• Sağlık

Diz çökerken bile menisküs yırtılabiliyor

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Süha Yörük, ‘Menisküs yırtıkları’na karşı dikkatli olmak gerektiğini söyleyerek, 'Bazen diz çökme ve çömelme bile menisküslerde yırtılma yapabilir' ifadelerini kullandı.
Diz çökerken bile menisküs yırtılabiliyor
İHA - Dizlerimiz, günlük yaşamda en çok kullandığımız, bacaklarımızın uzamasından sorumlu ve vücudumuzun en önemli büyük eklemlerinden biri. Bu nedenle Dr. Yörük, dizlerimizi çeşitli rahatsızlıklardan korumamız gerektiğine değindi. Ayağa kalkıp oturmayı, yürümeyi, koşmayı, merdiven çıkıp inmeyi sağlayan dizlerdeki herhangi bir problem, kişiyi bu basit hareketleri bile yapamaz hale getiriyor. Diz sağlığını bozan bu problemlerden menisküs yırtıkları, hareket kısıtlığına ve sürekli diz ağrısına neden oluyor. Dizdeki ani hareketler ve dönmeler sonucu menisküste yırtıklar oluşabileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Süha Yörük, hatta diz çökme, ciddi çömelme, ağır bir şey kaldırma gibi basit görünen aktivitelerin bile bazen menisküs yırtığına yol açabileceğini söylüyor. Ağrı ve şişlikle ortaya çıkıyor. Her bir dizde, C şeklindeki bağ dokusundan oluşan iki adet menisküs bulunuyor. Uyluk ve kaval kemiği arasında yastık gibi hareket eden menisküslerde yırtık meydana gelmesi;dizde ağrı, şişlik ve sertliğe sebep oluyor. Menisküs yırtıklarının aynı zamanda dizde kilitlenmeye yol açtığını anlatan Dr. Süha Yörük, diğer belirtiler hakkında ”Dizden ses gelmesi, özellikle dizi oynatırken ve döndürürken ağrı, dizi tam olarak uzatmada zorlanma gibi sıkıntılar oluşturuyor” diye belirtti.

Duruş şekli de etkili
Menisküs yırtığının en sık görülen diz yaralanmalarından biri olduğunu ifade eden Dr. Süha Yörük, özellikle bütün vücut ağırlığının tek bir tarafa verildiğinde menisküs yırtığı riskinin arttığından bahsediyor. Dr. Süha Yörük, riskin özellikle futbol, tenis, basketbol gibi zorlamalı aktiviteler yapan sporcularda yüksek olduğuna dikkat çekerek, diğer risk grubundakileri ileri yaştakilerin oluşturduğunu anlatıyor ve “Yaşlandıkça dizlerdeki yorgunluktan dolayı menisküs yırtığı riski artıyor. Yaşlılarda dizlerdeki dejeneratif değişiklikler, bu rahatsızlığa zemin hazırlayabiliyor” diyor.

Teşhisi kolay
“Sıklıkla fizik muayene sırasında teşhis edilebilen rahatsızlık, yürüme ve çömelme sırasındaki bulgularla kendini ele veriyor. Onun dışında röntgen, MR, artroskopi gibi görüntüleme yöntemleriyle kesin tanı konuluyor. Yırtık menisküsün görüntülenmesi ve araştırılmasında en iyi görüntüleme çalışmasının MR olduğunu belirten Dr. Süha Yörük, "Bazı durumlarda artroskopiye ihtiyaç duyulabileceğini dile getiriyor. Dizin yakınına yapılan küçük bir kesiyle içeri sokulan artroskop aleti, küçük bir kamera ve ışıktan oluşuyor. Cihaz, dizdeki büyütülmüş görüntüleri bir ekrana aktararak teşhisi kolaylaştırıyor” dedi.

Önce istirahat gerekirse ameliyat
Dr. Süha Yörük, “Menisküs yırtıklarının tedavisinde öncelikli olan istirahat ve buz uygulaması. Ağrıyı artıran aktivitelerden sakınmak, ağrı şiddetliyse koltuk değneği kullanmak dizdeki ağrıyı azaltıyor ve iyileşmeyi hızlandırıyor. Diz ağrısı ve şişliği azaltan buz uygulamasında ise, bir buz torbası ya da temiz bir beze sarılı buz küplerini 15 dakika boyunca dize tatbik etmek gerekiyor. İlk bir iki gün 4-6 saate bir uygulamaya devam edilebileceğini söyleyen Dr. Süha Yörük, ağrı kesici ilaçların da diz ağrısının hafiflemesine yardımcı olacağını ekliyor. Bu tür hastalar için fizyoterapi de faydalı olabiliyor. Diz eklemini destekleyen bu tedavi, diz ve bacağın etrafındaki kasların güçlenmesine de katkıda bulunuyor. Rehabilitasyon tedavisine rağmen diz ağrısının devam ettiği durumlarda ise, cerrahi tedavi başka bir seçenek. Şayet yırtık onarılamayacak şekildeyse, menisküs artroskop kullanılarak küçük bir kesiyle cerrahi olarak çıkarılabiliyor” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın