• Moğolistan

Döviz kurları yükseliyor

IMF, Vatandaşın elinde çok miktardaki nakit para olduğundan döviz kurları yükseliyor.
Döviz kurları yükseliyor
Moğolistan Başbakanı bugün IMF Moğolistan temsilcisi Neil Sakyer ve Moğolistan’dan sorumlu Çalışma Grubu Başkanı Koshi Ma başkanlığındaki heyetle görüştü.

Koshi Ma başbakan J.Erenebat’a  kısa süre için hükümeti kurma konusunda gösterdikleri gayretinden dolayı tebrik etti ve Moğolistan’ın yaşadığı ekonomik krizi aşmak için bütçe ve mali durumunu halkına açık olarak bildirmesi ve uzun yıllar ayrı yürütülen bütçelerin birleştirme çalışmasının doğru bir başlangıç olduğunu vurguladı ve “Şimdi bu gibi cesur adımlarınızı doğru çözüm yollarla devam ettirmek gerekir. Bizler bu sefer için Moğolistan yeni hükümetinin ekonomik krizi konusunda nasıl bir çöüz yolu aradığını yerinde görmek amacıyla kısa süreli bir ziyaret gerçekleştiriyoruz.Eğer bundan sonraki dönem için IMF ile işbirliği yapmak isterseniz geniş kapsamlı çalışma ekibini birkaç günlüğüne gelebilir.IMF olarak Moğolistan’ın ödemeler dengesi, döviz giriş-çıkış akımı ve ekonomik durumu hakkında iyi biliyoruz. Durum bu kadar ağır iken bankalar döviz satışını sınırlı tutarak vatandaşın alindeki nakite yoğunlaşması döviz kurunu yükseltme sebebi olduğunu IMF heyeti vurguladı.

Başbakan J.Erdenebat sözlerinde Moğolistan ekonomisine ilişkin somut durumları uluslararası finans kuruluşları ve yabancı yatırımcıların iyi bildiğini ve henüz bu durumu iyi bilmeyen halkımıza aleni hale getirdiğini, her yılın Ağustos ayında Moğolistan’da döviz talebinin arttığını, ancak bu yıl somut talepleri aşarak vatandaşın satın alma gücü ve dolar kredisi olanları zor duruma soktuğunu belirtti. Başbakan MNT’nın değer kaybetmesini durdurmak amacıyla Moğolistan merkez Bankası ile görüşme sonucunda somut adımları atmayı planladıklarını ve ekonomide istikrarı sağlayacak doğru politikanın önemli olduğunu vurguladı.

 
Yorum Yazın