TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Biotin nedir ve nelere iyi gelir?

Biotin; B7 ve H vitamini olarak da kullanılmaktadır.
Biotin nedir ve nelere iyi gelir?
B vitamini ailesinden olduğu için diğer B vitaminleri gibi vücuda enerji verir.

Merkezi sinir sistemi, nörolojik hastalıklarında da tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Yağ ve şekerin yakılması suretiyle, metabolizmanın çalışmasını sağlayan bir vitamindir. Vücut şeker yaktığında ortaya çıkan biotin, enerjiyi harekete geçirir. Vücutta biotin azalırsa, genel olarak kaslarda güçsüzlük, hareket edildiğinde giren kramplar ve ağrı yaygın olarak hissedilir şikâyetler artar. Biotin ayrıca ciltteki yenilenmeyi sağladığı için, eksikliği cildin üzerinde oluşan lekeler, kuruluk ve solgunluk olarak belirti gösterir.

Şeker ve yağın yakılmasıyla oluşan biotin eksikliği ayrıca sinir sistemini de yakından ilgilendiren etkileri taşır. Gerekli miktarlarda alınmadığı zaman sinir ve kas rahatsızlıklarının oluşmasına zemin hazırlar.

Hamilelik dönemlerinde oluşan saç dökülmesi, tırnakların zayıflayarak kırılması, bebeklerde oluşan deri döküntüsünü engellediği için bu dönemde biotin içeren gıdaların tüketilmesi, bu şikâyetleri azaltmaktadır.

Ayrıca aşırı kilo kaybetme, diyete bağlı sinir sistemi ağrıları ve hafif derecedeki depresyonda da tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Biotin birçok gıdada bulunmakla beraber, kullanımında yiyeceklerin diğer besin değerlerini de göz önüne alarak tüketilmelidir. Çünkü gıdalarda bulunan, yağ, şeker, kolesterol oranları her bünyeye uygun olmayacağı için, yarar değil zarar sağlayabilir. Doktor kontrolünde bir hastalığınız varsa veya bir diyet programı uyguluyorsanız mutlaka bir uzmana danışarak gerekli miktara karar verilmelidir.

Biotin oranı yüksek yiyecekler; ekmek mayası, tavuk ve sığır ciğeri, yer fıstığı, ay çekirdeği, fesleğen, badem, toz acı biber, fındık, yumurta ve hardal tozudur.



Ayrıca; kabak çekirdeği, kurutulmuş zencefil, beyaz mantar, kurutulmuş maydanoz, kahverengi şeker, soya fasulyesi, karabuğday unu, buğday unu, yeşilbiber, domates püresi, tatlı patates, uskumru balığı, haşhaş tohumu, Japon biberi, arpa, nohut, yulaf, bezelye, brokoli, paprika, kaju, köri, pazı, mısır, pirinç, lahana, susam, siyah çay, karabiber, barbunya, mercimek ve maydanoz olarak sayabiliriz.

Kırılan, dökülen ve incelen saç telleri, hafif dereceli depresyon, mantar enfeksiyonları, kas ağrıları, halüsinasyon görme, uyuşukluk, kaşıntı, anemi ve egzama gibi şikâyetler oluşur.
Yorum Yazın