TİC Holding Header
  • USD 32.372
  • EUR 34.967
  • Altın 2323.91
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Çölyak hastaları ödeneklerinin artırılmasını istiyor

Çölyak hastaları, SGK tarafından aylık yapılan ödemenin artırılması için TBMM Dilekçe Komisyonuna başvurdu.
Çölyak hastaları ödeneklerinin artırılmasını istiyor
AA - Mustafa Erbir, ilk imzacısı olduğu dilekçede, kendisinin de Çölyak hastası olduğunu belirterek, Çölyak hastalarının glutensiz gıdalarla beslenmek zorunda olduklarına dikkati çekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Çölyak hastalarına özel tıbbi gıdalar satın alınması için aylık olarak 108,75 TL ödenek verildiğini aktaran Erbir, Glutensiz ürünlerin genelde ithal olduğu için çok pahalı ve erişilmesi zor olduğunu ifade etti.

Erbir, birçok Çölyak hastasının, maddi zorluklar nedeniyle sağlıklı beslenememe riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ömür boyu diyet ve tıbbi gıdalarla beslenmeyi gerektiren bu hastalık benim gibi hiçbir geliri olmayan vatandaşlar için daha büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Hastalık süresince Glutensiz gıdalarla beslenilmemesi durumunda hasta başta bağırsak kanseri olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riski ile karşı karşıyadır.

Yaklaşık 3 yıldan beri SGK'nın Çölyak hastalarına yaptığı ödeme miktarı sabit olup herhangi bir artış yaşanmamıştır. Günümüzde enflasyonun çift haneye ulaştığı bir dönemde, memur maaşlarına her 6 ayda bir zam yapıldığı bir dönemde Çölyak hastalarına yapılan cüzi miktardaki ödemede 3 yıldır artış olmaması, hastalarını zor durumda bırakmaktadır. Çölyak hastalarının daha sağlıklı beslenmesi adına SGK tarafından yapılan ödeneğin artırılması konusunda tüm çölyak hastaları adına girişimde bulunmanızı istiyorum."
Yorum Yazın