TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.153
  • Altın 2294.427
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Dünyayı erken kalkanlar yönetir

Asırlarca dünyayı yöneten atalarımız güneşin üzerlerine doğmasına izin vermez, mutlaka güneşten önce kalkardı.
Dünyayı erken kalkanlar yönetir
Aybüke Özkan -

Evet, erken kalkma fikrinin kulağa pek hoş gelmediği aşikar. Fakat, istemeye istemeye kendinize nasıl bir iyilik yaptığınızı bilseydiniz hafta içi mecburi yaptığınız bu aktiviteyi, hafta sonu da devam ettirirdiniz.
Öncelikle erken kalkabilmek için neler yapmamız gerektiğini gözden geçirelim; 
YATIŞ SAATİNİ 15 DAKİKA GERİYE ALMAYA NE DERSİNİZ? 
Erken kalkmak için alıştığınız düzende ani değişiklik yapmayın, başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali yüksektir. Küçük değişikliklerle hedefe yavaş ama emin adımlarla yaklaşın. Önce yatma saatinizi 15 dakika geriye alın ve 15 dakika önce kalkın. Bunu bir kaç gün sürdürün. Daha sonra 15 dakika daha erken yatın ve erken kalkın. Bu şekilde hedeflediğiniz saate ulaşana kad ar devam edin.



O ALARMI HEMEN KENDİNİZDEN UZAKLAŞTIRIN!
Alarmı yataktayken uzanabileceğinizden daha uzağa koyun böylece alarmı yataktan kalkarak kapatmak zorunda kalacaksınız.



OBURLUKTAN VAZGEÇME VAKTİ GELDİ
Yatmadan 2-4 saat önce akşam yemeğinizi yemiş olun. Yemeği erken yerseniz hem uyku kaliteniz artar hem daha çabuk uyursunuz. Yatmanıza en az 2 saat kala artık su içmeyin gece ortasında uykunuzu tuvalet için bölmek zorunda kalmayın.



GEREKSİZ IŞIKLARA VEDA
Yattığınız oda mümkün olduğunca karanlık olmalı, iyi bir uyku çekmenizi sağlayan melatonin hormonu ortam ne kadar karanlıksa o kadar fazla salgılanır ayrıca bu hormon anti-kanserdir.



UYKU HAPI MI, O DA NE? 
Sizi sersemleten hatta neredeyse bayıltan uyku haplarından uzak durun bunun yerine uyumadan 2 saat önce kedi otu çayı içebilirsiniz.



ÇORAP ÇIKARMA ALIŞKANLIĞINI TARİHE GÖMÜN
Çoraplarınızla yatın. Evet, yanlış duymadınız. Ayaklar en çok üşüyen organladır ve gece boyunca üşüyüp uyanmanıza neden olabilirler, onları sıcak tutun. Göreceksiniz daha güzel uyuyacaksınız.



UYANIR UYANMAZ YATAK ODASINDAN KAÇIN
Kendinizi yatağa geri atmak için birçok sebep bulabilir ve kendinizi ikna edebilirsiniz. Bu nedenle yataktan kalktığınız anda odadan çıkın.



EVET, ÖDÜL VAKTİ
Yatak keyfi yapmak çok güzel ve dinlendiricidir. Zaman zaman kendinize izin verin ve ödüllendirin. Erken kalkmaya başlamak zor olsa da, kendinizi ödüllendirmek bu süreci kolaylaştıracaktır. Normalden daha erken uyandığınızda kazandığınız ekstra zamanı, size keyif veren aktivitelerle doldurun. Uzun uzun kahvaltı etmek ya da kitap okumak gibi. Sanırım uyanmayı başardık. Ama hala aklımızdan yatağa geri dönüp 1 saat de olsa biraz daha uyumak geçiyor. O zaman yatağa geri döndüğünüz anda kaçıracağınız fırsatları bir gözden geçirelim; 



"Hayallerinizin gerçekleşmesini sağlamanın en iyi yolu, uyanmaktır." – Paul Valery

EĞER ERKEN KALKARSANSIZ KARİYERİNİZİ GARANTİLEMİŞ OLACAKSINIZ
Trafiğe takılmazsınız
Büyükşehirlerin en büyük sorunu trafik. Özellikle çalışanlar için trafik en büyük bir problemlerden biri. Sabah işe gidiş için harcadığınız zamanı, biraz daha erken yola çıkarak işleriniz için değerlendirebilirsiniz. Sabah trafiğine girmemek, güne daha pozitif bir başlangıç yapmanızı da sağlayacak.
Daha verimli çalışırsınız 
Hepimiz çalışma saatleri içinde vaktimizin büyük kısmını gelen mailleri kontrol etmeye, telefonlara cevap vermeye ya da sosyal medyaya göz gezdirmeye harcıyoruz. Erken kalkıp iş başına geçtiğinizde, tüm bu dikkat dağıtıcılar olmadan ne kadar verimli çalışabildiğinize siz de şaşıracaksınız.
Daha yaratıcı olursunuz
Çevrenizde dikkatinizi dağıtanlar olduğu müddetçe yaratıcılığınızı kullanmak neredeyse imkansız. Gün sonuna kadar yorulan beyniniz yeni fikirler ortaya çıkarmakta zorlanmıyor mu? Sabahları erken kalmak, projelerinizle ilgili çok daha yaratıcı fikirler üretmenize yardımcı olacak.
Erken varan kazanır
Patronunuz ofise vardığında sizin çoktan işinizin başına geçtiğinizi görürse, işinize ne kadar bağlı olduğunuzu anlar. İşinize olan bağlılığınız ve çalışma azminiz onun gözüne girmenizi sağlar. Çalışma arkadaşlarınızla aranızda bir rekabet söz konusuysa, bu çalışma azmi işinize çok yarayacak.
Spora vakit ayırabilirsiniz
İşe gitmeden önce spora birkaç saat vakit ayırmak hepimizin hayali. Sabah sporu sadece vücudunuz için değil, aynı zamanda zihniniz için de oldukça önemli. Sabahları bir saat erken kalkıp yapacağınız spor, gün boyunca kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacak ve uzun vadede size düzenli bir hayat tarzı kazandıracak.
Akşamların tadını çıkarabilirsiniz
Sabah siz uyurken kaçırdığınız çok fazla şey olmuyor. Fakat bitmeyen işler nedeniyle iş çıkış saati geldiği halde, hala çalışmak zorunda olduğunuzda dışarıda sizi bekleyen çok şey oluyor. Arkadaşlarınızla gidebileceğiniz bir yemeğin ya da sinema seansının ofiste kalıp çalışmaktan çok daha eğlenceli olacağı kesin. Üstelik erken biten işler sayesinde ofisten biraz erken kaçıp şehrin tadını çıkarabilirsiniz.
Güne bir adım önde başlarsınız
Hepimiz biriken işlerin üzerimizde nasıl bir stres yarattığının farkındayız. Güne stresle başlamanın pek de verimli sonuçları olmuyor. İşe erkenden başlamanız sizi rahatlatacak ve stres altına girmenizi önleyecek. Sabah hallettiğiniz işlerin tatmin duygusuyla, günün geri kalanında da oldukça başarılı işlere imza atacaksınız.
Hayatınızı düzene koyabilirsiniz
Geceleri yatağa girmekte zorlananlar, sözümüz size… Erken kalkmayı alışkanlık haline getirdiğinizde geceleri yatağa girmeden önce kaybettiğiniz zaman, size daha sağlıklı bir uyku düzeni olarak geri dönecek. Geceleri erken yatıp yeterli miktarda uyuduğunuz taktirde kendinizi ne kadar enerjik ve verimli hissedeceğinize siz bile şaşıracaksınız. Bu, iş hayatınızı gerçekten olumlu yönde etkileyecek.

“Erken yatıp erken kalkmak bir adamı sağlıklı, zengin ve akıllı kılar.” - Ben Franklin

ERKEN KALKMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI
Sinirler gevşer
Şafak vaktinde ozon gazı yüksek oranda olur, gittikçe azalır ve güneş doğduğunda yok olur. Günümüzde atmosfer tabakasında bulunan, yeryüzünü bazı zararlı ışınlardan koruyan ozon gazının fecir vaktinde yeryüzüne indiği, sonra güneşin doğmasıyla yükseldiği ortaya çıkmıştır. Bu gazın sinir sistemine faydalı bir etkisi vardır. Zihin ve kas faaliyetlerini canlandırır. Öyle ki, insanın zihin ve kas faaliyetlerini sabahın erken saatlerinde zirveye taşır. Ozonun bedene çok büyük bir canlılık verdiği ve büyük bir mutluluk hissi uyandırdığı ispat edilmiştir. Bu yüzden insan, kendisini sabah rüzgarı denilen şafak melteminin kollarına bıraktığı zaman gündüz veya gecenin hiçbir saatindekine benzemeyen bir haz ve coşku hisseder.
Vitamin ihtiyacı karşılanır
Güneşin doğuşu esnasındaki ışınlarının rengi kırmızıya yakındır. Bu uyarıcı rengin sinirlere tesir ettiği, uyanıklığa ve harekete sevk ettiği bilinmektedir. Nitekim bu morötesi ışınların oranı güneşin doğuşu esnasında en yüksek düzeyde olur. Bu ışınlar, vücudun gelişmesi gerekli olan D vitaminini yapmak üzere cildi harekete geçirir.
Kalp hastalıklarından korunur
Şafak vakti erken uyanmak, uzun uykuyu sona erdirir. İnsanın uzun saatler boyunca ve aynı tarzda uyuması, kendisini kalp hastalıklarına özellikle damar tıkanıklığına maruz bırakmaktadır. Çünkü uyku mutlak bir hareketsizliktir. Bu hareketsizlik uzun süre devam ettiği zaman, yağlı maddeler atardamarların duvarlarına çökerler. Bunlardan biri de koroner damardır. 
Şeker oranını dengeler
Kandaki kortizon oranı sabahleyin 7-22 mg arasında, akşamleyin ise 7 mg’dan daha az olur. Kortizonun vücudun faaliyetlerini artıran önemli bir madde olduğu ve vücuda gerekli gücü sağlayan şeker oranını artırdığı bilinmektedir.
Öte yandan II. Abdülhamid Han, istisnalar haricinde erken yatıp erken kalkardı. Güneş doğmadan kalkar her zaman adeti olduğu üzere banyosunu yapar ve sabah namazını kılarak dualar eder, Kur’an-ı Kerim okurdu, ibadetini yaptıktan sonra kahvaltısını yapardı. Sabah kahvaltısı çok hafif olurdu. Yarım bardak sütü madensuyu ile karıştırıp içerdi. Maden sulu sütten hemen sonra kahve ve sigarasını içer, bilahare doğruca masasının başına oturup tahminen saat on bire kadar resmi işlerle uğraşırdı.
Sultan, aynı zamanda deniz banyosunu çok severdi. Doktorun deniz banyosu tavsiyesi üzerine Beylerbeyi Sarayı’na giderek her sabah deniz banyosu yaptığını kızı Ayşe sultan hatıratlarında anlatır.
Uzun lafın kısası;
Erken kalkmak tüm yaratılmışlarla beraber uyanmaktır.
Güneşin muhteşem doğuşunu, izleyerek güne başlamak, bu heyecanı ve şevki yaşamakla beraber, insanları bekleyen ışıl, ışıl yeni günü müjdelemektedir.
Bu durumu alışkanlık haline getirip, yaşam boyu hayata geçirip yaşayanlar, genç ve dinç yaşlanarak, moralleri daima yüksek olup, yaşamlarına huzur ve bereket hakim olur.

Yorum Yazın
  • Fatih enver
    İlaç gibi yazı
  • Eylül
    Kesinlikle şahaneydi