TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

​Makyajla gelen vahşet

Makyaj çantanızdaki malzemelerin içinde neler var? Bunlardan haberdar olsaydınız, bu malzemeleri kullanmaya devam eder miydiniz?
​Makyajla gelen vahşet
Aybüke Özkan - Makyaj ve diğer kozmetik malzemeler asırlardır piyasada. Kozmetik ürünler birini olduğundan daha güzel göstermeye yarasa da, içerikleri incelendiğinde her şeyin bu kadar masum olmadığı ortaya çıkıyor. 

Makyaj malzemelerinin olmazsa olmazı ceninler
Amerikan Doktorlar ve Cerrahlar Birliği’nin 2001 yılında açıkladığı bir haber, kök hücre sahasında yeni bir skandalı ortaya çıkarmıştı. Eğer bu skandal yayın organları tarafından yeteri kadar önem görseydi, Türkiye’yi de ayağa kaldırmaya yetecek boyuttaydı.



Dünyanın çeşitli bölgelerindeki özel klinikler, insan embriyonları ve kürtajdan elde edilmiş ceninlerden doku kullanarak çeşitli kozmetik işlem ve yüz gerdirme hizmetleri sunuyor. Bu hücrelerin deriyi gençleştirdiği söyleniyor.

Bebeği öldürmek için 200 ABD doları
Bu işlerde kullanılacak ceninin en uygun yaşı 8 ila 12 hafta olmalıdır. Söylentilere göre, fakir ülkelerin kadınlarına hücrelerin hasat edileceği uygun zamana kadar bebeği karnında taşıması karşılığında 200 ABD doları ödeniyor. 



Turistik yerlerde lokalleşen pek çok klinik gayri nizami olarak faaliyet göstermektedir. İngiltere, Hollanda, Ekvator, Ukrayna ve Rusya’da bu klinikler önüne geçilemez bir yayılma göstermiştir. Sadece Moskova’da 50 klinik bu şekilde faaliyet göstermektedir. Türkiye’de de bu kliniklerden bulunuyor mu bilinmez ama bilinen bir gerçek var ki, kozmetik ürünlerinin olmazsa olmazını ceninler oluştururken ülkemizde kullanılmaması imkansız.

Kozmetik firmaları da inkar etmiyor
Kamuoyundaki tüm bu iddialara karşı genelde suskun kalmayı tercih eden kozmetik firmaları özellikle plasenta yani ana rahminde embriyoyu besleyen dokuyu yüz kremi, yağlı kremler ve diğer ürünlerinde kullandığını inkar etmiyor. Yine firmalar güzellik kremleri ve çeşitli makyaj malzemelerinde cildin kırışmasını önlediği iddia edilen COLLAGEN adlı maddeyi de kullandıklarını da kabul ediyor. Kimyagerler, bu maddenin kürtaj sonucu düşürülen ceninlerden elde edildiğini kaydederek, insan ceninin kozmetikte kullanılmasının bir an önce durdurulmasını istedi.

Türkiye’de cenin ticareti
Kürtaj sonucu düşürülen ceninlerin Türkiye’de de kozmetik firmaları tarafından gizlice alındığı iddialar arasında yer alıyor. 

Türkiye’nin en büyük doğum hastanelerinden biri olan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan üst düzey bir yetkili 2013 yılında yaptığı bir açıklama ile tüm yaşanan vahşeti doğrulamıştı. Adını vermek istemeyen yetkili, kürtajla alınan ceninlere kozmetik firmalarının yüksek fiyatlar karşılığında talip olduğunu söylemişti.



Öte yandan firmaların bu satın alma işlemini çok gizli yürüttüğünü de sözlerine eklemişti. Kozmetik firmalarının Türkiye’de kürtaj yapılan tüm hastanelere eleman gönderdiğine de işaret eden yetkili, söz konusu bu elemanların satın alma işlemlerini usulüne uygun bir şekilde yaptıklarının da altını çizmişti. Hastane görevlisi kürtajla alınan ceninlerin kozmetik firmalarına satışı neticesinde hastanelerin oldukça yüklü bir gelir elde ettiğini aktararak daha fazla bilgi vermemişti. 

Dünya basınında da yer aldı
Çok değil, sadece birkaç sene önce The Wasington Post gazetesi de, Kolombiya’nın kürtaj sonucu düşürülen bebeklerin satışından yılda “Bir milyon dolar” gelir elde ettiğini yazdı.



Gazete bu gelirin ölü doğan, az gelişmiş olarak doğduktan sonra ölen ve kürtajla bebeklerin bazı organlarının ya da tümünün yabancı firmalara satılmasından elde edildiğini de okuyucularına aktarmıştı. Gazete, yasadışı yolardan Avrupa ülkelerine kaçırılan ceninlerden elde edilenden gelirin çok daha fazla olduğunu da vurgulamıştı.

Peki, her şey ceninle bitiyor mu?

Makyaj malzemelerinin ambalajına bakıldığında içeriği gayet masum ve temiz duruyor değil mi? Gerçekten de o okuduğumuz içerikler doğru mu? Buyurun içeriği bir de biz oluşturalım;

Tavuk kemiği iliği
Tavuk kemik iliği, kozmetik ürünlerde kullanılan hayvan parçalarından sadece birisi. Glukozamin yüklü olduğu söylenen ilik, daha genç bir görünüme giden yolda cilt üzerinde oldukça etkili. Aynı zamanda bir enfeksiyon giderici olarak da bilinen tavuk iliği genellikle yüz kremleri ve nemlendiricilerde bulunuyor.



Plasenta
Ne kadar rahatsız edici göründükleri önemli değil. Çünkü artık kozmetik sektörünün olmazsa olmazlarının arasındalar. Şirketler, sadece plasentadan elde edilen çeşitli kozmetik ürünlerini piyasaya sürmekten çekinmiyor. Neden? Çünkü kırışıklıkları gidermekte son derece etkili olan hyaluronik asit ve protein hydrolysate gibi hormonları plasentadan elde ediyor. Ne yazık ki hayvan plasentası kullanan şirketler bile bulunuyor. 



Kırmız böceği
Eğer kullandığınız kozmetik ürünün içerisinde “Carmine, cochineal ya da carminic acid’ var ise, kırmızı zararsız bir ruj olsa bile, kırmız böceğinden elde edilen bir madde içeriyor demektir. Bu pudramsı madde ise sıcak suya bastırıldıktan sonra kurutulan kırmız böceklerinden elde ediliyor. Ve kozmetik ürünler dışında jelatin, meyve suyu ve hatta şekerlemelerde de sıklıkla kullanılıyor.



Balık pulu
İçerisinde pırıltılar barındıran bir ürün kullandınız mı? Belki losyon, oje ya da dudak parlatıcısı? Eğer yanıtınız “Evet” ise, o ışıltının sebebinin balık pulları olduğunu bilmenizde fayda var. Balık pullarındaki gümüş rengi parlak madde, kozmetik sektöründe ürünlere ışıltı vermek için kullanılıyor. Tercih edilen balık ise genelde Ringa oluyor.



Ürin
Hayvanlar gibi bizim de vücudumuzun önemli artık maddesi olan ürin ter önleyici, nemlendirici, gargara, deodorant ve şampuanlarda kullanılıyor. Kullanılıyor çünkü nemi özümsemesi, çekmesi ve alıkoyması ile biliniyor. A,D,E ve K gibi vitaminler içeriyor. Sadece terleme ve nemlendirme alanlarında değil, aynı zamanda bir güneşten koruyucu ve enfeksiyon giderici olarak da işe yarıyor. Neyse ki çoğu firma bir attan elde etmek yerine artık sentetik ürin kullanıyor.



Siyah amber
İspermeçet balinasının bağırsaklarında, balinanın yuttuğu katı nesneler etrafında oluşturduğu dışkı tabakasına verilen ad. Gri ya da siyah olan koyu rengi ve yapışkan yapısı dışında siyah amberin son derece doğal ve hoş bir kokusu var. Pek çok kozmetik üründe, özellikle de parfümlerde kullanılıyor.



Sünnet derisi
Gençlik iksirini mi arıyorsunuz? Sünnet derisine ne dersiniz? Kulağa iğrenç gelse de ve hatta etik olmasa da insan sünnet derisi pek çok kozmetik firma tarafından kullanılıyor. Tıpta halihazırda yanan insanlarda yeni deri üretimi için kullanılan bir metot olan ve kozmetikte de bağ dokusunu oluşturan ana hücreler sağlayan sünnet derisi, krem ve kolojenler, özellikle de kırışık karşıtı olanlarda kullanılıyor. Bir bebeğin sünnet derisiyle 4 hektarlık yeni deri yaratıyor.



Boğa spermi
Kozmetikler dahilinde boğa spermi kullanımı yeni başlamadı. Üstelik nemi muhafaza eden yapısı ile çoğu firma ve salon tarafından tek tercih edilen ürün haline geldi bile. Özellikle saçlara başka hiçbir şeyin sağlayamayacağı bir parlaklık verdiği söyleniyor.

Yorum Yazın
  • İpek göksu
    Dünyada bukadar kötü birey görmedim
  • Yıldız özsoy
    Aynen midem bulandı
  • Betül Orcan
    Makyajdan soğudum resmen. Bitkisel ürünlerde güvenemeyiz bu durumda. 🤦‍♀️