TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Hamilelikte kaç kilo alınmalı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, 'Gebelikte ideal kilo artışı, hamilelik öncesi kilo ve yaşla direkt ilgili. Kilolu kadınların hamilelik süresince daha az, zayıf kadınların ise daha fazla kilo alması uygundur' dedi.
Hamilelikte kaç kilo alınmalı
İHA - Medical Park Tarsus Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, hamile kaldığında vücut kitle indeksi (vücut ağırlığının, boyun metre cinsinden karesine bölünmesi) 20-25 arasında yani normal kiloda olan kadınların, hamilelik sonunda 11,5-16 kilo almasının ideal olduğunu belirtti.

Op. Dr. Akkuş, normal kilolu kadınlar için “Hamileliğinizin ilk 12-13 haftasında kilo artışınız çok yavaş olabilir. Hatta bulantı ve kusmalarınız varsa bir kaç kilo kaybetmeniz de normal kabul edilebilir. İkinci 3 aylık dönemde başlangıcı ile birlikte kilo artışı da hızlanır ve haftada 300-500 gram arasında kilo almanız beklenir” diye konuştu.

ZAYIFLAR 13-18 KİLO ALMALI

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Akkuş, hamilelikte kilo alımıyla şunları söyledi: “Eğer hamilelik öncesi vücut kitle indeksiniz 20’nin altındaysa yani zayıf kabul edilen gruptaysanız hamileliğinizde normal kilolu olanlara göre daha fazla kilo almanız önerilir. Bu durumda tüm hamilelik süresince 13-18 kilo arasında almanız idealdir. İkinci 3 aydan başlayarak başlayarak haftada 400-600 gram almalısınız. Hamile kalmadan önce vücut kitle indeksiniz 26-29 arasındaysa yani fazla kiloluysanız tüm hamileliğinizde 7-11.5 kilo arasında almanız önerilmektedir. Eğer aşırı obez kabul edilen bir kadınsanız tüm gebelik sürenizde 7 kilodan fazla almamak gerekir.”

SEZARYEN OLASILIĞINI ARTIRIYOR

Akkuş, anne adayları kendi vücut kitle indekslerine uyan kilo artışını sağlarlarsa gebelik kaynaklı problem yaşama ihtimalinin azalacağını ifade ederek, “Bu belirtilen artışlardan daha fazla kilo alanlarda ise bebeğin iri doğma olasılığı iki kat artmaktadır. Yine fazla kilo alımı olan hamilelerde sezaryen olasılığı da yüzde 20-30 oranında artmaktadır. Hamilelikte fazla kilo alımı sonrasında bel ağrısı, kalça ağrısı gibi yakınmalar da daha sık görülmektedir. Ayrıca şişman kadınlarda zor doğum yaşama durumuna daha sık rastlanılır. Son 1 haftada 1 kg’dan fazla yada son 1 ayda 4 kg’dan fazla kilo alınırsa bu durumun tansiyon yükselmesi açısından ciddi bir uyarı olabileceği akla gelmelidir” şeklinde konuştu.

AZ KİLO ALIMI RİSK GETİRİYOR

Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, az kilo alınmasının beslenme yetersizliğini gösterdiğini söyleyerek, “Böyle bir durumda bebekte anne karnında gelişme geriliği riski vardır. Aşırı az kilo alan gebeler mutlaka doktora başvurmalılardır. İkiz gebelikler her açıdan olduğu gibi alınması gereken kilo bakımından da tekiz gebeliklerden ayrılır. Eğer ikiz bebekleriniz olacaksa beslenmeniz ve dolayısıyla almanız gereke kilo da farklı olacaktır.Özellikle ergenlik dönemindeki çok genç anne adaylarında bu belirsizlik daha fazladır. Genel olarak bakıldığında genç anne adaylarının bir kaç kilo daha fazla alması önerilir. Anne yaşı ne kadar gençse gebeliği de o kadar riskli kabul edilir” dedi.

Op. Dr. Akkuş, hamilelere beslenme önerilerinde bulundu: “Beyaz ekmek ve makarnaları tam buğday ekmeği ve kepekli makarnalar ile değiştirin. Salatayı az yağlı yapın. Hamburger-patates kızartması yerine fasulye, nohut veya barbunya tercih edebilirsiniz. Tatlı yerine dilimlenmiş meyve yiyebilirsiniz. Öğün aralarında atıştırmak için taze sebze-meyve tüketebilirsiniz. Az yağlı süt ürünlerini tercih etmelisiniz. Yemeklerde mümkün olduğunca az yağ kullanmaya dikkat etmelisiniz. Daha az yağlı pişirme yöntemlerini tercih etmek gerekir.”
Yorum Yazın