TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.124
  • Altın 2297.323
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

'Arıları koruyan Propolis şimdi de insanları koruyacak'

Avicenna Marka Müdürü Kimyager Ömür Çalşimşek, Propolis maddesinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye, zararlı mikroorganizmaları vücuttan atmaya ve iltihap gidermeye yardımcı olduğunu belirtti.
'Arıları koruyan Propolis şimdi de insanları koruyacak'
İHA - Avicenna Marka Müdürü Kimyager Ömür Çalşimşek, Propolis maddesinin içeriği ve faydaları hakkında bilgi verdi. Çalşimşek, işçi arıların bitkilerin filiz ve tomurcuklarından topladığı madde olan Propolis’in bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye, zararlı mikroorganizmaları vücuttan atmaya ve iltihap gidermeye yardımcı olduğunu söyledi.

Arıların Propolis’i, kovandaki çatlaklarının kapatılması, zararlı bakteri, virüs ve mantarlardan kovanın korunması, böcek ve diğer hayvanların kovana girişini engellenmesi amacıyla kullandığını ifade eden Çalşimşek, “Arılar kovanlarına Propolis ile kaplı bir kanaldan geçerek girerler. Böylece hem kendilerinin hem de kovanlarının hijyenini sağlamış olurlar. Propolis ismi Yunanca ‘pro’ giriş ve ‘polis’ şehir kelimelerinden oluşur. Yani Propolis, kovan bir şehir olarak düşünüldüğünde Propolis şehrin güvenliğinden sorumlu bir madde, bir güvenlik duvarı gibi davranmaktadır” dedi.

“Propolis antioksidan özelliği gösteriyor”
Propolis’in içerisinde flavonoidler ve fenolik maddeler bakımından zengin olduğunu dile getiren Çalşimşek, “Bileşiminde polifenoller, aromatik asitler, aminoasitler, şeker, vitamin ve mineral maddeler bulunur. Kaynağına bağlı olarak Propolis içeriği değişir. Ancak içerisinde yer alan temel madde oranları birbirine benzer ve en güzel tarafı bütün Propolis’ler etkilidir. Propolis’le ilgili yapılan çalışmalar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye, zararlı mikroorganizmaları vücuttan atmaya, iltihap gidermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ağız ve diş sağlığının korunması konusunda etkin bir madde olduğu görülmüştür. Propolis aynı zamanda antioksidan özelliği göstermektedir” diye konuştu.

"Arıları koruyan Propolis şimdi de insanları koruyacak"
Propolis tarih boyunca eski Mısır, Yunan, Roma gibi uygarlıkların tedavi amacıyla kullandığı bu arı ürünü günümüzde macun, kapsül, tablet gibi formlarda kullanıldığının altını çizen Çalşimşek, “Biz vücut tarafından emilimi fazla olması nedeniyle Propolis’i damla formunda üretmeye başladık. Damla formuna getirmek için su, alkol vb. maddeler kullanılıyor. Gliserin helal sertifikalı bir ürün olduğu için biz özellikle bitkisel gliserinde çözmeyi tercih ederek herkesin rahatlıkla, güvenle tüketebileceği forma getiriyoruz. Ürünümüzde kullanılan Propolis ekstresinin 1 miligramı 10 miligram Propolis’e denk gelmektedir. Başka bir deyiş ile ham Propolis’e göre 10 kat saflaştırılmıştır. Arıları koruyan Propolis şimdi de insanları koruyacak” açıklamalarında bulundu.
Yorum Yazın