TİC Holding Header
  • USD 32.354
  • EUR 35.154
  • Altın 2307.984
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Çocuklarda yaz ishali tehlikeli olabilir

Yaz aylarıyla birlikte, toplum genelinde bulaşıcı hastalıklarda artış görülürken, bu hastalıklardan en fazla etkilenen çocuklar için basit gibi görülen ishalin, ölüme dahi sebep olabilecek sorunlar ortaya çıkarabildiğine dikkat çeken Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Mehmet Taha Kökbıyık, ailelerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini kaydetti.
Çocuklarda yaz ishali tehlikeli olabilir
İHA - Özellikle tatil döneminde çocukların, havuz ve deniz suyundan kaynaklı mikroplu su yutma riskinin arttığını anımsatan Dr. Kökbıyık, “Yaz aylarında çocukların beslenme alışkanlıklarında oluşan değişikliklerin yanı sıra, su tüketiminin artması, mikroplu su içme tehlikesini de çoğaltır. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmemesi, katı ve sıvı gıdalardan alınan virüs, bakteri, parazit veya toksinler, kusma ve ishale yol açabiliyor. İshal esnasında vücudun kaybettiği sıvının telafisi çok önem taşıyor. Sıvı kaybı hızlı olduğu zaman vücuttaki su kaybı giderilmezse, özellikle bebekler ve çocuklar için hayati tehlike ortaya çıkabilir” dedi.

"Hijyene dikkat edilmesi gerekiyor"
Sıcak havalardan dolayı katı veya sıvı gıdaların daha çabuk bozulmasından ötürü mikropların daha kolay üreyebildiğini ve terleme ile birlikte de vücuttan ani tuz kaybı yaşanmasının, ishal vakalarında artışa sebep olduğunu aktaran Dr. Kökbıyık, hijyen koşullarının yetersizliğinin yanı sıra, atık suların içme veya temizlik sularına karışması durumunda da ciddi sonuçlar ortaya çıkabildiğini vurgulayarak, ebeveynleri bu yönde uyardı.

"Sıvı tüketimine özen gösterilmeli"
Anne sütü ile beslenmenin de, ishal gelişmesini önleyen en etkili korunma yöntemleri arasında yer aldığını aktaran Uzm. Dr. Kökbıyık, özellikle ortak yaşam alanlarında ve tuvaletlerde, el temizliği ile hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiği çağrısında bulunarak, "Vücuttaki su kaybı arttıkça, susuzluğa ek olarak dudak ve ağız kuruluğu, uykuya meyil, gözyaşında azalma, göz kürelerinde çökme, nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, derin veya hızlı solunum, idrar miktarında azalma, dalgınlık, kan basıncında düşme ve şok görülebilir. İshale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, dışkıda kan ve mukus varsa, sıvı kaybını şiddetlendireceğinden dolayı mutlaka doktora başvurulmalıdır" diye konuştu.
Yorum Yazın