yıllık 'Leyli Gecesi' yaşatılıyor
AA -

"Dinlerin ve dillerin şehri" Mardin'de, kaybolmaya yüz tutan değerlerin korunması amacıyla haftada bir Leyli Gecesi etkinlikleri düzenleniyor.

Mardin Müzesi Konferans Salonu'nda yapılan etkinliğe, kentteki komşular, yerli ve yabancı turistler, öğrenci ve veliler, sivil toplum kuruluşları ile yöneticiler davet ediliyor.

Misafirlere yöreye ait acin ve sembusek yemeklerinin ikram edildiği gecede, müze bünyesindeki yöresel kıyafetli Reyhani Müzik Ekibi tarafından Leyli Gecesi ile özdeşleşen türküler seslendiriliyor. Davetliler, müzik eşliğinde yöreye özgü reyhani oynuyor.

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin unutulmaya yüz tutan eğlencelerinden Leyli Gecesi'nin 300 yıllık tarihe sahip olduğunu anlattı.

Etkinlikte komşuların bir araya gelerek kaynaştığını ifade eden Erdoğan, "Leyli gecelerinde şarkı ve türküler var. Kentin kültür ve eğlence hayatını günümüze taşıyan Leyli geceleri, kültürel zenginliği ve yöreye ait eğlence biçimlerini yansıtıyor." diye konuştu.

"Gelecek nesillere de taşınmasını arzu ediyoruz"
Mardinli 75 yaşındaki Selahattin Güler ise etkinliğin, Mardin geleneklerinden olduğunu belirterek, "Leyli, evde yapılan bir eğlence türü. Özelliği, sebepli sebepsiz ve yalnızca gece yapılmasıdır. Bu gecenin o zamanki geleneksel müziğiyle yaşatılmasını ve Mardin dışında da tanıtılmasını istiyoruz. Gelecek nesillere de taşınmasını arzu ediyoruz." dedi.
Yorum Yazın