TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Kültür-Sanat

Tarihi kilimler onların ellerinde hayat buluyor

Tarihi Van kilimleri Büyükşehir Belediyesi’nin atölyelerinde yeniden hayat buluyor.
Tarihi kilimler onların ellerinde hayat buluyor
İHA - Büyükşehir Belediyesinin kadın istihdamı sağlamak ve unutulan değerleri gün yüzüne çıkarmak için yaptığı çalışmalar devam ediyor.

Yapılan çalışmalar kapsamında kentin 4 ayrı bölgesinde kurulan kilim atölyelerinde 80 kadın unutulan dokumacılık sanatını devam ettiriyor. Her ilmeğinde alın teri, her desenin bir hikayesi olan el dokuması Van kilimleri, yine ayrı ayrı hikayeleri olan kadınlar tarafından göz nuru ile örülüyor. Ördüğü kilimleri satan kadınlar aile bütçelerine katkı sağlarken yok almaya yüz tutan bir değeri de yaşatıyor.

Van kilimlerinin dünyaca ünlü olduğunu belirten kilim atölyesi usta öğreticisi Enver Özkahraman, atölyelerinde yok olmanın eşiğinde olan bir kültürü yaşattıklarını söyledi.
Özkahraman, “Van Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde 4 ayrı noktada oluşturulan kilim atölyelerinde Van kilimi örülüyor. Aslında biz burada yok olmanın eşiğinde olan bir kültürü yaşatıyoruz. Van kilimi gerçekten çok kıymetli ve dünyaca ünlü. Bunu çok eski tarihi yapıtlarda görebiliriz. Yine bu kilimler bundan 50 yıl önce kızlarımızın çeyizlerinin en önemli parçasıydı. Kilim örmek hamaratlığı en güzel motifi yapmaksa gelinin zekasını temsil ederdi” dedi.

Bugün piyasada ucuz ve kalitesiz fabrikasyon kilimlerin alınabileceğini söyleyen Özkahraman, “Biz burada kök boyadan elde ettiğimiz iplikler ile kilim yapıyoruz. Ve bu kilimlerin her santiminde el emeği göz nuru ve tarih var. Her bir kilim yaklaşık bir ayda örülüyor ve satışa sunuluyor. Satışa sunulan kilimlerin ücreti de kadınlara veriliyor. Burada çalışan kadınlar bu şekilde aile bütçelerine katkı sağlıyor” diye konuştu.

Kilim yapmayı Büyükşehir Belediyesi atölyelerinde öğrendiklerini söyleyen kadınlar, “Daha önceleri kilim yapmayı bilmiyorduk. Kilim yapmayı buradaki usta öğreticilerden öğrendim. Metrekare başı para kazanıyoruz. Aldığımız ücretle ev ekonomimize katkı sunuyoruz. Burada olmaktan ve kilim yapmayı öğrenmekten dolayı mutluyuz’ dediler.
Kadınlar tarafından örülen Van kilimleri, Büyükşehir Belediyesinin el sanatları atölyesinde satılıyor. Aynı zamanda kentin simgesel değeri olarak da ziyaretlerde devlet büyüklerine hediye ediliyor.
Yorum Yazın