• Sağlık

Günlük ne kadar şeker alınmalı?

Sağlığımız için günlük şeker alımımız çok önemlidir. Gün içerisinde tükettiğimiz şeker miktarı gözümüze az gözükse bile, ekmek, meyve ve sebzelerden bile gün içerisinde şeker almaktayız.
Günlük ne kadar şeker alınmalı?
Deniz Burakcan Demir - Aslında Amerikan Kalp Derneği’nin yayınladığı rakamlara istinaden günlük olarak erkeklerin 35 gram, bayanların 20 gram şeker alması önerilmektedir.

Çok şeker tüketimi, yalnızca kilo almaya sebep değil, aynı zamanda birçok kalp ve damar rahatsızlığına da neden olmaktadır.

Gün içerisinde tükettiğimiz meyve, sebze gibi doğal şeker bulunan besinler ihtiyacımızı karşılamaktadır. Tıpkı tuz gibi şekerde de günlük ne kadar tükettiğimizin ayarlamasını yapamamaktayız. Genel de tükettiğimiz çikolata, tatlı yiyecekleri şeker tüketimi olarak görmekteyiz. Ayrıca diyet yaparken şekeri azaltmak için tükettiğimiz diyet ve tatlandırıcı içeren gazlı içecekler de sağlığımıza oldukça zararlıdır. İçerdiği yapay tatlandırıcı aspartam; beyin kanseri, davranış bozuklukları, diyabet ve epilepsi nöbetlerine neden olmaktadır.

Fazla şeker tüketiminin neden olduğu sorunlardan en önemli olanları her bireyin başına gelen; aşırı kilo alımı, kalp rahatsızlıkları ve diyabet sorunlarıdır.

Günlük şeker ihtiyacından fazla şeker almak, insülin seviyesini yükselterek, damarları oluşturan yumuşak hücrelerin büyümesine ve ardından da kalp krizini tetiklenmesine yol açmaktadır. İnsanların başına gelen ölümlerin %65’i diyabet nedeniyle yaşanmaktadır.

Eğer günlük şeker ihtiyacında daha fazla şeker tüketiyorsanız, bunu engelleyin. Gün içinde içtiğiniz içeceklerinizi şekersiz olarak içmeye çalışın. Kaybettiğiniz enerjiyi almak için, şekerli yiyecek ve abur cuburlara yönlenmek yerine meyve tüketmeye özen gösterin.

Şekeri, hayatınızdan birden değil, yavaş yavaş çıkarmaya çalışın ki vücudunuz bu değişimi algılayıp o şekilde tepkime verebilsin.

Şekerin vücuda zararı özellikle rafine olarak tüketilmesiyle etki eder. Doğal şekerler sebze ve meyvelerde yeterli oranda bulunur. Ancak insanların rafine yani işlenmiş şekere olan düşkülüğü belli zaman sonra alışkanlığa dönüşür ve vücut ona göre algılayarak empoze olur. Çocuk yaştan itibaren şekerli gıdaları çocuklarınıza vermeyerek sağlıklı beslenmelerini sağlayarak ilerde yaşanacak olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.
Yorum Yazın